Recepti Desert 10. srpnja 2018.

KRALJEVSKI DOBRA Sjajna torta od bazge i limuna

Desert
65 MIN
31 MIN
16
SREDNJE
Torta od bazge i limuna
Torta od bazge i limuna
foto: Ana Zelić
Sličnu tortu na svojem su vjenčanju prije 7 godina imali princ Harry i Meghan Markle, donosim Vam svoj recept za tortu od bazge i limuna...

Sredinom svibnja, prije 7 godina, održano je vjenčanje britanskog princa Harryja i njegove odabranice Meghan Markle. Osim o mladencima, njihovom odbiru odjeće, uzvanicima, puno pažnje u medijima izazvala je i njihova svadbena torta. Njezin izgled, ali i odabrani okusi (limun i bazga) pravi su proljetni hit, a ovdje vam donosim svoj recept za tortu od bazge i limuna

 | Author: Ana Zelić Torta od bazge i limuna foto: Ana Zelić

Bila sam ugodno iznenađena kad sam vidjela da su za svoje vjenčanje odabrali sezonske, osvježavajuće okuse limuna i bazge, a i pomalo rustikalan izgled.

Kao veliki ljubitelj limuna, naravno da sam odmah pohitala u kuhinju smisliti vlastiti recept. Prilika za jesti lemon curd se ne propušta!

 | Author: Ana Zelić Torta od bazge i limuna foto: Ana Zelić

Ne gasi ekran dok kuham

Torta od bazge i limuna
65 MIN
pripreme
31 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Oštro brašno 240 g
  • Šećer 200 g
  • Sirup od bazge 60 g
  • Maslac 140 g
  • Kiselo vrhnje 140 g
  • Sok od limuna 70 g
  • Limunova korica 2 kom
  • Prašak za pecivo 10 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Ekstrakt vanilije 0,50 žličica
KREMA OD BAZGE
Sastojci
  • Oštro brašno 30 g
  • Šećer 120 g
  • Mlijeko 300 g
  • Sol 0,25 žličica
  • Maslac 250 g
  • Sirup od bazge 4 žlica
LEMON CURD
Sastojci
  • Žumanjak 4 kom
  • Jaje 1 kom
  • Maslac 60 g
  • Sok od limuna 125 g
  • Šećer 160 g
  • Limunova korica 3 kom
Postupak
  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.


  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.


  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, limunov sok, ekstrakt vanilije i sirup od bazge dok ne postane glatka, homogena smjesa. To su mokri sastojci.


  4. Miksajte omekšali maslac, šećer i limunovu koricu dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).


  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.


  6. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka)


  7. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.


  8. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.


  9. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.


  10. Za kremu - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.


  11. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte sirup od bazge te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.


  12. Za lemon curd – u staklenoj vatrostalnoj posudi pomiješajte žumanjke, jaje, šećer, limunov sok i koricu limuna te neprestano miješajući pjenjačom kuhajte na pari dok se ne zgusne. To obično traje oko 10-15 min. Preporučujem korištenje silikonske pjenjače ili neke kvalitetne pjenjače koja neće reagirati s limunom i pritom proizvesti metalan okus lemon curda.


  13. Kad se krema zgusnula, umiješajte hladni maslac narezan na komadiće i miješajte dok se ne otopi. Istisnite kremu kroz sito kako bi osigurali glatku teksturu, izlijte u staklenku (340 ml) i ostavite u frižideru 3 - 4h da se stisne do kraja.


  14. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje.


  15. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati lemon curd. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan.

    Za “naked” izgled tortu prekrijte tankim slojem kreme i nemojte poravnati vrh. Ako ipak želite cijelu tortu prekriti kremom, najprije je prekrijte tankim slojem, stavite u frižider na 20-30 minuta pa onda dovršite ukrašavanje. Kreme će biti dovoljno da prekrije cijelu tortu.


Anine genijalne slastice i ostale delicije možeš potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Eton mess Možda vas zanima... Eton Mess - neuredan desert kojeg će zavoljeti i najuredniji Recepti Možda vas zanima... Apsolutno oduševljenje: Torta od mrkve s kremom od sira Kolumne Možda vas zanima... Red Velvet Cupcakes stvoreni su za posebne trenutke Kolumne Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.