Ako tvoja mikrovalna samo podgrijava juhu i kokice, vrijeme je da joj digneš status. I to ozbiljno. Jer s pravim potezima, taj kuhinjski uređaj može skratiti pripremu, osloboditi pećnicu kad je najpotrebnije i sačuvati sastojke koji bi inače završili u smeću.
Bez gadgeta, bez aplikacija, bez prečaca – samo ti, tvoja mikrovalna pećnica i 4 odlična kulinarska trika koja bi ti mogla postati svakodnevna navika.
Sušenje začinskog bilja
Kupiš svježi peršin, iskoristiš žličicu i ostatak uvene već drugi dan. Umjesto da ga baciš, osuši peršin u mikrovalnoj pećnici i pretvori ga u vlastitu zimsku zalihu.
Isto možeš napraviti i s nježnim biljem (peršin, korijander, estragon) i s drvenastim (ružmarin, timijan) – samo prije ukloni stabljike. Rasporedi listove na tanjur obložen papirnatim ubrusom i uključi mikrovalnu na 20–30 sekundi. Provjeri na pola vremena.
Sušenje začina u mikrovalnoj – gotovo za 30 sekundi
Kad su začini potpuno suhi, možeš ih samljeti u mužaru, blenderu ili jednostavno zdrobiti kroz vrećicu s valjkom. Čuvaj ih u staklenci do 6 mjeseci, bez gubitka okusa i boje. Mikrovalna pećnica, usput rečeno, čuva i najviše arome u usporedbi s ostalim metodama sušenja. Tvoj čaj ili domaći temeljac će profitirati.
Tostiranje začina bez zagorenih tava
Tostiranje začina je mini ritual koji transformira okus jela. Svi oni koji su ikad spalili začine na tavi zbog doslovno 2-3 sekunde nepažnje, znaju da to nije bez rizika. Mikrovalna to čini bez zagaranja.
Na tanjur koji može ići u mikrovalnu rasporedi začine u ravnom sloju. Uključi mikrovalnu na 20-30 sekundi i - gotovo. Začini tim postupkom mijenjaju boju, počinju snažnije mirisati, razvijaju snažnije arome. Ovaj postupak funkcionira i s cijelim i s mljevenim začinima, samo treba ipak pratiti što se događa prilikom zagrijavanja jer mljeveni začini brže reagiraju.
Tostiranje začina u tavi nosi sa sobom opasnost da začini zagore
Hrskavi orašasti plodovi i sjemenke
Trenutak nepažnje i orašasti plodovi iz pećnice pretvore se u gorke i crne. S mikrovalnom se to ne događa. I ne – okus nije lošiji, dapače.
Položi orahe, bademe, lješnjake i druge orašaste plodove u jednom sloju na tanjur i tostiraj ih na najjačoj snazi u intervalima od jedne minute. Svaku minutu ih promiješaj i ponovno uključi, dok ne postanu zlatni i zamirišu, obično 3-5 minuta.
Za sjemenke (npr. sezam) koristi kraće intervale od 15 sekundi, a gotove su ukupno za minutu-dvije. Kad se ohlade, bit će savršeni za salatu, granolu ili kao hrskavi dodatak juhi.
Pržena slanina odlično se priprema u mikrovalnoj
Savršena slanina bez nereda i prskanja
Prženje slanine na tavi ili njezino pečenje u pećnici često znači prskanje i nakon toga naporno čišćenje. Mikrovalna to rješava elegantno, a rezultat je iznenađujuće hrskav.
Na tanjur stavi 2 sloja kvalitetnih papirnatih ubrusa, zatim složi slaninu u jednom sloju i pokrij je s još 2 sloja ubrusa. Uključi mikrovalnu na 4-6 minuta, ovisno o jačini uređaja – i okreni slaninu na pola vremena pečenja.
U jačoj mikrovalnoj (1000 W) slanina će biti gotova i za manje od 4 minute. Slabijoj mikrovalnoj pećnici treba više vremena, ali rezultat je isti: slanina je ravnomjerno pečena, a papir upije svu masnoću.