Otkako je, prvo u američke domove, ušla 1967. godine, mikrovalna pećnica postala je jedan od nezaobilaznih kuhinjskih uređaja.
U SAD-u, kako kažu podaci, koristi je više od 90 % kućanstava, a iako je kod nas ipak posjeduje manji postotak stanovništva, i mnogi još uvijek od nje zaziru, ona je i dalje nezaobilazan alat za savršeno podgrijavanje ostatak hrane, topljenje čokolade bez gnjavaže sa štednjakom i parom te – pečenje kokica.
Kuhanje u mikrovalnoj više nije tabu
No, u mikrovalnoj pećnici mogu se pripremiti i kompletni obroci – od poširanih jaja do prefinih deserata u šalici. No sigurno smo da za ovo ne znaš – kako je mikrovalna pećnica idealan medij u kojem se odlično kuha svježa riba, a posebno losos.
Kako to, pitaš se?! Lako – jer svježa riba sadrži puno vode te kroz nju odlično mogu prodrijeti elektromagnetski valovi koje emitira mikrovalna pećnica.
"Mikrovalna pećnica savršena je za kuhanje, odnosno poširanje hrane", tvrdi inženjer Ashim Datta, profesor na uglednom američkom Sveučilištu Cornell, koji se već 40 godina bavi proučavanjem mikrovalnih pećnica i načina na koji one kuhaju hranu.
Profesor Datta napominje da je za pripremanje hrane u mikrovalnoj pećnici ključna prisutnost tekućine, odnosno vode te su stoga kuhanje i poširanje idealne tehnike pripreme hrane u mikrovalnoj pećnici.
Slavna blogerica pošira losos u mikrovalnoj
Zagovornica pripremanja hrane u mikrovalnoj pećnici je i blogerica Stephanie Pass, autorica bloga Just Microwave It, koja često priprema losos u mikrovalnoj pećnici, te od njega potom složi odličnu salatu.
"Svi losos smatraju fancy namirnicom koja zahtijeva jednako fancy metode kuhanja. Kad probaju moju salatu i zatraže recept, nerijetko ostanu šokirani kad im kažem da sam losos pripremila u mikrovalnoj pećnici", otkriva Stephanie.
Ako smo te uvjerili u uspješnost pripremanja lososa u mikrovalnoj pećnici, obavezno isprobaj naš recept. Rezultat je sočan filet lososa, bogatog okusa, koji se raspada na dodir. Za pripremu ti ne treba ni ulje ni hrpa posuđa… samo trebaš pritisnuti nekoliko gumbića na mikrovalnoj.
A ako te nismo uspjeli uvjeriti i još sumnjaš – svejedno probaj i javi nam svoje dojmove!
Losos poširan u mikrovalnoj pećnici
Sastojci:
- filet lososa
- voda
- sol
Postupak:
- Filet lososa, vodu i sol stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, poklopi (poklopcem prikladnim za mikrovalnu pećnicu).
- Kuhaj 3-4 minute te pusti da odstoji jednako toliko vremena nakon što kuhanje završi.
Savjet više: Okus lososa možeš obogatiti dodatkom raznog svježeg začinskog bilja ili kriški limuna.
I za kraj, još malo slanih i slatkih recepata za jela iz mikrovalne pećnice...