Krumpiri koji se tope u ustima jednostavno su, ali preukusno jelo koje lako može postati zvijezda svakog obroka. S minimalno truda i nekoliko ključnih sastojaka, običan krumpir pretvara se u kremasto, aromatično i hrskavo jelo kojem je teško odoljeti.
Recept je inspiriran je klasičnim francuskim fondant krumpirima, koji se najprije zapeku na tavi s maslacem, a zatim dovršavaju u pećnici s temeljcem.
Koji krumpir odabrati?
U ovoj pojednostavljenoj verziji sve se priprema u pećnici, što znači manje prljavog posuđa i više slobodnog vremena. Rezultat je gotovo isti – nevjerojatno mekani krumpiri iznutra, s hrskavom, zapečenom koricom izvana. Za pripremu su idealni su žuti krumpiri bogate kremaste teksture.
Priprema je vrlo jednostavna. Najprije oguli krumpire (ili ostavi koru ako voliš rustikalnu teksturu), a zatim ih nareži na debele kolutove od oko 2,5 centimetra.
U manjoj posudi pomiješaj otopljeni maslac, maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni crni papar, pa dodaj sjeckani svježi ružmarin. Krumpire dobro premaži ovom aromatičnom smjesom tako da svaki kolutić bude prekriven.
Korak po korak do savršenstva
Sljedeći korak je slaganje krumpira na lim za pečenje. Bitno je koristiti metalni lim s obodom (izbjegavaj staklene posude jer bi mogle puknuti na visokoj temperaturi).
Krumpire posloži u jednom sloju, a ostatak smjese maslaca i začina prelij po vrhu. Lim stavi u pećnicu prethodno zagrijanu na 230 °C i peci 15 minuta dok donja strana krumpira ne postane zlatno-smeđa. Kad krumpiri dobiju lijepu boju, okreni ih i peci još 15 minuta. Tada dolazi ključni trenutak - dodavanje temeljca i češnjaka.
Prelij krumpire toplim pilećim ili povrtnim temeljcem (po mogućnosti s manje soli) i dodaj nekoliko zgnječenih češnjeva češnjaka. Temeljac će postupno isparavati dok krumpiri upijaju njegov bogati okus, postajući nevjerojatno mekani iznutra. Dodatnih 15 minuta pečenja bit će dovoljno da ovo jelo postane savršeno.
Raskoš okusa
Osim ružmarina, možeš koristiti i druge svježe začine, poput majčine dušice, kadulje ili origana. Ovi začini dodaju jedinstveni štih i lako se prilagođavaju tvojim preferencijama.
Također, ako ti ostane viška krumpira, nemoj ih baciti – čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana. Sljedeći dan ih možeš dodati u omlet, pripremiti hash ili ih ubaciti u gustu juhu za brzi obrok pun okusa.
Osim jednostavne pripreme, ovi krumpiri izvrsno pristaju uz razna glavna jela. Posluži ih uz sočan odrezak, pečeni losos, pečenu piletinu ili čak povrtna jela. Bez obzira s čim ih kombiniraš, oni će podići tvoj obrok na višu razinu.
Ako nemaš vremena guliti krumpire, slobodno ih ostavi s korom – ona dodaje teksturu i rustikalan dojam jelu.
Kad smo već kod krumpira, isprobaj ih i na ovaj način!