Špajza 29. rujna 2021.

Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće

10 savjeta za detaljno čišćenje kuhinjskih ormarića foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Nemoj zaboraviti da ponekad trebaš oprati i unutrašnjost kuhinjskih ormarića. Slijedi ovih 10 koraka...

Vjerojatno svakodnevno ili barem redovito čistiš radnu plohu i kuhinjski pod. No, kuhinjski ormarići često ostaju zanemareni. Imaj na umu da kuhinjski ormarići također skupljaju prljavštinu, prašinu, masnoću i ostale ostatke hrane tijekom kuhanja; s vremenom se ova smjesa lijepi za površine ormara poput ljepila te ju je nakon nekog vremena, zaista teško ukloniti.

Prljavi kuhinjski ormari mogli bi predstavljati i opasnost po zdravlje. Bakterije poput salmonele mogu lako kontaminirati ručke ormarića. Zapamti, i kuhinjski ormarići trebaju redovito održavanje, a uz malo truda i nekoliko korisnih savjeta i tvoji će ormari ponovno zablistati!

Koliko često čistiti kuhinjske ormare

U idealnom slučaju, vanjski dio ormara trebalo bi oprati svaki tjedan, ili barem svaki drugi tjedan. No, unutrašnjost ormara trebalo bi temeljito očistiti svakih nekoliko mjeseci. Ideja da isprazniš cijelu svoju kuhinju može zvučati izazovno, ali ako zadatku pristupiš postepeno, čisteći jedan po jedan ormar, bit će ti mnogo lakše. Na primjer, ako su ti svi tanjuri u perilici posuđa u danom trenutku, možeš iskoristiti tu priliku da očistiš ormarić u kojem držiš tanjure. 

Što ti je potrebno za čišćenje? 

  • Čiste za čišćenje
  • Stara četkica za zube
  • Deterdžent za pranje posuđa
  • Otopina octa i tople vode u omjeru 50:50
  • Sredstvo za čišćenje ormara 
  • Višenamjensko sredstvo za čišćenje 
  • Soda bikarbona

Soda bikarbona i ocat | Author: Shutterstock Soda bikarbona i ocat, foto: Shutterstock

Kako očistiti kuhinjske ormare? 

Slijedi 10 jednostavnih koraka. 

1. Pripremi otopinu za čišćenje

Većinu ormara, uključujući metalne, plastične, drvene ili vinilne ormare, možeš očistiti otopinom tekućeg sapuna za suđe i tople vode. Ovo jednostavno i učinkovito sredstvo uklonit će mrlje hrane, prašinu i blagu masnoću s vaših ormara. Sapun za posuđe djeluje kao odmašćivač i čak može ukloniti neke starije nakupine masnoće na vanjskoj strani ormara.  Za čišćenje ormara može se koristiti i višenamjensko sredstvo za čišćenje, ali važno je testirati sredstva za čišćenje na skrivenom mjestu kako bi bili sigurni da neće oštetiti završnu obradu ormara. Prije uporabe svakako pročitaj upute na pakiranju i najprije testiraj sredstvo na skrivenom mjestu.

2. Isprazni sve ormare

Isprazni sadržaj svih ormarića. Znamo, ovaj korak je ponekad izazovan, posebno ako su ti ormarići pretrpani, ali jedino ćeš na ovaj način moći detaljno očistiti ormare. 

 2. Čisti odozgo prema dolje

Čišćenje započni od vrha ormara, a zatim se spuštaj prema dolje. Sredstvo za čišćenje možeš stavljati izravno na površinu (ako je ormar prazan); u protivnom sredstvo stavljaj prvo na krpu za čišćenje, a zatim obriši ormare. Ne zaboravi na rubove i stranice ormara.

3. Isperi sredstvo za čišćenje

Temeljito isperi ostatke deterdženta drugom čistom krpom, prije sušenja završnom krpom. Imaj na umu da voda koja ostane na površini ormarima može oštetiti boju i materijal ormara. Dakle, uvijek obriši ormar čistom i suhom krpom.  

4. Očisti staklene površine/zrcala

Prije brisanja staklenih ili zrcalnih površina u ormaru, pošpricaj komercijalno sredstvo za čišćenje stakla na krpu koja ne ostavlja dlačice ili papirnati ubrus. Nikada ne špricaj staklo izravno jer sredstvo za čišćenje može prodrijeti u drvenu stolariju ili druge dijelove ormara i uzrokovati oštećenja i/ili promjenu boje.

5. Obriši ručke

Za čišćenje metalne armature na drvenim ormarićima umoči četkicu za zube u otopinu octa i tople vode u omjeru 50:50 te detaljno obriši ručke.

6. Očisti nakupine masti

Ponekad je nakupina masti, narančaste ili žućkaste boje, na kuhinjskim ormarićima toliko gusta da se može vidjeti, ali ne i (jednostavno) ukloniti. Sredstvo za čišćenje ulja/masti može pomoći, osobito ako odstoji nekoliko minuta. Možda ćeš ovaj korak morati ponoviti nekoliko puta. Također, masnoću možeš ukloniti pomoću paste od sode bikarbone i vode te spužvicom. Nemoj pokušavati sastrugati masnoću jer ćeš vrlo vjerojatno oštetiti završnu obradu ormara.

7. Očisti sadržaj ormara

Obriši prašnjave limenke toplom vodom i sapunom za suđe. Sada je pravo vrijeme da uvedeš red među police ormarića! Iz ormara izbaci sve proizvode kojima je istekao rok trajanja. Temeljito osuši predmete prije nego ih vratiš u ormare. Ostavi ormare otvorene jedan do dva sata da se potpuno osuše.

Saznaj kako očistiti druge dijelove kuhinje...

 

sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza Čista kuhinja Možda vas zanima... Čišćenje kuhinje: Ne zaboravi očistiti ovih 6 stvari Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.