Recepti 11784 prikaza 27. ožujka 2018.

Napokon smo otkrili u čemu leži tajna dobrog ajvara!

Guliver/Shutterstock

Powered by:

Na kruhu kao namaz, uz meso na roštilju ili kao dodatak jelima - njegovo veličanstvo ajvar ide uz sve. Zato vam otkrivamo što ga čini savršenim i svima omiljenim...

Da je dobar ajvar napraviti lako, znao bi to sva'ko - složili bi se mnogi. Pravljenje ajvara zahtjeva dosta vremena i strpljenja pa ga mnogi od nas radije kupuju u trgovini. Čak i oni hrabriji koji su se okušali u njegovu kuhanju kod kuće, na kraju kupe onaj Podravkin jer nisu uspjeli dobiti savršen okus kakav bi ajvar trebao imati. No, mi smo otkrili u čemu je štos! Za dobar ajvar, osim puno ljubavi, potrebno je još nekoliko sitnica...

Od brojnih recepata, koji je pravi?

Svaka baka, mama i teta ima svoj recept po kojem prave ajvar pa nije ni čudno što ih i na internetu ima bezbroj različitih. No, pravi ajvar radi se od svega nekoliko sastojaka, a to su:

Dodate li tome još povrća ili umjesto patlidžana stavite rajčicu, više se ne radi o ajvaru već o pinđuru, a stavite li i ljute papričice dobit ćete ljuticu. Dakle, želite li baš pravi domaći ajvar držite se gore navedenih sastojaka, a koje ćete omjere koristiti ovisi o receptu i količini ajvara koju želite dobiti.

A sada, želite li napokon čuti u čemu je tajna savršenog ajvara? Trik je u sljedećem:

  • vrsti paprike - za vrhunski ajvar potrebna je kvalitetna crvena rog paprika. Ona mora biti zrela, čvrsta, mesnata i suha. Takva paprika tijekom pečenja neće pustiti puno vode već će zadržati sve sokove i okus. Najbolje su one plosnatije koje se lako peku s dvije strane pa se i lakše ljušte. Koliko je za dobar ajvar važna kvaliteta paprike prepoznala je i Podravka koja jedina na hrvatskom tržištu uzgaja vlastite sorte crvene rog paprike, Podravku i Slavonku, namijenjene isključivo preradi u ajvar
  • miješanju - kremoznost je jedna od odlika fantastičnog ajvara, a da biste postigli savršenu kremastu teksturu, potrebno je strpljivo, dugotrajno i ravnomjerno miješanje
  • soli - koliko ćete posoliti ajvar ovisi o vašim preferencijama, no trik je da ne posolite paprike i patlidžane na samom početku, već da ih postepeno solite tijekom kuhanja. Kao i svako jelo, i ajvar povremeno treba probati kako biste procijenili treba li što dodati ili ne, a u ovom slučaju to je sol. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Sada kada znate tri najvažnija trika za savršen ajvar, donosimo vam i sam postupak:

  1. Oprati papriku i patlidžane te ih osušiti, a zatim ih cijele staviti u pećnicu na 220 stupnjeva. Iako ih mnogi radije kuhaju, pečenje ipak daje poseban okus, a umjesto u pećnici, možete ih peći i na roštilju.
  2. Nakon toga pustite da se paprika i patlidžan malo, ali ne potpuno, ohlade. Zatim ih još tople ogulite i očistite papriku od koštica.
  3. Zatim slijedi mljevenje. Samljeti ih možete u mašini za mljevenje mesa ili štapnim mikserom, ali ako koristite štapni mikser pripazite da se sve ne pretvori u kašu. Najbolje je odmah samljeti i češnjak koji će tako biti finiji, a ujedno se neće osjetiti njegovi komadići.
  4. Nakon mljevenja papriku, patlidžan i češnjak stavite u lonac na malo ulja koje još dodajete po potrebi dok god ga smjesa upija. Po želji dodajete ocat, ali ne previše kako se ajvar ne bi pokvario.
  5. Kad zavrije, nastavite kuhati ajvar na slabijoj vatri između tri i pet sati uz konstantno miješanje. Pravilo je da što ga duže kuhate on će biti finiji, a i dugo kuhan ajvar se ne kvari.
  6. Kada je ajvar pri kraju, prethodno zagrijane teglice napunite vrućim ajvarom. Čiste teglice možete zagrijati u pećnici na 20-ak minuta.
  7. Napunjene teglice stavite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva na sat vremena. Potom isključite pećnicu, a teglice s ajvarom ostavite u pećnici preko noći. Sljedeće jutro teglice zatvorite, a ajvar pospremite na hladno mjesto.

Priprema ajvara zahtjeva puno vremena i strpljenja, stoga želite li savršen ajvar, naoružajte se time. Odličan ajvar ne prašta užurbanost i površnost, stoga dajte si truda i na kraju ćete biti oduševljeni rezultatom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.