Špajza 21. rujna 2021.

Evo kako trebaš prati plastične posude za hranu

Metode čišćenja plastičnih posuda za hranu foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj kako učinkovito ukloniti neugodne mirise i mrlje iz plastičnog posuđa

Plastične posude veoma su pristupačne i praktične, pa ne čudi što su postale neizostavan dio mnogih kućanstava. Nažalost, nakon određenog vremena poprimaju specifičan neugodan miris. Jedna od najčešćih grešaka koje radimo kad spremamo plastične posude nakon pranja jest ta da vlažnu posudu odmah zatvorimo poklopcem. U posudi se tada zadržava vlaga koja ostavlja vrlo neugodan miris. Upravo stoga, plastično je posuđe najbolje oprati odmah nakon upotrebe, jer tako možeš spriječiti nastanak mrlja, ali i neugodnih mirisa.

Najbolji način pranja je na ruke s pomoću deterdženta za posuđe i vruće vode, a u nastavku saznaj trikove koji će ti pomoći u pranju i uklanjaju neugodnih mirisa iz plastičnog posuđa. 

Šećer, sapun za posuđe i kockice leda

Jednostavna i ekološki prihvatljiva metoda pranja plastičnog posuđa uključuje šećer, deterdžent za suđe i kockice leda. Dno plastične posude prekrij šećerom, dodaj malo sapuna, nekoliko žlica tople vode i nekoliko kockica leda te ostavi da odstoji sat vremena. Zatim sadržaj izlij u sudoper, vlažnom krpom istrljaj preostali šećer s dna posude i dobro isperi toplom vodom. Ova metoda djeluje zaista dobro, ponajviše zbog šećera koji učinkovito skida mrlje s plastičnih posuda, dok kombinacija sapuna i vode djelotvorno uklanja neugodne mirise. 

Ocat

Ocat je već provjereni saveznik u borbi s mrljama i neugodnim mirisima. Nakon što si temeljito oprala plastične posude, napuni ih octom i ostaviti ga da odstoji 15-ak minuta. Zatim posude još jednom temeljito operi vrućom vodom i sredstvom za pranje posuđa.

Pasta od sode bikarbone

Soda bikarbona odlično je prirodno sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa. Sve što trebaš napraviti je staviti jednu do dvije žlice sode bikarbone na dno posude i polako dodavati toplu vodu do konzistencije paste. Pasta bi trebala biti samo mrvicu rjeđa od paste za zube, tako da ju možeš lako rasporediti po posudama, ali da ne curi. Razmaži pastu po dijelovima posude, a zatim ostavi da odstoji 30 minuta. Nakon 30 minuta obriši pastu vlažnom krpom, dobro protrljaj dno posude, a zatim isperi deterdžentom za suđe i toplom vodom. Soda bikarbona će ukloniti mrlje iz plastičnog posuđa, a uz to će učinkovito ukloniti i neugodne mirise. 

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Ova metoda zasigurno nije toliko popularna, no izuzetno je učinkovita u čišćenju plastičnih posuda, donosi TheKitchn. Sve što trebaš napraviti jest uliti dezinfekcijskim sredstvom za ruke u posudu, ostaviti da odstoji otprilike 45 minuta, a potom obrisati posudu i dobro ju oprati toplom vodom i sapunom. Ipak, ako si pobornik prirodnih metoda čišćenja, savjetujemo da isprobaš prve dvije metode.

Imaš li i ti svoj trik za pranje plastičnog posuđa? Podijeli ga s nama u komentarima! 

Pročitaj i sljedeće korisne savjete...

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza Čišćenje pleha Možda vas zanima... Kako očistiti tvrdokorne mrlje s lima za pečenje? Špajza sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.