Špajza 15. studenoga 2022.

Sve što trebaš znati - čuvaš li brašno kako treba i kako znaš da je pokvareno

brašno
Pravilno skladištenje produžit će rok trajanja brašna foto: Freepik
gastro postao gastro.24sata.hr
Brašno je kvarljivo i nije uvijek lako prepoznati kad više nije za korištenje. Pa evo nekih smjernica koje će ti pomoći da na vrijeme shvatiš ako neko brašno nije dobro upotrijebiti.

Kad iz ormara izvadiš brašno koje nije najsvježije, pitaš li se nekad je li i dalje dobro za korištenje?  Koliko dugo uopće može stajati brašno i kako ga se treba skladištiti? I, na kraju, kako znaš kad nije više za korištenje? Svako brašno ima neki rok trajanja. To ne znači da je onaj datum naveden na pakiranju ujedno dan kad brašno prestaje biti uporabljivo.

prašak za pecivo Možda vas zanima... Prašak za pecivo ili soda bikarbona - kad se koriste Špajza

Strukturu zrna brašna čini omotač, endosperm (unutarnji dio) i klica. Kad brašno meljemo, od endosperma nastaje brašno, dok vanjski omotač čini posije. Vrsta brašna pokazuje koliko je mineralnih tvari u njemu, a bijela su, na primjer, bogata proteinima i škrobom, dok su tamnija bogatija mastima, mineralnim tvarima, vlaknima… Brašno postaje neuporabljivo kad užegne, odnosno kad mast koju sadrži žitarica užegne. Zato je neke vrste brašna bolje držati na hladnom, a druge su postojane na sobnoj temperaturi.

 | Author: Freepik foto: Freepik

Bijelo brašno

Bijelo brašno i višenamjensko brašno sadrži samo endosperm, dakle nema ulja u sebi, i ne zahtijeva skladištenje na hladnom kao druge vrste brašna kao što je cjelovito pšenično ili raženo. Bilo bi dobro ovo brašno prebaciti iz originalne papirnate vrećice u hermetički zatvorenu posudu, što će pomoći u zaštiti od vlage i insekata. Nije važno hoće li posuda biti staklena ili plastična - samo provjeri je li poklopac dobro zatvoren. Posudu čuvaj na hladnom, suhom i tamnom mjestu poput ormara ili smočnice do godinu dana.

Integralno pšenično brašno

Integralno pšenično brašno koristi cijelo zrno pšenice, uključujući mekinje i klice. Klice sadrže malo masti i kada su izložene zraku, mogu s vremenom užegnuti. Taj proces možeš usporiti – zamrzavanjem. Dok integralno pšenično brašno može trajati i do nekoliko mjeseci u smočnici, njegov rok trajanja ovisi o temperaturi, vlažnosti i starosti. Dakle, ako cjelovito pšenično brašno čuvaš u hermetički zatvorenoj posudi ili čvrstoj plastičnoj vrećici (ili čak dvije) koja se može zatvoriti u zamrzivaču, to će ti osigurati duži rok trajanja brašna.

Raženo i druga cjelovita brašna

Ista pravila čuvanja vrijede i za raženo i sva druga brašna od cjelovitog zrna. Drži ih u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču. Ako ih spremaš više od jedne vrste, ne zaboravi označiti koje je u posudi.

 | Author: Unsplash foto: Unsplash

Bezglutensko brašno

Bezglutenska brašna mogu biti bijela i cjelovita brašna, pa se prema tom i čuvaju.

Bijelo brašno bez glutena uključuje bijelo rižino brašno, brašno od tapioke i brašno od krumpira. Ova se brašna gotovo u potpunosti sastoje od škroba i ne sadrže masti. Ako se drže na relativno hladnom i suhom, ova brašna imaju gotovo neodređen rok trajanja. Čuvaj ih na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenim spremnicima.

Brašno bez glutena od cjelovitog zrna uključuje brašno od smeđe riže, brašno od amaranta i brašno od zobi. Treba ih čuvati kao i druga brašna od cjelovitog zrna—u hermetički zatvorenim posudama u zamrzivaču, gdje će trajati najmanje godinu dana. Kao i sve druge cjelovite žitarice, ove sadrže masnoću koja može užegnuti tijekom vremena na sobnoj temperaturi.

Palenta, kukuruzna krupica, griz

Palentu, kukuruznu krupicu i sva brašna ili jela od kukuruznog zrna najbolje je držati na hladnom, i to ako je moguće također u zamrzivaču. Ovo je posebno važno za sve proizvode od kukuruza od cjelovitog zrna. Instant proizvodi od kukuruza, kakve najčešće koristimo, bit će stabilni na polici do godinu dana, ali zamrzivač će im dulje zadržati svježiji okus.

Kako znati je li se brašno pokvarilo

Ako te zanima je li neko brašno koje trebaš koristiti pokvareno, odnosno užeglo, je da ga pomirišeš. Najbolji način da saznate je li nestao je da ga ponjušite. Ako je brašno užeglo ili oksidiralo, mirisat će na – plastelin. Taj užegli miris osjetit će se i na onom što pripremiš od brašna, a imat će i neugodan okus, pa to nećeš moći jesti.

Sve u svemu, brašno bi bilo najbolje držati u zamrzivaču. No, malo nas ima mjesta u zamrzivaču za čuvanje većih količina brašna. Pokušaj ga, stoga, čuvati na što hladnijem mjestu u domu ili kupuj manje količine, onoliko koliko ti je potrebno.

Zamrznuta hrana Možda vas zanima... Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču? Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.