Špajza 13. ožujka 2017.

Prašak za pecivo ili soda bikarbona?

soba-bikarbona
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada koristiti jednu namirnicu, a kada drugu?

Možemo li sodu bikarbonu koristiti kao zamjenu za prašak za pecivo? Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi.

Soda bikarbona reagirat će s namirnicama poput mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagirati već pri doticaju s običnom vodom (to je i dobar način provjere ispravnosti praška za pecivo - pomiješajte žličicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapjeni, znači da je ispravan).

Reakcija sode bikarbone i neke druge, kisele namirnice, zapravo izaziva proizvodnju ugljičnog dioksida - stvaraju se mali mjehurići, a upravo to je svojstvo sode koje pomaže tijestu/smjesi za kolače da se digne i "naraste"

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, kiseline i sastojka koji služi za upijanje vlage - poput kukuruznog škroba. S obzirom na to da prašak za pecivo dakle već sadrži kiselinu, nije nužno da u smjesu u kojoj ga koristimo, dodajemo kisele namirnice. 

Najčešći prašak za pecivo na tržištu jest onaj koji reagira u dvije faze - prvo kada se navlaži (vodom ili nekim drugim tekućim sastojkom) i drugi put reagira pod utjecajem visoke temperature. To je onaj trenutak kada stavimo tekuću smjesu za biskvit u lim za pečenje, a tijekom pečenja smjesa naraste gotovo dvostruko i dobije onaj specifični spužvasti oblik.

Stoga, prašak za pecivo možete koristiti za pripremu gotovo svih slastica koje traže takav dodatak, dok soda bikarbona, ako želite da izazove neku reakciju i promjenu, iziskuje i dodavanje nečeg kiselog.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.