Špajza 04. rujna 2021.

Evo kako možeš detaljno očistiti blender

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako voliš raditi smoothieje, sigurno često koristiš blender. No, pitanje je očistiš li ga dobro nakon upotrebe

Čišćenje blendera ipak je malo zahtjevnije od pranja tanjura i lonaca koje koristiš, no važno je da ga odradiš. Dobro i temeljito čišćenje važno je za održavanje svih uređaja te sprječava rast bakterija zbog ostataka hrane koji su ostali u raznim šupljinama.

 

Možda vas zanima... Isprobaj tri brza i slatka recepta iz blendera! Recepti

 

Prije nego započneš, sve što će ti trebati jest nekoliko osnovnih stvari - blag sapun ili deterdžent za pranje posuđa, spužvica za suđe i po želji soda bikarbona.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Korak po korak: čišćenje blendera

Kako bi tvoj blender u potpunosti bio čist, ono što moraš napraviti jest odvojiti stakleni dio i očistiti oštrice i bazu. Ponekad se tekućine spuste u šupljine i pukotine te tako dopru do baze gdje zatim nastaje daljnji razvoj bakterija.

  • Ako se odlučiš na korištenje sode bikarbone: za početak pomiješaj sodu bikarbonu s vodom, u omjeru 1:1 te uključi blender na minutu. Uz pomoć nje riješit ćeš se neugodnih mirisa, a ako unutar njega ima ostataka osušene hrane ovaj bi korak mogao olakšati kasnije, temeljito čišćenje. Otopinu zatim isperi i započni s daljnjim, detaljnim čišćenjem blendera.
  • Isključi blender iz struje: odvoji stakleni dio blendera s bazom od kućišta s motorom. Sa staklenog dijela ukloni poklopac te zatim odvoji samu bazu od staklene posude. Pazi na oštrice te zatim odvoji i brtvu i same oštrice.
  • Operi stakleni dio: sada kada je cijeli blender rastavljen na komade, staklenku operi toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Temeljito ju isperi i zatim ostavi da se osuši. 
  • Operi ostale, sitnije, dijelove: brtvu, oštrice i podlogu ili bazu pažljivo operi. Pazi na oštre rubove nožića, a nakon što ih opereš temeljito ih isperi i stavi na sušenje.
  • Očisti kućište motora: Bazu blendera u kojoj se nalazi motor nikada nemoj uroniti u vodu. Naravno, ako do sada već nisi, blender isključi iz struje. Donji dio baze obriši toplom, vlažnom krpom. Također, obrisati možeš i sam kabel, ali prije toga provjeri ima li na sebi oštećenja.
  • Sastavi blender: nakon čišćenja i nakon što se svi dijelovi osuše, možeš ponovno sastaviti blender. Ako ga često koristiš, možeš ga držati na radnoj površini unutar kuhinje ili na nekom lako dostupnom i zatvorenom drugom mjestu kako bi do njega dolazilo što manje prašine, prenosi The Spruce

 

Možda vas zanima... Slatki muffini od tikve čudo su iz blendera Kolumne

 

Savjeti za bolje održavanje blendera:

Uz sljedeće opće savjete, potraži posebne upute za čišćenje u vlasničkom priručniku koji je došao s blenderom kada si ga kupila.

  • Mnogi se poklopci blendera rastavljaju na dva dijela. Pogledaj priručnik i provjeri može li i tvoj učiniti isto. Ako da, odvoji ih i temeljito ih očisti.
  • Staklene i plastične posude za miješanje mogu se prati u perilici posuđa, no ponekad mogu iz nje izaći oštećene. Ručno pranje brži je i sigurniji način da tvoj blender bude čist i da izgleda lijepo.

 

čokoladna krema Možda vas zanima... Gotova za minutu: Divna čokoladna krema iz blendera Recepti Možda vas zanima... Muffini iz blendera - najslađi doručak za radna jutra Recepti Kruh od banane Možda vas zanima... Kruh od banane iz blendera, od samo 4 sastojka Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.