Špajza 18. svibnja 2024.

Koliko često treba mijenjati spužvicu za pranje suđa?

pranje suđa, spužvica
Spužvica za pranje suđa - koliko često je treba mijenjati
foto: Victoria Alexandrova/Unsplash
Ova studija govori ružnu istinu koju mnogi od nas ne znaju... Većina nas griješi kad misli da zna koliko treba koristiti jednu spužvicu za pranje suđa

Vjerojatno ju koristiš svaki dan, više puta dnevno ako nemaš perilicu posuđa, ali možeš li sa sigurnošću tvrditi da je kuhinjska spužvica za pranje suđa kojom pereš prljavo posuđe sigurna? Studija iz 2017. kaže da vjerojatno nije.

Znanstvenici u Njemačkoj otkrili su da bakterije ostaju na spužvi čak i ako ju svakodnevno čistiš u kipućoj vodi. Dalje su sugerirali da bismo svi trebali mijenjati spužvice za pranje suđa svaki tjedan, čak i češće ako se posuđe pere tri ili više puta na dan te ovisno o količini. 

Možda vas zanima... Čudesan trik koji će posuđu vratiti prvotni sjaj Špajza

Kako očistiti spužvicu za pranje suđa

Iako studija pokazuje da čišćenje spužvice ne pomaže kada su u pitanju sve vrste bakterija, ono može samo pomoći u ubijanju velike većine.

Najbolji način da očistiš spužvicu i minimiziraš broj klica je njeno svakodnevno pranje u vrućoj sapunici, a zatim ju mokru valja staviti u mikrovalnu pećnicu na 2 minute.Obrati pozornost jer neke spužvice znaju biti napravljene od plastičnih materijala.

Čista kuhinja bez plijesni | Author: Shutterstock Pranje suđa foto: Shutterstock

Da spriječiš nered u mikrovalnoj, ispod mokre spužvice stavi tanjurić ili papirnati ručnik kao prevenciju. Istraživanje kaže da će, nakon 2 minute u mikrovalnoj, više od 99 posto bakterija sa spužvice za pranje suđa - nestati.

Spužvica se može dezinficirati i u perilici

 

Ako nemaš mikrovalnu pećnicu, spužvicu za pranje suđa možeš očistiti i tako da ju staviš u perilicu posuđa zajedno sa suđem.

Alternativno, ako nemaš niti perilicu, niti mikrovalnu pećnicu, spužvicu možeš namočiti na jednu minutu u otopini 1/2 žličice koncentriranog izbjeljivača te litre tople vode. No čak i ako to radiš, spužvicu bi valjalo mijenjati svakih 7 do 10 dana.

plastične posude za hranu Možda vas zanima... Trik s TikToka za uklanjanje masnoće s plastičnih posuda Špajza

I alkoholni ocat je odlična opcija

Još jednostavniji način jest da spužvicu preko noći umočiš u alkoholni ocat te ju drugo jutro ispereš vrućom vodom.

Bilo kako bilo, pobrini se da, ako do sada nisi, u budućnosti spužvicu za pranje suđa mijenjaš na vrijeme jer se jedino tako mogu spriječiti moguće tegobe uzrokovane bakterijama sa spužvice.

pranje suđa, pranje posuđa | Author: Getty Images/Unsplash Pranje suđa foto: Getty Images/Unsplash

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.