Špajza 10. travnja 2020.

Pravila chefice Ivane Bekavac za kuhanje jaja

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz pomoć chefice Ivane Bekavac napokon razrješujemo misterij o pravilnom kuhanju jaja!

Jaja su blagdanska it namirnica i oko toga nema spora. Međutim, rasprava uvijek ima oko toga kako ih treba kuhati, kako ih treba guliti, jesu li stara, koliko mogu stajati... Ova naizgled banalna, ali bitna pitanja osobito se često postavljaju oko Uskrsa, kada kreće prikriveno natjecanje za najbolje pisanice.

Ovih smo blagdana odlučili zaustaviti sva nagađanja oko toga stavljaju li se u hladnu vodu, kuhaju li se 11 ili 12 minuta i treba li staviti poklopac kada voda zavrije. U tome nam je pomogla chefica Ivana Bekavac, alumna renomiranog Culinary Institute of America i kulinarska mentorica u showu Kuhan i pečen te vlasnica zagrebačkog restorana Kut čije je otvorenje na čekanju zbog epidemije.

Dok iščekujemo neka sretnija vremena za ugostiteljstvo i otvorenje Kuta, ne preostaje nam ništa drugo nego uživati u domaćoj hrani. U sljedećim danima to će biti upravo šunkica, dobra stara francuska salata - i pisanice.

 

Možda vas zanima... Mala školica bojanja jaja prirodnim bojama Kolumne


Ivanina pravila za kuhanje jaja

  1. Ako niste sigurni jesu li jaja dovoljno svježa, stavite ih u čašu vode. Ako isplivaju na površinu, nisu pogodna za jelo.
  2. Svejedno je stavljate li jaja u hladnu ili vrelu vodu. Bitno je da razina vode bude pet centimetara iznad jaja.
  3. Kuhanje počinje u trenutku kada voda zavrije. Ako govorimo o uskršnjim pisanicama, kada voda zavrije, jaja biste trebali kuhati još 10 do najviše 12 minuta. 
  4. Izbjegnite vrenje vode. Dakle, kada zavrije smanjite temperaturu jer se zbog vrenja stvara neželjeni zeleni obrub oko žumanjka.
  5. Tvrdo kuhana jaja najbolje se gule dok su još topla. Lagano palcima pritisnite ljusku pa jaje pažljivo „zarolajte“ po kuhinjskom elementu. Guljenje ne bi trebalo biti problem ako se držite ovih uputa.
  6. Iako jaja koja kuhamo za pisanice prelaze temperaturu od 70 stupnjeva, svedeno biste pisanice unutar dva sata od posluživanja trebali spremiti u hladnjak. 

 

Možda vas zanima... Ukusna i dekorativna uskrsna peciva s jajima Kolumne

 

Iskoristili smo situaciju i usput ispitali Ivanu o njenim planovima za blagdane. „Sretna sam i prije svega zahvalna što će moji prijatelji, moja odabrana obitelj, doprinijeti mom uskršnjem stolu. Nažalost, neće fizički biti sa mnom, ali su se pobrinuli i poslali prekrasne darove. Naime, moja prijateljica Ivana Čuljak napravila mi je pincu, moj, od milja zvani braco, Igor Gudac poslao mi je janje, a dobar prijatelj Bernard Korak me opskrbio nekolicinom butelja iz obiteljske vinarije Korak. S ranije nabrojenim stavkama, preostaje mi samo da po ovim uputstvima skuham i ofarbam pisanice“, za kraj je rekla Ivana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moram nešto podijeliti s vama. Već dugo imam jednu želju.Želju da imam svoj kut,svoj mali restoran, mjesto gdje ćete me uvijek moći naći.Mjesto gdje će biti dobre, a povremeno osrednje i loše hrane.Ali garantiram vam- u svakom tom jelu biti će puno ljubavi.Svu moju strast, upornost,sav moj strah, sumnju, a na kraju i zadnju kunu moje uštedjevine uložila sam u ovo. I nije mi žao, nije mi žao jer se veselim svim vama koji ćete doći i podržavati me, kritizirati me da budem bolja, smijati se samnom, plakati, raspravljati...Tanjuri će biti neugledni, ukrasi sa Hrelića, stolci će biti neudobni, vino će biti refužo.Ali imati će dušu, imati će mene.A ja ću dati sve od sebe da vas ne razočaram.Kofer sam raspakirala, svijet će pričekati ovaj put, jer napokon imam svoj @kut.510 *OTVARAM BRZO,JOŠ MJESEC DANA(MAJSTOROVIH 5 MJESECI) •VOLIM TE KUT•

A post shared by Ivana (@ivana.bekavac) on

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.