Kuhan, pečen, kremast, hrskav... S obzirom na to da se može pripremati na razne načine, ne čudi nas to što je krumpir jedan od najčešće posluživanih priloga. A umjesto uobičajenog spravljanja, na red je došao i fondant, koji je osvojio domaćice diljem svijeta. No u čemu leži tajna dobro pripremljenog fondanta?
Kuhanje ovog jela počinje već u trgovini, pa ti tako za ovaj recept trebaju stariji i robusniji krumpiri. Za pripremu fondanta bit će ti potrebno malo manje od sat vremena, a evo i recepta za umak koji odlično ide uz njega.
Sastojci:
- 4 velika krumpira
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica biljnog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 2 dl pilećeg temeljca
- 1 žlica Vegete
- 2 grančice ružmarina
- 1 grančica timijana
- sol, papar
Priprema:
- Prije nego što počneš pripremati krumpir, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Oguli i operi krumpire te ih prereži na pola. Odreži rubove kako bi dobila kockasti oblik. Neka komadići budu veliki 3-4 cm.
- Krumpire začini jednom žlicom Vegete, solju i paprom.
- Zagrij tavu s uljem na srednje jakoj vatri te stavi začinjene krumpire. Sa svake ih strane peci 5-6 minuta kako bi dobili zlatnosmeđu boju.
- U tavu za pečenje dodaj ispečene krumpire, maslac, češnjak, ružmarin i timijan te sve peci u pećnici 25-30 minuta.
Nakon što si napravila fondant krumpire, red je za pripremu sočnog umaka koji ćeš moći poslužiti uz njih. Evo jednostavnog recepta koji će dodatno oduševiti tvoje nepce.
Sastojci:
- 15 dag kremastog sira
- 20 dag kiselog vrhnja
- 2 protisnuta češnjaka
- 1 žlica sjeckanoga kopra
- 1 žličica Vegete
- sol
Priprema:
- Pomiješaj kremasti sir i kiselo vrhnje te sve dobro izmiješaj.
- Dodaj protisnuti češnjak i sitno sjeckani kopar. A zatim stavi jednu žličicu Vegete i sol.
- Umak posluži uz pečeni krumpir.
Dobar tek!