Recepti 20. ožujka 2018.

Top 3 namaza od crvene paprike koje obožavamo

ajvar
foto: Thinkstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je jako zdrava, paprika je također izvrsna baza za razne namaze i umake, koje možete kupiti u dućanu ili pripremiti sami. Naravno, ako ste dovoljno hrabri za to

Ajvar – ''balkanski kavijar''

Riječ je o namazu kojega zovu kraljem zimnice, obožavamo ga jesti uz kruh, meso, ali i kao dodatak sendviču. Dok oni odvažni prave vlastiti ajvar, većini je ipak jednostavnija, ali i dalje ukusna opcija, posegnuti za kupovnim.

Iako se kroz godine Makedonija istaknula kao zemlja ajvara, riječ ajvar zapravo potječe od turske riječi havyar, što u prijevodu znači kavijar. Tim nazivom se nastojala naglasiti njegova ekskluzivnost jer je u prošlosti suncokretovo ulje bilo skupocjeno, ali i zbog dugotrajnog procesa koji pravljenje ajvara zahtjeva. Ovaj ''balkanski kavijar'' kako ga mnogi nazivaju, spoj je vrhunske rog paprike, kvalitetnih patlidžana i baznih začina. Neki proizvođači su čak kreirali posebnu sortu paprika namijenjenu isključivo pravljenju ajvara. Primjerice, Podravka koristi sorte Podravku i Slavonku za svoj popularni ajvar.

Kako bi i vi znali prepoznati kvalitetan ajvar, morate obratiti pozornost na dvije glavne stavke:

Boja – ajvar mora imati duboku narančastu boju, zato pazite kad kupujete ajvar da ne prevladava svijetlo narančasta boja jer je to znak da se u proizvodnji koristila samo paprika, odnosno da je količina patlidžana minimalna. Boja također ne bi trebala biti potpuno crvena ili pak vući na smeđu.

Tekstura – tekstura ajvara bi trebala biti kremasta i glatka. Na tržištu postoje ajvari koji su više rijetki nego kremasti pa takve ajvare ubuduće izbjegavajte.

 | Author: Fillvlad/Pexels foto: Fillvlad/Pexels

Pinđur

Ovaj popularni namaz mnogi miješaju s ajvarom jer su izgledom jako slični, no postoji bitna razlika između ajvara i pinđura. Naime, dok u ajvar pored paprike idu i patlidžani, u pinđur se dodaju i rajčice, ali i drugo povrće (ovisi u kojoj se zemlji radi). Kao i ajvar, pinđur je jedan od najpoznatijih namaza i umaka od crvene paprike na Balkanu, ali i šire. Ako se želite sami okušati u pravljenju pinđura, pripremite se za proces koji će trajati skoro cijeli dan.

Sastojci:

  •     4 kg paprike
  •     2 kg rajčice
  •     4 dcl vinskog octa
  •     2,5 dcl ulja
  •     oko 1,5 žlice soli
  •     1 žlica šećera
  •     glavica češnjaka
  •     šaka svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

  1. Rajčice prvo treba preliti vrelom vodom te ih oguliti, narezati na kockice i kuhati u vinskom octu 45 minuta. Iako će vam se postupak na prvu učiniti laganim, uzmite u obzir količinu povrća koju je potrebno oguliti i nasjeckati.
  2. Nakon toga ispecite papriku te ju ogulite i narežite na rezance. Sa strane sitno nasjeckajte češnjak i peršin te sve to zajedno sa soli i uljem dodajte u rajčice i kuhajte zajedno još 20 minuta.
  3. Uzmite malo pinđura te ga stavite na tanjurić i pustite da se ohladi kako bi ga mogli probati i vidjeti nedostaje li začina ili pak nije dovoljno kuhano.
  4. Ako ste sigurni da je pinđur gotov, naspite ga u staklenku, pustite da se ohladi i dobro zatvorite te pospremite u smočnicu.

Muhammara - arapska delikatesa

Slavni namaz muhammara dolazi iz Sirije, a riječ je o mješavini oraha, crvene paprike, sirupa od prokuhanog soka šipka i kruha te se koristi kao umak ili namaz u mnogim arapskim državama, a često ga upotrebljavaju i u jugoistočnoj Turskoj. Za razliku od pripreme pinđura, muhammara zahtjeva nešto manje vremena.

Muhammara | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 1 velika pečena crvena paprika
  • pola šalice mladog luka
  • 1 žličica svježe cijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica soli
  • 3 žličice sirupa od šipka
  • 1 žličica mljevenih crvenih papričica
  • 5 žlica ulja
  • ¾ šalice oraha
  • 4 do 6 žlica krušnih mrvica

Priprema:

  1. Pomiješajte papriku, luk, sok od limuna, kumin, sol, 2 žličice sirupa od šipka, pola žličice mljevenih crvenih papričica, 4 žlice maslinovog ulja i 2 oraha u blender te blendajte dok smjesa ne postane kremasta.
  2. Nakon toga, dodajte 4 žlice krušnih mrvica i opcijom ''pulse'' blendajte do željene gustoće. Ako smjesa nije dovoljno gusta, dodajte još krušnih mrvica. Probajte odgovara li vam okus te dodajte još začina ako je potrebno.
  3. Nakon što je blendanje gotovo, smjesu stavite na tanjur te dodajte par kapi maslinovog ulja, 1 žličicu sirupa od šipka te pola žličice mljevenih papričica. Nakon toga, zdrobite ostatak oraha i pospite po namazu. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.