Kolumne 04. studenoga 2018.

Torta od Earl Grey čaja i naranče - prava jesenska poslastica

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je da razveselite svoje okusne pupoljke! Iako će mnogi biti skeptični prema spoznaji da bi biskvit trebao biti okusa crnog čaja, nemojte ovu kombinaciju olako odbaciti – mogla bi vam postati omiljena!

Earl Grey crni je čaj aromatiziran bergamotovim uljem. Smatra se najfinijim engleskim čajem, iako originalno dolazi iz Kine. Ima osvježavajuću citrusnu notu, zbog čega se savršeno slaže s narančom.

 

Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Njegov nježni, aromatični okus odlučila sam uvesti u tortu kroz (u nedostatku bolje riječi) «mliječni čaj». Dakle, umjesto u vodi, čaj sam namočila u vrućem mlijeku. Kako bih bila sigurna da okusa neće nedostajati, napravila sam i šećerni sirup od
čaja
kojeg sam također ubacila u smjesu.

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

Rezultat je savršeno mekani, sočni biskvit pun okusa! Spojila sam ga sa svilenom kremom od naranče u koju sam dodala i malo krem sira da pojača cjelokupni osvježavajući ton torte. Malo je reći da je ova kombinacija osvojila svačija nepca (i srca), a osvojit će i vaše ako joj date priliku!

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 3 jaja (L)
  • 240 g brašna
  • 220 g šećera
  • 50 g earl grey sirupa
  • 140 g omekšalog maslaca
  • 145 g earl grey mlijeka
  • 70 g kiselog vrhnja
  • ¼ žličice soli
  • 2 žličice (10 g) praška za pecivo
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Earl Grey mlijeko:

  • 240 g mlijeka
  • 10 g earl grey čaja

Earl Grey sirup:

  • 150 g šećera
  • 150 g vode
  • 10 g earl grey čaja

Krema od naranče:

  • 55 g brašna
  • 225 g šećera
  • 380 g mlijeka
  • ¼ žličice soli
  • 350 g maslaca
  • 150 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
  • korica dvije naranče
  • 3 žlice svježe iscijeđenog soka naranče

Preljev od bijele čokolade:

  • 75 g bijele čokolade
  • 35 g vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. Zagrijte mlijeko skoro do vrenja, pomiješajte u šalici s earl grey čajem te poklopite i ostavite 20 minuta. Procijedite mlijeko i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Za earl grey sirup najprije napravite čaj, a zatim ga pomiješajte sa šećerom u malom loncu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne reducira i ne stvori se sirup. Ohladite na sobnu temperaturu prije korištenja.
  4. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
  5. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, earl grey mlijeko i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  6. Miksajte maslac, šećer i sirup dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
  7. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
  8. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka)
  9. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
  10. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.
  11. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

Krema od naranče:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte krem sir sobne temperature, koricu i sok naranče i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.

Slaganje:

  1. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite prvi biskvit kremom.
  2. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 min. Nakon toga premažite sve konačnim slojem kreme, zagladite cake scraperom i stavite u frižider na 15-tak minuta.
  3. Dok se torta hladi, preostalu kremu podijelite u zdjelice i po želji obojite bojama u gelu. Malom špatulom nanesite “hrpice” obojene kreme na ohlađenu tortu pa sve zagladite cake scraperom za efekt vodenih boja. Stavite u frižider da se ohladi.
  4. Za to vrijeme napravite preljev od bijele čokolade. Sitno nasjeckajte čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za šlag pa rastopite u mikrovalnoj 30 sekundi ili na pari.
  5. Prelijte po ohlađenoj torti. Ako želite staviti ružice po vrhu, pričekajte da se ganache stisne 10-tak minuta u frižideru. Zatim kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom, ja sam koristila Wilton 8B.
  6. Torta je najbolja kad se servira na sobnoj temperaturi. Možete je čuvati u frižideru, omotanu prozirnom folijom, ali prije konzumiranja izvadite na sobnu temperaturu barem pola sata ranije.

Napomena!
*Umjesto sirupa u biskvitu, samo povećajte šećer na 240 g.
**Ja sam koristila Earl Grey Premium crni čaj iz Harisse.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.