Špajza 21. svibnja 2022.

Nevjerojatni kuhinjski trikovi sa sodom bikarbonom

Upotrebe sode bikarbone foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Lista kulinarske primjene soda bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo

Natrijev-bikarbonat, ili popularno soda-bikarbona svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do održavanja bazena i pripreme roštilja. Lista kulinarske primjene soda bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo.

 

Možda vas zanima... Isprobaj pet trikova s octom koji će ti uštedjeti nešto novca Špajza

 

Primjene sode u kućanstvu:

1. Zamjena za prašak za pecivo

Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak u pripremi peciva tako da jedna žličica sode bikarbone mijena dvije žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbone mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac tako da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje tijesto koje se brzo diže.

Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne, a sličan učinak moguće je postići i pri pripremi omleta ako na tri jaja dodaš pola čajne žličice soda bikarbone.

 | Author: SHUTTERSTOCK Soda bread; foto: foto: SHUTTERSTOCK

2. Pranje voća i povrća

Pomoću soda bikarbone možeš i očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uroni plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj ste dodali 2-3 žlice soda bikarbone (na pola litre vode) te nakon desetak minuta isperi voće i povrće.

3. Izbjegavanje nadutosti

Soda bikarbona je korisna i ukoliko voliš uživati u mahunarkama, ali želiš izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Spomenutu produkciju plinova smanjit ćeš tako da mahunarkama koje se kuhaju dodaš prstohvat soda bikarbone.

 

Možda vas zanima... Ove namirnice ujedno su i odlična sredstva za čišćenje! Špajza

 

4. "Spašavanje" (pre)kiselih jela

Prstohvat soda bikarbone bit će ti od koristi i ako želiš smanjiti kiselost nekih jela poput primjerice umaka od rajčice ili ako si dodala previše octa salati. Za što ju sve još ti koristiš?

5. Mekše i lakše probavljivo meso

Pripremaš li meso na roštilju, kako bi ga omekšala i osigurala njegovu lakšu probavljivost natrljaj ga sodom bikarbonom. Pusti ga da odstoji u hladnjaku tri do pet sati, a potom ga isperi, začini i stavi na gril. 

6. Zbogom neugodnim mirisima

I za kraj, uz pomoć soda bikarbone možeš se riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku. Jednostavno umjesto sapuna pri pranju ruka upotrijebi dvije čajne žličice soda bikarbone.

 

Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.