Kolumne 11001 prikaza 23. siječnja 2019.

Čokoladna babka - poljski kolač stvoren za zimske dane

Nevena Josipović
Tko još nije čuo za babku? Inače, u prijevodu znači baka, a potječe iz Poljske. Radi se u vrijeme Uskrsa, ali meni je nekako ovaj siječanj mjesec od dizanih kolača i tijesta.

Stoga sam odlučila okušati sreću u izradi babke i uspjela sam. Tijesto je mekano i ukusno, a nadjev se savršeno uklopio u tu cijelu priču. U sam nadjev možete dodati neke orašaste plodove koje volite (mljevene orahe, bademe, lješnjake, čak i grožđice ili pistacije).

 

Možda vas zanima... Donuts - američke krafne na domaći način Kolumne

 

Svojim izgledom osvaja na pravu. Morate priznati da divno izgleda. U svakom slučaju, ako ju niste nikada radili ili ste u potrazi za savršenim receptom onda je ovo savršen trenutak da isprobate ovaj recept. U nastavku pročitajte kako sam napravila svoju babku i osvojila sve ukućane.

 

Možda vas zanima... Sočni muffini s narančom i limunom stvoreni za zimske dane Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Sastojci za tijesto:

  • 53 dag glatkog brašna + malo za doradu
  • 1 suhi kvasac
  • 10 dag šećera
  • 3 jaja
  • 120 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • malo limunove korice
  • 15 dag maslaca

Sastojci za nadjev:

  • 13 dag tamne čokolade
  • 12 dag maslaca
  • 30 grama kakaa u prahu
  • 30 grama šećera u prahu
  • par žlica sitno nasjeckanih lješnjaka

Postupak pripreme:

  1. Za tijesto u posudi izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, limunovu koricu, prstohvat soli te dobro izmiksajte. Dodajte vodu i miksajte na najmanjoj brzini da vam smjesa ne prska posvuda.
  2. Zatim dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem.
  3. Izradite mekano tijesto. Ne smije vam se lijepiti za ruke ali mora biti dovoljno mekano na dodir, stoga prilikom izrade dodajte još šaku, dvije brašna da vam se ne lijepi za ruke. Tu vam možda treba malo prakse dok ne dobijete osjećaj za takvo tijesto.
  4. Kada ste izradili tijesto, posudu dobro pobrašnite te stavite tijesto, prekrijte ga vlažnom krpom i pustite sat vremena na toplom.
  5. U među vremenu napravite nadjev. U posudicu stavite maslac, čokoladu, šećer i kakao u prahu. Uz stalno miješanje na laganoj vatri svi sastojci se moraju sjedini i otopiti. Dobiveni nadjev pustite sa strane i vratite se izradi tijesta.
  6. Kada se udvostručilo, na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto i razvaljajte ga u pravokutnik, tako da vam kraća strana bude veličine kalupa, a debljina nekih pola cm do 1 cm.
  7. Zatim tijesto premažite dobivenim nadjevom i zarolajte ga. Tada, nožem razrežite tijesto po duljini, i upletite u šarenu štrucu.
  8. Dobivenu štrucu stavite u kalup, premažite s malo ulja, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C nekih 35 do 40 minuta.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.