Kolumne 16. listopada 2018.

Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno!

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pahuljasti biskvit od jabuke i cimeta, s nježnom kremom od vanilije, punjen karamel umakom – postoji li kombinacija više jesenska od ove?

Jesen je moje omiljeno godišnje doba i jedva sam je dočekala. Svi ti topli, nježni mirisi i okusi jednostavno zovu na druženje s kuhinjom i pećnicom! Jabuke i cimet nezaobilazna su i klasična jesenska kombinacija, stoga je našla mjesto i u mojoj kuhinji u obliku ovih sočnih i mekanih cupcakesa.

 

Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

S dodatkom karamel umaka pravi su slatki zalogaj za hladnije dane, pogotovo uz kavu ili čaj, a obožavaju ih i djeca. Krema od vanilije izvrsna je protuteža slatkom karamelu, ali ako ste jedni od onih kojima nikad dosta karamela – možete dodati 2-
3 žlice umaka u kremu.
Najbolji su posluženi na sobnoj temperaturi, a osvojit će svakog ljubitelja jabuka i cimeta!

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

 

Cheesecake od limuna Možda vas zanima... LJETNI FAVORIT Divno sočan cheesecake od limuna Recepti

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja (L)
  • 200 g pirea od jabuka (applesauce)
  • 180 g brašna
  • 120 g bijelog šećera
  • 60 g svijetlog muscovado šećera
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • 50 g ulja
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 1/8 žličice klinčića
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Pire od jabuka:

  • 3-4 granny smith jabuke
  • 3 žlice šećera
  • ½ žličice cimeta
  • sok pola limuna
  • 150 g vode

Karamel umak:

  • 150 g šećera
  • 40 g vode
  • 120 g mliječnog vrhnja za šlag
  • prstohvat soli

Krema od vanilije:

  • 30 g brašna
  • 250 g mlijeka
  • 150 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 225 g maslaca
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Postupak:

  1. Ogulite i nasjeckajte jabuke pa ih stavite u lonac s vodom, šećerom, cimetom i limunovim sokom. Kuhajte 15-ak minuta dok ne omekšaju pa usitnite koristeći štapni mikser. Stavite pire u čistu teglicu i ohladite. Možete ga čuvati u frižideru tjedan dana. Za brže rješenje može se koristiti i kupovni.
  2. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C, odnosno 175°C ako koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.
  3. U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dodajte maslac pa ručnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu poput pijeska. Dodajte ulje, pire od jabuka i jaja pa izmiksajte samo dok se sve ne sjedini. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije.
  4. Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 20-22 minute.
  5. Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Karamel umak:

  1. U loncu s debelim dnom pomiješajte šećer i vodu tako da sav šećer bude pokriven vodom. Na srednje jakoj vatri stavite zagrijavati dok ne dobijete jantarno zlatnu boju. Nikako nemojte miješati jer riskirate kristaliziranje šećera.
  2. Dok se šećer karamelizira, zagrijte vrhnje za šlag skoro do vrenja. Nakon što šećer dostigne željenu boju, ulijte vrhnje za šlag i promiješajte. Pazite, stvorit će se puno mjehurića i vruće pare zbog razlike u temperaturi. Promiješajte dok se ne sjedini i
  3. vratite na vatru još dvije minute. Na kraju možete i ne morate dodati prstohvat soli.
  4. Spremite u staklenku i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon korištenja čuvajte u frižideru, ako bude pregust samo ga malo zagrijte na pari ili u mikrovalnoj.

Krema od vanilije:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja jer će se inače stisnuti u frižideru.

Ukrašavanje:

  1. Ohlađenim cupcakesima napravite rupu u sredini pa ih zatim napunite karamel umakom.
  2. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom (ja sam koristila s Wilton 1M) pa ukrasite svaki cupcake.
  3. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u frižideru, pola sata prije konzumiranja ih izvadite na sobnu temperaturu.

Dobar tek!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.