Recepti Prilog 11. rujna 2024.

Znamo tajnu najhrskavijih pečenih krumpira na svijetu

Pečeni krumpir
Hrskavi pečeni krumpir
foto: Clark Douglas/Unsplash
Ako običan pečeni krumpir želiš pretvoriti u nešto posebno, soda bikarbona je pravi odgovor. Uz ovaj trik, u kombinaciji s maslacem i sirom, dobit ćeš krumpiriće koje nećeš moći prestati jesti

Pečeni krumpir, jednostavan klasik koji svi vole, mogu postati pravo kulinarsko remek-djelo uz samo jedan sastojak – sodu bikarbonu. Iako ti soda bikarbona vjerojatno prvo pada na pamet kao sredstvo za čišćenje ili sastojak za pečenje kolača, može se iskoristiti i na način koji će zauvijek promijeniti tvoju rutinu pečenja krumpira.

Rezultat? Nevjerojatni zlatno-smeđi krumpirići, hrskavi izvana, a pahuljasti iznutra.

španjolski krumpir Možda vas zanima... Španjolski krumpir bolji je od francuskog! Evo i recepta... Recepti

Kako soda bikarbona djeluje na krumpire pri pečenju?

Ključni razlog zašto soda bikarbona čini krumpire hrskavima je u alkalnosti. Sjeti se osnovna kemije iz školskih dana – pH skala mjeri koliko je nešto kiselo ili alkalno. Voda je neutralna, a soda bikarbona blago alkalna.

Kada dodaš sodu bikarbonu u vodu u kojoj kuhaš krumpire, ta alkalnost razgrađuje izvanjski sloj krumpira, oslobađa škrob i stvara hrapavu, škrobnu površinu.

 | Author: Fillvlad/Pexels Soda bikarbona kao formula za hrskavost foto: Fillvlad/Pexels

Zašto je to važno? Upravo ta hrapava površina omogućuje da se krumpiri prilikom pečenja pretvore u savršeno hrskave zalogaje. Stvara se gotovo prirodna korica koja podsjeća na paniranje, a kad krumpire staviš u vruću pećnicu, izvanjski sloj postaje savršeno hrskav dok unutrašnjost ostaje mekana i sočna.

Krumpir Možda vas zanima... Krumpir će ti trajati mjesecima uz ove savjete Špajza

Kombinacija krumpira, maslaca i sira

Nakon što krumpire kratko prokuhaš uz dodatak sode bikarbone, slijedi još jedan ključni korak – kombiniranje s maslacem i naribanim sirom. To daje krumpirima bogatu aromu i dodatno pridonosi hrskavoj korici.

Tajna je u tome da krumpire, maslac i sir snažno promiješaš gumenom špatulom, što grubo oblikuje rubove krumpira. Kada se ispeku, imat će onu neodoljivu zlatno-smeđu koricu koju svi obožavamo.

S druge strane, sir će se tijekom pečenja rastopiti i stvoriti tanku koricu na rubovima krumpira, što dodaje potpuno novu dimenziju hrskavosti.

Tajna najhrskavijih krumpirića na svijetu | Author: Freepik Pečeni krumpir foto: Freepik

Zašto je ovo najbolji trik? Postoji mnogo recepata za pečeni krumpir, ali ono što ovaj izdvaja od ostalih je jednostavnost pripreme i nevjerojatni rezultati. Soda bikarbona obavlja sve teške poslove umjesto tebe – razgrađuje površinu krumpira i priprema ih za pečenje tako da postignu maksimalnu hrskavost.

Dodatak maslaca i sira daje krumpirima bogatstvo okusa i onu prepoznatljivu teksturu koja će oduševiti svakoga tko ih proba. Bez obzira poslužuješ li ih kao prilog uz pečeno meso ili ih jedeš samostalno, pečeni krumpiri s ovim trikom postat će tvoj novi omiljeni recept.

krumpir Možda vas zanima... Lički krumpir je među 10 najboljih krumpira na svijetu! Špajza

Na što trebaš paziti kod pripreme pečenog krumpira?

Iako je trik sa sodom bikarbonom jednostavan, postoji nekoliko stvari koje trebaš imati na umu kako bi krumpiri ispali savršeni. Prvo, važno je krumpire nakon kuhanja dobro ocijediti i ostaviti da se kratko osuše prije pečenja jer će tako biti hrskaviji.

Također, ne zaboravi koristiti dovoljno maslaca kako bi krumpiri dobili onu bogatu, zlatno-smeđu boju. Na kraju, obrati pažnju na sir – parmezan ili neki drugi tvrdi sir najbolje će se rastopiti i stvoriti savršenu hrskavu koricu. Ako voliš sir, ne boj se dodati malo više kako bi svaki zalogaj bio pun okusa.

Otkrij i ove gastro tajne!

Pohana piletina Možda vas zanima... TAJNA OKUSA Za nijansu bolje pileće pohano meso! Špajza Možda vas zanima... 5 savjeta znalaca uz koje će tvoj sendvič biti nešto stvarno posebno Recepti biskvit Možda vas zanima... Jednostavno genijalno: Tajna savršenog biskvita Špajza Možda vas zanima... Napokon smo otkrili u čemu leži tajna dobrog ajvara! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.