Gotovo da nema ručka bez krumpira… OK, ima, ali krumpir je toliko rasprostranjen i jedemo ga gotovo svakodnevno. A osim kao prilog ili dodatak raznim varivima i juhama, često se 'sakrije' u kruhu, njokima, raznim tijestu… Može biti dio slanih i slatkih jela, ima ga nebrojeno sorti diljem svijeta, a u njima podjednako uživaju i mladi i stari… Ma nismo još čuli za osobu koja ne voli krumpir barem u nekom omiljenom obliku.
I zato nas je baš zanimala lista popularnosti krumpira koju svake godine objavljuje Taste Atlas. Među 10 najpopularnijih, odnosno najbolje ocijenjenih krumpira po kvaliteti nalaze se krumpiri iz čitavog svijeta, ali i jedan hrvatski – popularni lički krumpir, koji se utaborio na osmom mjestu.
Pobjednik je krumpir iz Grčke
Prvo mjesto zauzeo je grki krumpir Patata Kato Nevrokopiu, Riječ je o krumpiru izuzetno bogatom škrobom, ali i proteinima zahvaljujući pjeskovitom tlu u kojem se uzgaja. Od njega se prave poznati grčki specijaliteti pout musake, ali je odličan i za proizvodnju čipsa te krumpirova brašna.
Na drugom mjestu našao se svestrani kanadski krumpir Yukon Gold, dok je treći kolumbijski krumpir Papa Criolla. Riječ je o sorti autohtonoj za Južnu Ameriku.
Na četvrtom mjestu je francuska sorta krumpira French Fingerling koja je nastala križanjem u 50-im godinama 20. stoljeća. Ovaj krumpir maslačnog je i orašastog okusa te je odličan za pečenje, kuhanje na pari, pire…
Lički krumpir ima više vitamina i minerala od ostalih
Na petom mjestu nalazi se španjolska sorta Pataca de Galicia, dok je šesti ponovno jedan grčki krumpir – Patata Naxou. Sedmi je krumpir iz SAD-a, iz savezne države Idaho gdje imaju više od 25 sorti krumpira.
Posebno smo ponosni na osmo mjesto koje je osvojio naš, Lički krumpir poznat po tome što sadrži veći udio suhe tvari, škroba, vitamina, minerala, te vlakana. Kako bi se zvao Ličkim, ovaj krumpir mora biti posijan u Lici.
Deveti je ljubičasti krumpir Papa Purpura iz Perua, dok se na desetom mjestu nalazi poznata engleska sorta krumpira Maris Piper.