Špajza 18. veljače 2021.

Ovih pet zamjena za jaja sigurno već imaš kod kuće!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neobične i učinkovite zamjene za jaja koje će tvoje slastice učiniti još ukusnijima...

Svi smo barem jednom pronašli u sličnoj situaciji: usred pripreme rođendanske torte ili palačinki shvatiš da ti nedostaje jedan, ključan sastojak - jaja.  Bez njih se tijesto neće povezati, palačinke će biti blijede, a uz to, tijestu će nedostajat struktura i vlaga. Ako se ponovno pronađeš u sličnoj situaciji, isprobaj jedan od ovih jednostavnih, ali učinkovitih sastojaka koja su odlična zamjena za jaja. 

Uz to, sve su zamjenske opcije veganske, pa ako pripremaš slastice za nekoga tko je alergičan na jaja upotrijebi jedan od ovih sastojaka. 

 

Možda vas zanima... Chefovi savjetuju: Osam trikova za pripremu jaja Špajza

 

Pire od voća

Postoji nekoliko mogućnosti: umak od jabuke, pire od banane, zreli avokado ili pire od bundeve. Peciva napravljena od voćnih pirea, umjesto jaja bit će izuzetno vlažna i meka, ali mogu imali pomalo slatkasti okus voća, ovisno o voću koje odabereš. Ako tražiš zamjenu neutralnijeg okusa, odaberi jabuke, avokado ili bundevu - banana će tvom konačnom proizvodu dati jači okus. U pravilu, važno je koristiti nezaslađene verzije voćnih pirea (poput nezaslađenih umaka od jabuke). Četvrt šalice pirea zamjena je za jedno jaje. Ova zamjena je ponajbolja u kolačima, kruhu, muffinima i kolačima.

Mljevene chia ili lanene sjemenke

Ako kod kuće imaš bilo koje od ovih sjemenki bogatih omega-3, možeš ih koristiti umjesto jaja. Samelji lan ili chia u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu, a zatim umuti jednu žlicu sjemenki s tri žlice vode, sve dobro izmiješaj u gustu, jednoličnu pastu. Ovo će zamijeniti jedno jaje u tvom receptu. Chia i lan dat će orašast okus i gustu teksturu pečenim proizvodima, stoga ih je najbolje upotrijebiti u pripremi vafla, palačinki, muffina, kruha i kolačića.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Svileni tofu

Svileni tofu je tofu koji ima malo veći udio vode, što ga čini lakšim i kremastijim od klasičnog, čvrstog tofua. Također nema gotovo nikakav okus. Unatoč tome, tofu daje gušću teksturu pečenim proizvodima, pa ga je najbolje poslužiti u slasticama koje ne trebaju biti prozračni, poput browniesa, kruha, kolačića. Četvrtina šalice pasiranog tofua zamjena je za jedno jaje.

Soda bikarbona s octom

Ovaj zamjenski sastojak možeš koristiti u laganim i nježnim desertima. Sve što trebaš napraviti jest jednu žličicu sode bikarbone izmiješati s jednom žlicom octa, ta je mješavina zamjena za jedno jaje.  Kemijska reakcija ova dva sastojka proizvest će ugljični dioksid i vodu, a otud dolazi prozračnost.

Gusta tekućina u kojoj su se kuhale mahunarke ili tekućina iz limenke slanutka

Možda zvuči pomalo čudno, ali tekućinu koja ostaje nakon kuhanja graha ili drugih mahunarka te gusta vodenasta tekućinu u limenci slanutka može biti odlična zamjena za jaje. Tekstura tekućine je slična bjelanjku. Upotrijebi tri žlice tekućine kao nadomjestak za jedno jaje. Ova je zamjena odlična ako pripremaš beze kore.

Izvor: www.realsimple.com

 

Hladnjak Možda vas zanima... Imamo 12 odličnih savjeta za savršeno čist hladnjak Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.