Prašak za pecivo jedan je od onih sastojaka koje uvijek imamo u kuhinjskom ormariću. Ili barem računamo da ga imamo. Ali što napraviti ako je nedjelja, trgovine ne rade, a tebi baš treba paketić praška za pecivo?
Ako ti hitno treba prašak za pecivo – koji je nekim čudom nestao iz ormarića – isprobaj jednu od dobrih zamjena. Rezultat će biti isti, a svi oko tebe zadovoljni!
Napomena: sastojci svake od navedenih zamjena dovoljni su da nadomjeste 1 žličicu praška za pecivo.
Vinski prašak za pecivo i soda bikarbona
'Obični' prašak za pecivo već sadrži vinski prašak za pecivo, stoga je ova mješavina dobra zamjena. Pomiješaj ¼ žličice sode bikarbone i ½ žličice vinskog praška za pecivo – i to je to. Vinski prašak za pecivo je bez okusa, stoga neće promijeniti okus onog što pripremaš.
Limunov sok i soda bikarbona
Limunov sok je kiseo, što ga čini prikladnom zamjenom za prašak za pecivo. Da bi ova zamjena uspjela, pomiješaj ½ žličice soka od limuna s ¼ žličice sode bikarbone. Limunov sok ima oštar okus pa bi mogao utjecati na okus onoga što pripremaš. Zato je ova zamjena idealna za jela i slastice s limunom (poput pločica s limunom).
Mlaćenica i soda bikarbona
Dakle, uzorak je isti – soda bikarbona plus dodatak. U ovom slučaju, sodi bikarboni dodaješ malo mlaćenice (tj. blago kiselog mlijeka) – ali ne u isto vrijeme. Prvo dodaj još ¼ čajne žličice sode bikarbone suhim sastojcima za recept, pa zatim mokrim sastojcima dodaj ½ šalice mlaćenice.
Morat ćeš malo improvizirati da ti tijesto ne postane tekuće, stoga probaj pronaći kako smanjiti tekućinu u drugim dijelovima recepta. Mlaćenicu inače možeš napraviti tako da u 2,5 dcl mlijeka dodaš 1 žličicu limunovog soka i dvaput dobro promiješaš.
Melasa i soda bikarbona
Pomiješaj ¼ šalice melase s ¼ žličice sode bikarbone i dobit ćeš zamjenu za prašak za pecivo. Ali imaj na umu da bi dodatna tekućina mogla utjecati na konzistenciju tijesta i učiniti ga slađim.
Jogurt i soda bikarbona
Jogurt posjeduje kiselost koja je potrebna da zamijeni prašak za pecivo. Dodaj ½ šalice jogurta mokrim sastojcima recepta i dodatnu ¼ žličice sode bikarbone suhim sastojcima. Ipak, kao i sa mlaćenicom, pazi na dodatnu tekućinu kad radiš tijesto.
Ocat i soda bikarbona
Ocat ima poseban okus, pa će ti ovaj nadomjestak najbolje poslužiti u receptima koji zahtijevaju više šećera (poput kolača). Zamjenu za prašak za pecivo dobit ćeš ako receptu dodaš ½ žličice octa i ¼ žličice sode bikarbone.