Špajza 05. listopada 2022.

Prehrambeni kvasac je lako zavoljeti, a reći ćemo ti zašto je to dobro

Toliko korisnih tvari u tim malim pahuljicama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurno ti se znalo dogoditi da u receptu vidiš da ti treba prehrambeni kvasac, pa ga jednostavno preskočiš. I još piše da će popraviti okus jela, a ti ne vjeruješ… Čitaj dalje!

Kad kuhaš, na primjer, juhu od bundeve, pa u receptu naletiš na – prehrambeni kvasac – što ti prođe kroz glavu? Da, nešto u stilu „što kvasac ima raditi u juhi?!“, ne sumnjamo. Čim je nešto „kvasac“, tom nije mjesto u juhi. Kad kiflice budu na redu, posegnut ćeš za kvascem.

No, ovo je neki sasvim drugi kvasac i nema veze s onim koji diže tijesta i čini ih rahlima. I da, koristi se upravo s ciljem da obogati okus nekih jela i poboljša hranjivost. Prehrambeni kvasac zapravo su deaktivirane stanice kvasca, gljivice Saccharomyces cerevisiae koje se uzgajaju na melasi šećerne repice ili trske. To je isti rod kvasca koji se upotrebljava za dizanje tijesta, ali je u prehrambenom kvascu on deaktiviran, odnosno suši se kako bi se iz njega dobile hranjive tvari. Osušeni prehrambeni kvasac se mrvi u ljuskice, odnosno pahuljice, te se takav dodaje u hranu.

Zašto trebaš prehrambeni kvasac

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: zato što je krcat vitaminima i mineralima, vlaknima i proteinima. Ono što dodatni plus kod prehrambenog kvasca je činjenica da sadrži prirodne vitamine B kompleksa, koji su dragocjeni upravo u tom prirodnom obliku. No, osim B vitamina, prehrambeni kvasac ima puno selena, folne kiseline i cinka. Bogat je hranjivim tvarima, ali istovremeno nema puno kalorija. Sastoji se od proteina, ali nema šećere. Idealno, zar ne?

slani pohani kruh Možda vas zanima... Jesi li za slani pohani kruh s parmezanom? Recepti

Sigurno se sad pitaš zašto ga ne koristiš? Uvijek je pravi trenutak za početi unositi nešto korisno u organizam. Ono što je definitivno zahvalno jest to što se može kombinirati s uistinu brojnim jelima, uglavnom slanim. Najbolje se voditi idejom da ga možeš koristiti svugdje gdje se koristi ribani sir ili parmezan. Dakle, možeš ga naribati na salatu, posuti njime pečeno povrće, tjesteninu ili rižu.

Kako ga koristiti u prehrani?

Imamo za tebe još jedan specijalitet na kojem ćeš nam zahvaliti! Dobro, pretjerali smo, ne radi se o specijalitetu, ali zamisli ovo: kokice posute sirom – osim što to nije topljeni „ne baš najzdraviji“ sir, nego izrazito koristan prehrambeni kvasac. Da, možeš ga posuti po tek pečenim kokicama i okusiti novu dimenziju okusa. Imamo i bonus! Ovaj dodatak kokicama je sam po sebi slankastog okusa, ali ne sadrži natrij.

Možda vas zanima... Eksperimentalno pivarstvo: Upoznajte divlje kvasce! Kolumne

Zbog svoje sličnosti sa sirom često se koristi u vegetarijanskoj kuhinji upravo kao zamjena za sir životinjskog porijekla. Možeš ga koristiti u sendvičima, punjenjima za tortilje, kajgani, pire krumpiru…

Već stavljaš na popis za kupovinu? Podržavamo! Jedino na što možeš pripaziti kad kupuješ jest ima li možda prehrambeni kvasac dodani sintetički vitamin B, jer neki proizvođači to dodaju. Nije ništa strašno, ali sam po sebi sadrži vitamine B kompleksa, pa je sintetički suvišan.

Možda vas zanima... Korak po korak: Uzgojite starter za fini domaći kruh Špajza
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:08 06. Listopad 2022.

    Kvasac je dobar