Špajza 20. svibnja 2023.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje s lima za pečenje?

Čišćenje pleha
Nakon što izvadiš kekse iz pleha, trebat će mu temeljito čišćenje... Mi znamo kako foto: Nathan Dumlao/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz pomoć dva sastojka koje svi imamo kod kuće, tepsija će uvijek biti čista i sjajna

Bez obzira na to koliko čvrsto ribaš tepsiju, postoje neke mrlje koje jednostavno ne možeš ukloniti deterdžentom i vodom. Dobra je vijest da postoji jednostavno i pristupačno rješenje, koje se vrlo vjerojatno već nalazi u tvojoj smočnici!

Najučinkovitija sredstva protiv tvrdokornih tragova zagaranja su soda bikarbona i ocat, piše Bon Appetit.  

 | Author: Shutterstock Ocat i soda bikarbona, foto: Shutterstock

Kako očistiti tepsiju?

Za početak pomiješaj pola šalice sode bikarbone i pola šalice bijelog octa s vrućom vodom. Pripremljenu smjesu stavi u tepsiju, a zatim ju ostavi da se namače 30 minuta do sat vremena prije nego što ju očistiš spužvicom za pranje suđa

Ako imaš dovoljno vremena, tekućinu je najbolje ostaviti u tepsiji preko noći. Mješavina će preko noći omekšati zagorene dijelove pa će ti za ribanje trebati manje vremena i snage.

Nakon čišćenja tepsiju operi klasičnim deterdžentom i vodom, a zatim ju odmah dobro osuši kako bi spriječila stvaranje hrđe. Također, ocat nije odlično sredstvo samo za čišćenje tepsija.

 

Hladnjak Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza

 

Tvrdokorne mrlje na rubovima tava (od nehrđajućeg čelika) također možeš ukloniti pomoću ovog trika s octom. U tavi prokuhaj nekoliko šalica vode s pola šalice octa nekoliko minuta, a potom ju operi na uobičajen način.  

Jednom kada ih očistiš s pomoću octa i sode bikarbone, tepsije će izgledati kao nove. Kako bi spriječila ponovno nakupljanja taloga, prilikom pečenja koristi papir za pečenje ili aluminijsku foliju.  

Čeka te generalno čišćenje? Ovi će ti savjeti sigurno olakšati:

 

ocat Možda vas zanima... 5 trikova s octom koji štede vrijeme i novac Špajza Čišćenje kuhinje Možda vas zanima... Uz ovih 6 trikova održi kuhinju čistom i mirisnom! Špajza Možda vas zanima... Znaš li pravilno očistiti silikonski pribor za kuhanje? Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti kuhinjske ormariće Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.