Špajza 21. srpnja 2021.

Chefovi savjetuju: Osam trikova za pripremu jaja

Sendvič s poširanim jajem foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz pomoć jednostavnih trikova profesionalnih kuhara pripremi nafiniju kajganu i instagramično poširano jaje

Ako postoji skupina ljudi koja zna kako pravilno pripremati jaja, onda su to zasigurno profesionalni kuhari. Njihovi trikovi pomoć će ti da napraviš slasnu kremastu kajganu, savršeno jaje na oko ili najmekše poširano jaje.

U nastavku smo izdvojili osam najkorisnijih savjeta i trikova poznatih chefova. 

 

Možda vas zanima... Pravila chefice Ivane Bekavac za kuhanje jaja Špajza

 

1. Prije poširanja, kuhaj jaja u ljusci 10 sekundi

Ovim ćeš postupkom učvrstiti bjelanjke i zadržati ih "omotane" oko žumanjka. Trik je osmislila poznata kuharica i autorica brojnih, nagrađivanih kuharica Julia Child. Ova tehnika pomoći će ti da dobiješ savršeni ovalni oblik, a također će spriječiti da se bjelanjci razliju. Sve što trebaš napraviti jest staviti cijela jaja na 10 sekundi u kipuću vodu, izvaditi ih i oljuštiti. Jaje će i dalje biti potpuno sirovo, ali bjelanjak će se dovoljno stvrdnuti. 

2. Makni kajganu s vatre prije nego što je u potpunosti kuhana

Tave ostaju dugo vruće, što znači da će se hrana koja se nalazi u njima i dalje kuhati - pa pripazi da kajganu makneš s vatre neposredno prije nego što se jaja skuhaju. Preostala toplina tave nastavit će kuhati jaja do željene teksture, savjetuje chef Jamie Oliver. 

 

Možda vas zanima... Evo kako celebrity chef Jamie Oliver pošira jaja Recepti

 

3. Najmekšu, najkremastiju kajganu započni kuhati u hladnom loncu

Gordon Ramsay donosi jednostavan trik za pripremu savršeno kremaste kajgane. Ramsay savjetuje da jaja započneš kuhati u hladnom loncu ili tavi s malo maslaca, često ih miješajući. Kad se tava zagrije, makni jaja s vatre i nastavi ih miješati. Ova polagana i spora tehnika pripreme kajgane rezultirat će super kremastom teksturom poput kreme. 

4. Prije posluživanja jaja, zagrij tanjur 

Možda je očito, ali hladna keramika može veoma brzo izvući svu toplinu iz jaja, tvrdi chef Alton Brown. Prethodno zagrijavanje tanjura osigurat će da jaja ostanu topla, meka i ukusna. Jednostavno stavi tanjur u toplu pećnicu (ne prevruću!) i potom serviraj jelo. 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

5. Za super glatku kajganu bez grudica procijedi jaja kroz sito s finom mrežicom 

Nakon što istučeš jaja, procijedi ih kroz sito. Ovim ćeš postupkom izbjeći sve grudice u kajgani, poručuje američki chef Thomas Keller. 

6. Poširaj jaja u malim vrećicama

Martha Stewart savjetuje korištenje plastičnih vrećica prilikom poširanja jaja. Na ovaj način sve što trebaš napraviti jest spustiti vrećice u kipuću vodu i odšetati. Male vrećice pomažu održati jaje na okupu i sprječavaju odvajanje dijelova bjelanjaka u vodu. 

 

Jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja svježa Špajza


7. Zagrij lopaticu u vrućem ulju prije nego što pokušaš okrenuti jaje 

Zagrijavanjem metalne lopatice u vrućem ulju spriječit ćeš da se jaja zalijepe za nju prilikom okretanja. Samo nagni tavu prema sebi tako da ulje budu na jednom mjestu i zagrij lopaticu u tom ulju. Manja je vjerojatnost da se jaja lijepe na vrućim površinama, tvrdi chef Jose Andres. 

8. Napravi pahuljastu kajganu za manje od minute

Ako imaš dovoljno sreće da kod kuće posjeduješ aparat za espresso, kajganu možeš miješati pomoću štapića na pari. Samo stavi jaja u šalicu i kuhaj ih na pari oko 30 sekundi. Jaja će se skuhati veoma brzo, a para će im pomoći da ostanu vlažna. Ovaj trik osmislila je kuharica Jody Williams.

 

Možda vas zanima... Kremasta kajgana legendarnog Gordona Ramsayja Špajza

 

Izvor: Tasty

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.