Ako još ne znate što je smeđi maslac (brown butter/beurre noisette), vrijeme je da naučite i isprobate ga! Koristi se i u slanim i slatkim jelima. U suštini je ništa drugo, nego maslac koji se zagrijava toliko dugo dok ne ispari voda, a mliječni dio počne izgarati. Onda se pojave male, zlatno-smeđe točkice koje maslacu daju prekrasnu, orašasto-karamelastu aromu.
Iako sam sigurna da su svi recepti za kekse s komadićima čokolade dobri, jer ništa tako ukusno ne može biti loše, dodatak smeđeg maslaca u tijestu zaista ih podiže na viši nivo i čini još boljim! Za mene je ovo THE recept, a nadam se će postati i vaš!
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 1 jaje (L)
- 170 g maslaca
- 210 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 80 g svijetlog muscovado šećera
- ½ žličice praška za pecivo (3 g)
- 1/8 žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 160 g nasjeckane tamne čokolade
Priprema:
- U malom loncu stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite.
- Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u srednje veliku zdjelu i stavite u frižider 10-tak minuta dok ne dođe na sobnu temperaturu, ali je i dalje rastopljen.
- Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo, malo sode i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane. Nasjeckajte čokoladu onoliko sitno koliko se vama sviđa.
- Nakon što se maslac ohladio, dodajte mu jaje i šećere pa ih pomiješajte pjenjačom. Jako je dobro protisnuti smeđi šećer kroz cjedilo jer je često u grudicama.
- Nakon toga, umiješajte silikonskom špatulom suhe sastojke i nasjeckanu čokoladu.
- U idealnim uvjetima, spremite tijesto u frižider da odstoji preko noći. To će pojačati okuse. Kad ste spremni za pečenje, izvadite tijesto iz frižidera da omekša.
- Ako vam se ne da čekati, možete kekse odmah peći. Formirajte kuglice od 20 grama i slažite na pleh, ostavljajući 3-4 cm između svake. Prije nego što ih stavite peći, lagano ih pritisnite dlanovima. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 35 komada.
- Pecite u pećnici na 175°C oko 8-9 min za keksiće koji su mekani iznutra, a hrskavi na krajevima. Bit će mekani kad ih izvadite iz pećnice. Ostavite ih u plehu 2 minute, a onda prebacite na rešetku da se malo ohlade. Ako želite potpuno hrskave kekse, pecite ih 4-5 minuta duže.
Dobar tek!