Špajza 23. lipnja 2024.

Čist i mirisan hladnjak uz pomoć namirnica iz smočnice

hladnjak, frižider
Na čistom hladnjaku i naljepnice ljepše izgledaju
foto: Kristina Squared One/Unsplash
Za čist i mirisan hladnjak koristi prirodna, učinkovita i povoljna sredstva

Čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa iz hladnjaka može biti pravi izazov. No uz pomoć nekoliko lako dostupnih, prirodnih sredstava nećeš trebati brinuti o štetnosti kemikalija!

Velika je vjerojatnost da kod kuće već imaš sve potrebne sastojke, jer osnovni pribor za čišćenje i uklanjanje neugodnih mirisa uključuje ocat, sodu bikarbonu, citruse, sol i zob.

Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza pranje suđa, spužvica Možda vas zanima... Koliko često treba mijenjati spužvicu za pranje suđa? Špajza

 | Author: Instagram @zerowastechef Limun za svježinu i uklanjanje neugodnih mirisa foto: Instagram @zerowastechef

Limun za svježinu

Limun je prirodno sredstvo za izbjeljivanje i čišćenje masnih naslaga, djeluje antibakterijski, a uz to ostavlja svjež i ugodan miris. Također, limun odlično upija neugodne mirise iz hladnjaka.

Sve što trebaš napraviti jest prepoloviti limun, staviti ga u zdjelicu te ga ostaviti u hladnjaku neko vrijeme. Uz to, sok limuna možeš iskoristiti i za čišćenje površina u kuhinji, samo izbjegavaj mramorne površine.

Ocat za blistavost

Alkoholni ocat je prirodni dezinficijens i odlično je sredstvo za čišćenje kuhinje, a osim što je mnogo povoljnije od kupovnih sredstava, zasigurno je i mnogo zdraviji (i zeleniji) izbor.

Radi se o kiselini koje neutralizira alkalne tvari, poput kamenca iz tvrde vode, a vrlo je djelotvoran kod otapanja ljepljivih nakupina, uklanjanja potamnjelih dijelova te prljavštine s površina hladnjaka. Jednostavno pomiješaj šalicu vode s nekoliko žlica alkoholnog octa i baci se na čišćenje. Tvoj će hladnjak biti čist i blistav!

 | Author: Thinkstock Sol - odlično prirodno sredstvo za čišćenje foto: Thinkstock

Sol je odlično prirodno sredstvo za čišćenje

Sol je sjajan sastojak koji možeš koristiti i prilikom čišćenja hladnjaka. Sve što trebaš napraviti jest otopiti nekoliko žlica soli u vrućoj vodi, i to je to!  Za ljepši miris, pripravku možeš dodati i sok od limuna. 

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza Možda vas zanima... Vrijeme je da temeljito očistiš drvene žlice. Evo kako... Špajza

Soda bikarbona uklanja neugodne mirise

Soda bikarbona apsorbira i neutralizira neugodne mirise iz hladnjaka, a odlična je i kao sredstvo za čišćenje.  Za ublažavanje neugodnih mirisa, otvoreno pakiranje sode stavi u kut hladnjaka gdje će ti najmanje smetati. Neka tako stoji tri mjeseca, a potom je zamijeni novim pakiranjem.

Za čišćenje hladnjaka, nanesi malo sode bikarbone na vlažnu krpu te ju koristi kao nježno i prirodno sredstvo za čišćenje hladnjaka. Nakon čišćenja, hladnjak prebriši običnom spužvicom, dobro isperi i osuši. 

 | Author: Thinkstock Zobene pahuljice djelotvorne su protiv neugodnih mirisa foto: Thinkstock

Zobena pahuljice upijaju neugodne mirise iz hladnjaka

Blagotvorna svojstva zobi ne prestaju nakon doručka. Naime, ova žitarica može poslužiti i za uklanjanje neugodnih mirisa. Za rješavanje neželjene situacije u hladnjaku, u zdjelicu stavi zobene pahuljice, a onda potom zdjelicu ostavi preko noći u hladnjaku. Naravno, otklopljenu 😉

Zob će neutralizirati neugodne mirise jednako učinkovito kao i pakiranje sode bikarbone

Spremaš se temeljito očistiti kuhinju? Posluži se sljedećim trikovima:

Možda vas zanima... Kako brzo i jednostavno očistiti kuhalo za vodu? Špajza tava, pranje Možda vas zanima... Kako najbolje očistiti zagorene lonce i tave Špajza Možda vas zanima... Znaš li pravilno očistiti silikonski pribor za kuhanje? Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.