Ako postoji skupina ljudi koja zna kako pravilno pripremati jaja, onda su to zasigurno profesionalni kuhari. Njihovi trikovi pomoć će ti da napraviš slasnu kremastu kajganu, savršeno jaje na oko ili najmekše poširano jaje.
U nastavku smo izdvojili osam najkorisnijih savjeta i trikova poznatih chefova.
1. Prije poširanja, kuhaj jaja u ljusci 10 sekundi
Ovim ćeš postupkom učvrstiti bjelanjke i zadržati ih "omotane" oko žumanjka. Trik je osmislila poznata kuharica i autorica brojnih, nagrađivanih kuharica Julia Child. Ova tehnika pomoći će ti da dobiješ savršeni ovalni oblik, a također će spriječiti da se bjelanjci razliju. Sve što trebaš napraviti jest staviti cijela jaja na 10 sekundi u kipuću vodu, izvaditi ih i oljuštiti. Jaje će i dalje biti potpuno sirovo, ali bjelanjak će se dovoljno stvrdnuti.
2. Makni kajganu s vatre prije nego što je u potpunosti kuhana
Tave ostaju dugo vruće, što znači da će se hrana koja se nalazi u njima i dalje kuhati - pa pripazi da kajganu makneš s vatre neposredno prije nego što se jaja skuhaju. Preostala toplina tave nastavit će kuhati jaja do željene teksture, savjetuje chef Jamie Oliver.
3. Najmekšu, najkremastiju kajganu započni kuhati u hladnom loncu
Gordon Ramsay donosi jednostavan trik za pripremu savršeno kremaste kajgane. Ramsay savjetuje da jaja započneš kuhati u hladnom loncu ili tavi s malo maslaca, često ih miješajući. Kad se tava zagrije, makni jaja s vatre i nastavi ih miješati. Ova polagana i spora tehnika pripreme kajgane rezultirat će super kremastom teksturom poput kreme.
4. Prije posluživanja jaja, zagrij tanjur
Možda je očito, ali hladna keramika može veoma brzo izvući svu toplinu iz jaja, tvrdi chef Alton Brown. Prethodno zagrijavanje tanjura osigurat će da jaja ostanu topla, meka i ukusna. Jednostavno stavi tanjur u toplu pećnicu (ne prevruću!) i potom serviraj jelo.
5. Za super glatku kajganu bez grudica procijedi jaja kroz sito s finom mrežicom
Nakon što istučeš jaja, procijedi ih kroz sito. Ovim ćeš postupkom izbjeći sve grudice u kajgani, poručuje američki chef Thomas Keller.
6. Poširaj jaja u malim vrećicama
Martha Stewart savjetuje korištenje plastičnih vrećica prilikom poširanja jaja. Na ovaj način sve što trebaš napraviti jest spustiti vrećice u kipuću vodu i odšetati. Male vrećice pomažu održati jaje na okupu i sprječavaju odvajanje dijelova bjelanjaka u vodu.
7. Zagrij lopaticu u vrućem ulju prije nego što pokušaš okrenuti jaje
Zagrijavanjem metalne lopatice u vrućem ulju spriječit ćeš da se jaja zalijepe za nju prilikom okretanja. Samo nagni tavu prema sebi tako da ulje budu na jednom mjestu i zagrij lopaticu u tom ulju. Manja je vjerojatnost da se jaja lijepe na vrućim površinama, tvrdi chef Jose Andres.
8. Napravi pahuljastu kajganu za manje od minute
Ako imaš dovoljno sreće da kod kuće posjeduješ aparat za espresso, kajganu možeš miješati pomoću štapića na pari. Samo stavi jaja u šalicu i kuhaj ih na pari oko 30 sekundi. Jaja će se skuhati veoma brzo, a para će im pomoći da ostanu vlažna. Ovaj trik osmislila je kuharica Jody Williams.
Izvor: Tasty