Špajza 31. listopada 2023.

Može li se brašno pokvariti?

brašno
Pravilno skladištenje produžit će rok trajanja brašna foto: Freepik
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku odgovaramo na pitanja je li brašno kvarljivo, koji je zapravo rok trajanja te kako ga trebaš čuvati...

Imaš naviku kupovati veliku vreću brašna koja ti traje mjesecima (ili godinama)? Ili imaš cijelu zalihu malih paketa kojima ne znaš rok trajanja? Postoje vrlo jednostavna pravila kojih se treba pridržavati kako bi brašno duže ostalo ispravno, ali i različite upute za procjenu ispravnosti. 

Brašno odmah nakon kupovine prebaci u staklenku s poklopcem ili u vrećicu sa zatvaračem i čuvaj ga na suhom i hladnom mjestu. Obavezno na paket zapiši preporučeni rok trajanja! 

 

Plata sa sirevima Možda vas zanima... Sir trebaš držati u hladnjaku. Ili? Špajza

 

Rok trajanja brašna

Bijelo brašno, čuvano u prikladnim uvjetima, može potrajati i godinu dana, vrlo vjerojatno i duže. Ima jako mali postotak vode i nije prikladno za razvoj bakterija. 

Bezglutenska brašna, poput kokosovog ili heljdinog, te brašna od orašastih plodova imaju veći postotak masnoće pa je samim tim i rok trajanja kraći. Nakon šest mjeseci obavezno provjeri jesu li još uvijek ispravna.

 | Author: Sonia Nadales/Unsplash Različite vrste brašna imaju i različit rok trajanja. Trebaš ih čuvati na suhom i tamnom mjestu te provjeriti teksturu, miris i boju foto: Sonia Nadales/Unsplash

Kada je vrijeme za bacanje?

Rok trajanja služi kao upozorenje, ali nije ga se potrebno strogo držati. Svakako provjeri teksturu, boju i miris brašna prije no što odlučiš baciti cijelu pakiranje kojem je rok istekao tjedan dana ranije.

Neugodan miris brašna, koji podsjeća na ustajalo vino, posljedica je oksidacije. Ako ti je miris imalo sumnjiv, obavezno baci brašno. Neobična grudasta tekstura također je loš znak, a posljedica je doticaja brašna s vlagom. 

 

Kikiriki maslac Možda vas zanima... Znamo gdje trebaš čuvati otvoreni kikiriki maslac! Špajza

 

Žućkasta boja i ličinke ili bube su očiti razlog za bacanje. Ako ih primijetiš u netom otvorenom paketu, omotaj ga u plastičnu vrećicu ili zatvori u kutiju i stavi u zamrzivač na 3 dana prije bacanja. Tako ćeš se najbolje osigurati od najezde buba u smočnici i bacanja namirnica. Svakako provjeri jesu li se u međuvremenu već uvukle u druge proizvode.

Brašno | Author: Olga Kudriavtseva/Unsplash Brašno - kako ga čuvati? foto: Olga Kudriavtseva/Unsplash

 

Dakle, brašno je pokvarljivo i trebaš voditi računa o tome kako izgleda i miriši, bez obzira na rok trajanja. S druge strane, ne moraš se slijepo držati roka trajanja i baciti ga bez prethodne provjere. Kriteriji za procjenu su poprilično jednostavni i lako ćeš ih primijeniti. Provjeri policu s brašnom još danas!
 

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li se jaja pokvarila Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.