Ima li išta bolje od pahuljastog, toplog pečenog krumpira, obogaćenog omiljenim dodacima? Teško! No klasična priprema pečenog krumpira zahtijeva vremena – čak i više od 60 minuta u pećnici.
Srećom, postoji brži način za uživanje u ovom neodoljivom prilogu, a sve zahvaljujući mikrovalnoj. Uz nekoliko trikova možeš dobiti savršeno mekanu unutrašnjost i hrskavu koricu – i to za manje od pola vremena potrebnog za klasično pečenje. Evo kako!
Zašto koristiti mikrovalnu za pečenje krumpira?
Postoje 2 ključna razloga zašto je mikrovalna idealna za pripremu pečenog krumpira: Vrijeme! Umjesto čekanja sat vremena da se krumpir ispeče u pećnici, u mikrovalnoj će biti gotov za otprilike 10 minuta.
Ako želiš i hrskavu koricu, potrebno je još samo 10 minuta u pećnici. To je ušteda od čak 75% vremena!
Pahuljastost: Mikrovalna pećnica pari krumpir iznutra, što rezultira iznimno mekanom unutrašnjošću. Jedini nedostatak je to što kora ostaje mekša nego kod klasičnog pečenja. Ali to lako možeš popraviti uz naš trik za hrskavu koricu.
Kako postići savršeno hrskavu koricu pečenog krumpira?
Ako ti je, kao mnogima, hrskava korica najdraži dio pečenog krumpira, postoji brz način da je učiniš hrskavom i zlatno-smeđom. Kada završiš s kuhanjem krumpira u mikrovalnoj, prebaci ga na lim za pečenje.
Namaži ga tankim slojem maslinova ulja i posoli sa svih strana. Potom ga peci u prethodno zagrijanoj pećnici na visokoj temperaturi (200–220 °C) oko 10 minuta. Rezultat? Korica koja pucketa pod zubima, kao da je krumpir cijelo vrijeme bio u pećnici! Nitko neće znati da si koristio mikrovalnu.
Koji je krumpir najbolji za pečenje u mikrovalnoj?
Ne moraš previše razbijati glavu – krumpiri sorte russet idealni su za ovu metodu. Imaju savršeno pahuljastu i mekanu unutrašnjost, odlične su veličine za punjenje dodacima poput maslaca, sira ili vrhnja, a uz to su pristupačni i lako dostupni.
Prije pečenja, ne zaboravi izbušiti nekoliko rupica vilicom u krumpiru kako bi para mogla izlaziti. To je ključno za izbjegavanje eventualnog "eksplodiranja" krumpira u mikrovalnoj.
Koliko dugo peći krumpir u mikrovalnoj?
Vrijeme pečenja ovisi o veličini krumpira i snazi mikrovalne pećnice. Ako mikrovalna ima 1000 W, srednje veliki krumpir bit će savršeno pečen za 10 minuta. Okreni ga na pola vremena kako bi se ravnomjerno ispekao.
Za snažniju mikrovalnu (1200 W) skrati vrijeme za minutu ili dvije, dok će kod slabijih uređaja (800 W) možda trebati 12-13 minuta. Veći krumpiri trebat će dodatnu minutu ili dvije, dok će manji biti gotovi za nešto manje od 10 minuta.
Kako peći više krumpira odjednom u mikrovalnoj?
Ako ti je potrebno više od jednog krumpira, možeš ih ispeći do 4 odjednom, pod uvjetom da svi stanu u mikrovalnu i da se ne preklapaju. Položi ih ravno na tanjur, ostavljajući malo prostora između.
Za svaki dodatni krumpir dodaj otprilike minutu kuhanja. Ako nisu potpuno mekani nakon inicijalnog pečenja, vrati ih u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi do minute dok ne omekšaju.
Ideja za ostatke: Krumpir za doručak!
Ako ti kojim slučajem ostane pečeni krumpir, nemoj ga baciti! Ohlađeni krumpir možeš iskoristiti za ukusan doručak.
Jednostavno ga nareži na kockice i isprži u tavi s malo maslinova ulja, soli, paprom i prstohvatom paprike. Rezultat su nevjerojatno hrskavi krumpirići koji će savršeno nadopuniti jaja, tost ili avokado.
Isprobaj krumpire i na ove načine!