Bez obzira na to koliko čvrsto ribaš svoj lim za pečenje, postoje neke mrlje koje jednostavno ne možeš ukloniti deterdžentom i vodom. Dobra je vijest da postoji jednostavno i pristupačno rješenje, koje se vrlo vjerojatno već nalazi u tvojoj smočnici!
Zato mi znamo - najučinkovitija sredstva protiv tvrdokornih tragova zagaranja su soda bikarbona i ocat! I čišćenje može početi!
Kako očistiti lim za pečenje?
Za početak pomiješaj pola šalice sode bikarbone i pola šalice bijelog octa s vrućom vodom. Pripremljenu smjesu stavi u pleh, a zatim ju ostavi da se namače 30 minuta do sat vremena prije nego što ju očistiš spužvicom za pranje suđa
Ako imaš dovoljno vremena, tekućinu je najbolje ostaviti u plehu preko noći. Mješavina će preko noći omekšati zagorene dijelove pa će ti za ribanje trebati manje vremena i snage.
Nakon čišćenja pleh operi klasičnim deterdžentom i vodom, a zatim ga odmah dobro osuši da spriječiš stvaranje hrđe.
Ocat odlično čisti i tave
Ocat nije odlično sredstvo samo za čišćenje tepsija. Tvrdokorne mrlje na rubovima tava (od nehrđajućeg čelika) također možeš ukloniti pomoću ovog trika s octom. U tavi prokuhaj nekoliko šalica vode s pola šalice octa nekoliko minuta, a potom ju operi na uobičajen način.
Jednom kada svoje tave i limove za pečenje očistiš s pomoću octa i sode bikarbone, izgledat će kao novi. A kako spriječiti ponovno nakupljanja taloga? Jednostavno - prilikom pečenja koristi papir za pečenje ili aluminijsku foliju.
Čeka te generalno čišćenje? Ovi će ti savjeti sigurno pomoći: