Da je dobar ajvar napraviti lako, znao bi to sva'ko - složili bi se mnogi. Pravljenje ajvara zahtjeva dosta vremena i strpljenja pa ga mnogi od nas radije kupuju u trgovini. Čak i oni hrabriji koji su se okušali u njegovu kuhanju kod kuće, na kraju kupe onaj Podravkin jer nisu uspjeli dobiti savršen okus kakav bi ajvar trebao imati. No, mi smo otkrili u čemu je štos! Za dobar ajvar, osim puno ljubavi, potrebno je još nekoliko sitnica...
Od brojnih recepata, koji je pravi?
Svaka baka, mama i teta ima svoj recept po kojem prave ajvar pa nije ni čudno što ih i na internetu ima bezbroj različitih. No, pravi ajvar radi se od svega nekoliko sastojaka, a to su:
- crvena rog paprika
- patlidžan
- češnjak
- ulje i ocat
- sol
- šećer
Dodate li tome još povrća ili umjesto patlidžana stavite rajčicu, više se ne radi o ajvaru već o pinđuru, a stavite li i ljute papričice dobit ćete ljuticu. Dakle, želite li baš pravi domaći ajvar držite se gore navedenih sastojaka, a koje ćete omjere koristiti ovisi o receptu i količini ajvara koju želite dobiti.
A sada, želite li napokon čuti u čemu je tajna savršenog ajvara? Trik je u sljedećem:
- vrsti paprike - za vrhunski ajvar potrebna je kvalitetna crvena rog paprika. Ona mora biti zrela, čvrsta, mesnata i suha. Takva paprika tijekom pečenja neće pustiti puno vode već će zadržati sve sokove i okus. Najbolje su one plosnatije koje se lako peku s dvije strane pa se i lakše ljušte. Koliko je za dobar ajvar važna kvaliteta paprike prepoznala je i Podravka koja jedina na hrvatskom tržištu uzgaja vlastite sorte crvene rog paprike, Podravku i Slavonku, namijenjene isključivo preradi u ajvar
- miješanju - kremoznost je jedna od odlika fantastičnog ajvara, a da biste postigli savršenu kremastu teksturu, potrebno je strpljivo, dugotrajno i ravnomjerno miješanje
- soli - koliko ćete posoliti ajvar ovisi o vašim preferencijama, no trik je da ne posolite paprike i patlidžane na samom početku, već da ih postepeno solite tijekom kuhanja. Kao i svako jelo, i ajvar povremeno treba probati kako biste procijenili treba li što dodati ili ne, a u ovom slučaju to je sol.
Sada kada znate tri najvažnija trika za savršen ajvar, donosimo vam i sam postupak:
- Oprati papriku i patlidžane te ih osušiti, a zatim ih cijele staviti u pećnicu na 220 stupnjeva. Iako ih mnogi radije kuhaju, pečenje ipak daje poseban okus, a umjesto u pećnici, možete ih peći i na roštilju.
- Nakon toga pustite da se paprika i patlidžan malo, ali ne potpuno, ohlade. Zatim ih još tople ogulite i očistite papriku od koštica.
- Zatim slijedi mljevenje. Samljeti ih možete u mašini za mljevenje mesa ili štapnim mikserom, ali ako koristite štapni mikser pripazite da se sve ne pretvori u kašu. Najbolje je odmah samljeti i češnjak koji će tako biti finiji, a ujedno se neće osjetiti njegovi komadići.
- Nakon mljevenja papriku, patlidžan i češnjak stavite u lonac na malo ulja koje još dodajete po potrebi dok god ga smjesa upija. Po želji dodajete ocat, ali ne previše kako se ajvar ne bi pokvario.
- Kad zavrije, nastavite kuhati ajvar na slabijoj vatri između tri i pet sati uz konstantno miješanje. Pravilo je da što ga duže kuhate on će biti finiji, a i dugo kuhan ajvar se ne kvari.
- Kada je ajvar pri kraju, prethodno zagrijane teglice napunite vrućim ajvarom. Čiste teglice možete zagrijati u pećnici na 20-ak minuta.
- Napunjene teglice stavite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva na sat vremena. Potom isključite pećnicu, a teglice s ajvarom ostavite u pećnici preko noći. Sljedeće jutro teglice zatvorite, a ajvar pospremite na hladno mjesto.
Priprema ajvara zahtjeva puno vremena i strpljenja, stoga želite li savršen ajvar, naoružajte se time. Odličan ajvar ne prašta užurbanost i površnost, stoga dajte si truda i na kraju ćete biti oduševljeni rezultatom.