Špajza 20. prosinca 2022.

Može li pire od bundeve dostojno zamijeniti jaja?

Jaja
Znamo razne trikove za kuhanje jaja foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Od gazirane vode do lanenog sjemena, upotrijebi ovih 8 namirnica kad ćeš sljedeći put poželjeti izbjeći jaja u nekom receptu

Bez obzira slijediš li vegansku prehranu, poslužuješ gosta s alergijom na jaja ili ti je jednostavno ponestalo jaja kod kuće, postoje mnogi razlozi za zamjenu jaja prilikom pečenja. Srećom, moguće je napraviti ukusna peciva i bez jaja, pod uvjetom da imaš nekoliko stvari na umu.

Nisu sve zamjene za jaja jednake, a najbolja zamjena za sastojke ovisi o vrsti recepta. Stoga, otkrivamo sve o jednostavnim zamjenama za jaja i kako ih koristiti.

 | Author: Shutterstock Sjemenke lana odlična su zamjena za jaja foto: Shutterstock

 

Zašto se jaja (uopće) koriste u pečenju?

Kada je riječ o pečenju, jaja imaju nekoliko glavnih funkcija. Ona nude dobru količinu masnoće, koja je ključna za vrhunski okus i teksturu. Dio bjelanjaka također sadrži proteine koji daju strukturu gotovom proizvodu.

Kada se jaja zagriju, proteini se zgrušaju ili povežu zajedno, što doprinosi stabilnosti pečenog proizvoda. Jaja također djeluju kao veziva, kvasci i izvori vlage, osiguravajući da tvoje poslastice izgledaju dobro i da budu ukusni.

Možda vas zanima... Ovih pet namirnica poslužit će kao zamjena za tjesteninu Špajza


Zamjene za jaja

1. Pasirana banana
Za ovu zamjenu upotrijebi ¼ šalice zgnječene zrele banane po jajetu. Imaj na umu da zrelije banane imaju više šećera i vlage, stoga razmisli o smanjenju drugih zaslađivača i tekućina u receptu. Banane će također dodati okus proizvodu, što je divno, ali moraš provjeriti odgovara li njezin profil okusa onome što radiš. Ova zamjena za jaja može učiniti jela mekšim, što je idealno za stvari kao što su muffini, kolači, brzi kruh i palačinke.

 | Author: SHUTTERSTOCK Pire od bundeve odlično zamjenjuje jaja u receptima koji sadrže zimske zaćine poput cimeta, đumbira, klinčića... foto: SHUTTERSTOCK

2. Pire od bundeve
Osim što daje sezonski štih, pire od bundeve izvrsna je zamjena za jaja. Koristi ¼ šalice pirea od bundeve za svako jaje. Posebno dobro funkcionira u receptima koji sadrže sastojke, kao što su cimet, karamela i jabuke. 

3. Umak od jabuka
Općenito je pravilo upotrijebiti ¼ šalice umaka od jabuka po jajetu. Za najjednostavniju izmjenu upotrijebi nezaslađenu kašu od jabuka. Ako imaš pri ruci samo zaslađenu kašu od jabuka, svakako smanji količinu šećera u receptu da poslastica ne bi ispala preslatka.

Također, ovaj će sastojak recept učiniti gušćim, ali dodavanje dodatne ½ žličice praška za pecivo pomoći će razrijediti teksturu. Umak od jabuke dodaje okus, stoga koristi ovu zamjenu samo u receptima u kojima jabuka nadopunjuje druge sastojke. Isprobaj ga u muffinima od borovnice, kruhu od banane ili kolačićima.

Možda vas zanima... Prehrambeni kvasac je lako zavoljeti, a reći ćemo ti zašto je to dobro Špajza

 

4. Mljeveno laneno sjeme i voda
Mljeveno laneno sjeme, ili laneno brašno, popularna je zamjena za jaja u veganskom pečenju. Kada se jaje zamjenjuju lanenim sjemenkama, opće pravilo je 1 žlica lanenih sjemenki i 3 žlice vode po jajetu. Jednostavno pomiješaj dva sastojka, a zatim ostavi smjesu u hladnjaku dok ne postane želatinasta, oko 15 minuta.

Konzistencija će pomoći u povezivanju sastojaka, baš poput jajeta. Sjemenke lana receptima dodaju blag, orašasti okus, što je izvrsno za palačinke, kolače i kekse, a posebno za kruh od banane. Međutim, nije najbolji izbor za dodavanje strukture, pa se preporučuje preskakanje ove opcije kada pečeš kolače.

Jogurt | Author: Thinkstock Jogurt od kravljeg mlijeka ili gusti biljni jogurti tipa grčkog jogurta odlična su zamjena za jaja i jelu daju vlagu foto: Thinkstock

5. Jogurt
Za ovu zamjenu za jaja koristi ¼ šalice po jajetu. Ovisno o receptu, jogurt može učiniti peciva ekstra vlažnima, pa čak i gnjecavima, što bi moglo biti idealno. Jogurt od kravljeg mlijeka također je odličan za povećanje sadržaja proteina u poslasticama.

Ako moraš izbjegavati mliječne proizvode, možeš koristiti guste grčke jogurte na biljnoj bazi. Većina drugih nemliječnih jogurta može biti prerijetka da bi zamijenila jaja u pečenju, pa imaj to na umu.

6. Svileni tofu
Za vegansku zamjenu za jaja bogatu proteinima posegni za svilenim tofuom, koji se naziva i meki tofu. Svileni tofu umuti u pire u procesoru hrane ili blenderu, a zatim koristi ¼ šalice po jajetu. Kada jaje zamijeniš svilenim tofuom, većina peciva neće tako dobro porumeniti, ali će ih održati vrlo vlažnima. Stoga se preporučuje koristiti ovu zamjenu za gušće pečene proizvode kao što su kolači, kruh i kolačići.

Zamjena šećera u slasticama Možda vas zanima... Jednostavna zamjena šećera u slasticama None

 

7. Mlaćenica
Koristi ¼ šalice mlaćenice po jajetu u receptu. Poput jaja, ovaj će sastojak pomoći u povezivanju sastojaka uz dodavanje dodatne vlage. Ako nemaš mlaćenicu pri ruci, pomiješaj 1 šalicu punomasnog mlijeka i 1 žlicu bijelog vinskog octa ili soka od limuna, zatim ostavi da odstoji 10 minuta ili dok se ne zgruša. Imaj na umu da mlaćenica ima oštar okus, koji može dobro poslužiti u keksima ili kolačićima.

Mineralna voda | Author: Thinkstock Mjehurići u gaziranoj vodi će zadržati zrak, što će dovesti do laganog i pahuljastog gotovog proizvoda foto: Thinkstock

8. Gazirana voda
Zahvaljujući neutralnom okusu gazirane vode, odlična je zamjena za jaja. Trebat će ti ¼ šalice gazirane vode za svako veće jaje. U usporedbi s mnogim drugim zamjenama za jaja, gaziranu vodu najbolje je koristiti u laganijim receptima, poput kolača, peciva i kruha. Mjehurići će zadržati zrak, što će dovesti do laganog i pahuljastog gotovog proizvoda.

Možda vas zanima... Ovih pet zamjena za jaja sigurno već imaš kod kuće! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.