Uživaj u toploj, kremastoj i bogatoj juhi koja u jednom jelu spaja najbolje od pečenog krumpira i juhe!
Ima nešto posebno u klasičnim, jednostavnim jelima koja podsjećaju na toplinu doma, a krem juhaod pečenog krumpira definitivno spada u tu kategoriju. Ne, ovo nije obična juha od krumpira – ona donosi bogatstvo okusa pečenog krumpira, nježno pirjanog luka i celera, i sve to povezano finom kremastom teksturom.
Uz kremasti krumpir, ono što ovu juhu čini neodoljivom su dodaci: hrskava slanina, ribani cheddar, kiselo vrhnje i vlasac.
Najbolje od svega je to što ova krem juha nije samo za one koji obožavaju krumpir, odnosno - pečeni krumpir, već za svakoga tko uživa u jednostavnim, a bogatim okusima.
Priprema je lagana, a rezultati su impresivni – savršeno kremasta juha koja će te zagrijati i zasititi. Najbolje je to što je možeš pripremiti unaprijed i podgrijati kad god zaželiš nešto ukusno i hranjivo.
Također, ostane li ti pečenih krumpira od prethodnog dana, ovo je sjajan način da ih iskoristiš.
Krem juha od pečenog krumpira
foto: Karolina Grabowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od pečenog krumpira
10 MIN
pripreme
90 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krumpir
1800
g
Slanina
120
g
Luk
1
kom
Celer - stabljika
2
kom
Pileći temeljac
6
šalica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,12
žličica
Vrhnje
4
žlica
Cheddar
Kiselo vrhnje
Svježi vlasac
Postupak
Operi krumpire i probodi ih vilicom ili nožićem po cijeloj površini kako se ne bi raspuknuli tijekom pečenja. Položi ih na pleh obložen folijom i peci na 200°C oko 1 sat, ili dok ih ne bude lako probosti nožem
Izvadi pečene krumpire iz pećnice i ostavi da se ohlade toliko da možeš njima rukovati. Ako želiš ubrzati hlađenje, prereži ih po dužini.
U veliki lonac debljeg dna stavi trakice slanine i prži ih na srednje visokoj vatri dok ne počnu tamniti. Smanji vatru i nastavi pržiti dok slanina ne postane hrskava. Izvadi slaninu i ostavi sa strane, na kuhinjskom ubrusu koji će upiti višak masnoće.
Iz lonca ukloni svu masnoću osim jedne žlice. (Ne bacaj mast u odvod jer može začepiti cijevi – radije ju izlij u staklenku, ostavi da se stvrdne, pa je iskoristi za drugo jelo)
Dodaj sitno nasjeckani luk i celer u preostalu mast. Prži 2 minute na srednje jakoj vatri, zatim smanji temperaturu i poklopi lonac. Pusti da se lagano pirjaju 15- 20 minuta, dok povrće ne omekša.
Kad se krumpiri dovoljno ohlade, izdubi ih i 'meso' prebaci u lonac s lukom i celerom. Dodaj 6 šalica pilećeg temeljca i žličicu krupne soli. Pusti da zakuha, a zatim smanji vatru na lagano.
Upotrijebi gnječilicu za krumpir da krumpir u temeljcu zgnječiš do kraja. Ako voliš kremastiju juhu, nakon 5 minuta kuhanja upotrijebi štapni mikser - propasiraj pola količine juhe (ili cijelu ako želiš potpuno glatku teksturu).
Ako želiš kremastiju juhu, umiješaj vrhnje. Prema potrebi, dodaj još soli i papra. Ulij juhu u zdjelice i na vrh stavi naribani cheddar, kiselo vrhnje, nasjeckani svježi vlasac...
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
480 kcal
24 %
MASTI
10,00 g
13 %
KOLESTEROL
0,09 g
0 %
UH
76,00 g
27 %
PROTEINI
21,00 g
42 %
Ako voliš gušće juhe, počni s manjom količinom temeljca, pa postupno dodaji dok ne postigneš željenu gustoću. Za još bogatiji okus možeš dodati vrhnje, ali nije nužno – juha je izvrsna i bez njega.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.