Recepti 29. travnja 2020.

Fondant krumpir: Ukusan prilog koji se topi u ustima

Screenshot/YouTube

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Fondant krumpir, ili u prijevodu - krumpir koji se topi, klasičan je prilog koji spravljaju poznati chefovi u britanskim i francuskim restoranima. Evo kako ga i ti možeš pripremiti

Kuhan, pečen, kremast, hrskav... S obzirom na to da se može pripremati na razne načine, ne čudi nas to što je krumpir jedan od najčešće posluživanih priloga. A umjesto uobičajenog spravljanja, na red je došao i fondant, koji je osvojio domaćice diljem svijeta. No u čemu leži tajna dobro pripremljenog fondanta?

Kuhanje ovog jela počinje već u trgovini, pa ti tako za ovaj recept trebaju stariji i robusniji krumpiri. Za pripremu fondanta bit će ti potrebno malo manje od sat vremena, a evo i recepta za umak koji odlično ide uz njega.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • 4 velika krumpira
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 dl pilećeg temeljca
  • 1 žlica Vegete
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 grančica timijana
  • sol, papar

Priprema:

  1. Prije nego što počneš pripremati krumpir, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Oguli i operi krumpire te ih prereži na pola. Odreži rubove kako bi dobila kockasti oblik. Neka komadići budu veliki 3-4 cm.
  3. Krumpire začini jednom žlicom Vegete, solju i paprom. 
  4. Zagrij tavu s uljem na srednje jakoj vatri te stavi začinjene krumpire. Sa svake ih strane peci 5-6 minuta kako bi dobili zlatnosmeđu boju.
  5. U tavu za pečenje dodaj ispečene krumpire, maslac, češnjak, ružmarin i timijan te sve peci u pećnici 25-30 minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Nakon što si napravila fondant krumpire, red je za pripremu sočnog umaka koji ćeš moći poslužiti uz njih. Evo jednostavnog recepta koji će dodatno oduševiti tvoje nepce.

Sastojci:

  • 15 dag kremastog sira
  • 20 dag kiselog vrhnja
  • 2 protisnuta češnjaka
  • 1 žlica sjeckanoga kopra
  • 1 žličica Vegete
  • sol

Priprema:

  1. Pomiješaj kremasti sir i kiselo vrhnje te sve dobro izmiješaj.
  2. Dodaj protisnuti češnjak i sitno sjeckani kopar. A zatim stavi jednu žličicu Vegete i sol.
  3. Umak posluži uz pečeni krumpir.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.