Špajza 13. listopada 2021.

Znaš li pravilno očistiti silikonski pribor za kuhanje?

Silikonska kuhinjska pomagala foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz pravilno čišćenje produljit ćeš vijek trajanja silikonskih kuhinjskih pomagala i kalupa

Silikonski lim za pečenje, kalupi za muffine, posudice za kocke leda, silikonske lopatice i drugi kuhinjski, silikonski alati u posljednjih nekoliko godina postali su neizostavan dio svake kuhinje. Silikonsko posuđe je prije svega praktično i jednostavno za korištenje, međutim, uz učestalu uporabu, na silikonskim posudama ostaju masne i ljepljive mrlje, koje je ponekad vrlo teško ukloniti.

Dobra je vijest da postoji nekoliko metoda čišćenja silikonskog posuđa, a neke od njih pojasnit ćemo u nastavku.

 

Možda vas zanima... Znaš li zašto se čokoladni tartufi tako zovu? Kolumne

 

Što će ti trebati?

  • Neabrazivna spužva
  • Tkanina od mikrovlakana
  • Sudoper ili velika kanta
  • Gumene rukavice za pranje posuđa
  • Deterdžent za pranje posuđa s odmašćivačem
  • Soda bikarbona
  • Destilirani bijeli ocat

Kako detaljno očistiti silikonsko posuđe?

1. Prvi korak - namakanje 

Napunite sudoper ili veliku kantu vrlo vrućom vodom . Ako vam voda ne postane jako vruća, dodajte malo kipuće vode zagrijane u mikrovalnoj pećnici ili kuhalu za vodu. Dodajte jednu žličicu deterdženta za pranje posuđa koji sadrži odmašćivač ili sredstvo za rezanje masti. Provucite deterdžent kroz vodu žlicom ili rukama kako biste bili sigurni da je dobro raspršen. Savjetujemo nošenje gumenih rukavica za pranje posuđa. Dodaj silikonske kalupe u otopinu i pusti da se natapa najmanje 30 minuta do sat vremena ( što dulje to bolje).  

2. Ispiranje

Ukloni silikonske kalupe iz otopine za namakanje. Ako se voda ohladila, dodaj još vruće vode. Na spužvu dodaj nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa  i dobro očisti silikon. Ne upotrebljavaj abrazivne spužve. Naime, abrazivna sredstva za čišćenje oštećuju površinu i uništavaju silikonske kalupe, odnosno gornji sloj koji sprečava lijepljenje.  Silikonske kalupe dobro isperi u vrućoj vodi i osuši krpom od mikrovlakana. Prstima osjetite svaki centimetar površine. Ako se komad i dalje osjeća ljepljivim, ponovite korake ili prijeđite na agresivniji korak čišćenja.

3. Pećnica

Ako su silikonski kalupi zaista jako prljavi i čini da pranje i namakanje u vrućoj vodi ne pomaže,  možeš upotrijebiti pećnicu kako bi ubrzala proces. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon što se pećnica zagrije, stavi silikonske kalupe u pećnicu na 10 minuta. Ostaci hrane/ulja će omekšati i moći ćeš ih lakše ukloniti. 
 
4. Očisti tvrdokorne mrlje sodom bikarbonom 

Pažljivo izvadi silikonske kalupe iz pećnice. Isperi ih vodom i u svaki kalup dodaj sodu bikarbonu. Potom dodaj nekoliko kapi vode kako bi se napravila pasta. Pusti da se soda bikarbona potpuno osuši (to može potrajati nekoliko sati). Kad se soda bikarbona osuši, isperi pastu u vrućoj vodi, a zatim operi silikon u vrućoj vodi s deterdžentom. Prstima opipaj jesu li preostala ljepljiva mjesta na kalupu. Ako ih pronađeš, posipaj spužvu sodom bikarbonom i nježno istrljaj kalup. Silikon dobro isperite u vrućoj vodi. Ako na površini kalupa više nema ljepljivih dijelova, osuši kalup krpom od mikrovlakana.

 | Author: Shutterstock Soda bikarbona, foto: Shutterstock

Kako ukloniti mrlje od vode? 

Ako živiš na području koje ima tvrdu vodu, minerali mogu ostaviti praškaste bijele mrlje na silikonskim kalupima. Da bi riješila ovaj problem, jednostavno namoči silikonske kalupe u destilirani bijeli ocat, na oko 30 minuta. Ocat će ukloniti naslage minerala. Kalupe potom dobro operi i osuši krpom od mikrovlakana.

Savjeti za upotrebu silikonskog posuđa....

  • Nemoj koristiti sprejeve za kuhanje niti dodavati ulje u silikonske kalupe. 
  • Prilikom pranja silikona uvijek koristi deterdžent za pranje posuđa koje sadrži sredstvo za odmašćivanje.
  • Nikada nemoj koristiti abrazivna sredstva za čišćenje ili krpe za ribanje na silikonu. Ostavljaju ogrebotine koje hvataju hranu i ulja te umanjuju svojstva silikona.
  • Nakon svake upotrebe dobro operi silikonske kalupe. Ne dopusti da se ulja nakupljaju na površini.
  • Prije uporabe provjerite je li silikonsko posuđe potpuno suho. Sušenje na zraku može potrajati nekoliko sati.

Zanimat će te i....

 

Možda vas zanima... Cvijet soli - kavijar među solima Kolumne Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza Možda vas zanima... Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.