Recepti Juha 26. rujna 2024.

Savršeno ukusna krem juha od pečenih krumpira

Juha
10 MIN
90 MIN
4
JEDNOSTAVNO
krem juha
Krem juha od pečenog krumpira
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Uživaj u toploj, kremastoj i bogatoj juhi koja u jednom jelu spaja najbolje od pečenog krumpira i juhe!

Ima nešto posebno u klasičnim, jednostavnim jelima koja podsjećaju na toplinu doma, a krem juha od pečenog krumpira definitivno spada u tu kategoriju. Ne, ovo nije obična juha od krumpira – ona donosi bogatstvo okusa pečenog krumpira, nježno pirjanog luka i celera, i sve to povezano finom kremastom teksturom.

Uz kremasti krumpir, ono što ovu juhu čini neodoljivom su dodaci: hrskava slanina, ribani cheddar, kiselo vrhnje i vlasac.

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Znamo tajnu najhrskavijih pečenih krumpira na svijetu Recepti

Iskoristi pečene krumpire od dan ranije

Najbolje od svega je to što ova krem juha nije samo za one koji obožavaju krumpir, odnosno - pečeni krumpir, već za svakoga tko uživa u jednostavnim, a bogatim okusima.

Priprema je lagana, a rezultati su impresivni – savršeno kremasta juha koja će te zagrijati i zasititi. Najbolje je to što je možeš pripremiti unaprijed i podgrijati kad god zaželiš nešto ukusno i hranjivo.

Također, ostane li ti pečenih krumpira od prethodnog dana, ovo je sjajan način da ih iskoristiš.

krem juha | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Krem juha od pečenog krumpira foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od pečenog krumpira
10 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir 1800 g
  • Slanina 120 g
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Pileći temeljac 6 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,12 žličica
  • Vrhnje 4 žlica
  • Cheddar
  • Kiselo vrhnje
  • Svježi vlasac
Postupak
  1. Operi krumpire i probodi ih vilicom ili nožićem po cijeloj površini kako se ne bi raspuknuli tijekom pečenja. Položi ih na pleh obložen folijom i peci na 200°C oko 1 sat, ili dok ih ne bude lako probosti nožem

    Izvadi pečene krumpire iz pećnice i ostavi da se ohlade toliko da možeš njima rukovati. Ako želiš ubrzati hlađenje, prereži ih po dužini.


  2. U veliki lonac debljeg dna stavi trakice slanine i prži ih na srednje visokoj vatri dok ne počnu tamniti. Smanji vatru i nastavi pržiti dok slanina ne postane hrskava. Izvadi slaninu i ostavi sa strane, na kuhinjskom ubrusu koji će upiti višak masnoće.


  3. Iz lonca ukloni svu masnoću osim jedne žlice. (Ne bacaj mast u odvod jer može začepiti cijevi – radije ju izlij u staklenku, ostavi da se stvrdne, pa je iskoristi za drugo jelo)


  4. Dodaj sitno nasjeckani luk i celer u preostalu mast. Prži 2 minute na srednje jakoj vatri, zatim smanji temperaturu i poklopi lonac. Pusti da se lagano pirjaju 15- 20 minuta, dok povrće ne omekša.


  5. Kad se krumpiri dovoljno ohlade, izdubi ih i 'meso' prebaci u lonac s lukom i celerom. Dodaj 6 šalica pilećeg temeljca i žličicu krupne soli. Pusti da zakuha, a zatim smanji vatru na lagano.


  6. Upotrijebi gnječilicu za krumpir da krumpir u temeljcu zgnječiš do kraja. Ako voliš kremastiju juhu, nakon 5 minuta kuhanja upotrijebi štapni mikser - propasiraj pola količine juhe (ili cijelu ako želiš potpuno glatku teksturu).


  7. Ako želiš kremastiju juhu, umiješaj vrhnje. Prema potrebi, dodaj još soli i papra. Ulij juhu u zdjelice i na vrh stavi naribani cheddar, kiselo vrhnje, nasjeckani svježi vlasac...


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

480 kcal

24 %

MASTI

10,00 g

13 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

76,00 g

27 %

PROTEINI

21,00 g

42 %

Ako voliš gušće juhe, počni s manjom količinom temeljca, pa postupno dodaji dok ne postigneš željenu gustoću. Za još bogatiji okus možeš dodati vrhnje, ali nije nužno – juha je izvrsna i bez njega.

Isprobaj i ove recepte za fine juhice!

juha od rajčice Možda vas zanima... Ova prefina juha od rajčice gotova je za par minuta! Recepti martha stewart, juha od brokule Možda vas zanima... Martha Stewart ima najbolji recept za juhu od brokule Recepti Juha od humusa Možda vas zanima... Kremasta i fina juha od humusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.