Postoje jela koja se jedu šutke jer svi za stolom odjednom imaju puna usta i nemaju vremena za "small talk". Batat s narančom i pekan orasima je jedno od njih
Batat je zahvalna (i skromna) namirnica – voli maslac, voli začine, voli pećnicu. I, najvažnije, voli društvo. U ovom receptu tanke ploške, složene poput latica, peku se u aromatiziranome maslacu s narančom, timijanom i burbonom (ili bez, ne moraš biti fan alkohola da bi uživao u ovom jelu).
Osim što vizualno izgleda kao da dolazi s Instagrama neke njujorške gastro influencerice, okus je senzacionalan.
Batat je skromna, ali svestrana namirnica
foto: Jess Loiterton/Pexels
Karamelizirani pekan orasi čine razliku
Ono što stvarno napravi razliku dolazi na kraju – karamelizirani pekan orasi s cimetom, narančom i javorovim sirupom. Hrskavi su, mirisni, topli i taman dovoljno slatki da sve povežu bez da zasjene ostatak.
Savršen su kontrast nježnim ploškama batata koje se peku u vlastitom soku dok cijela kuća miriši kao da se u njoj odvija blagdanska generalna proba. Ako burbon nije tvoj đir, slobodno ga zamijeni narančinim sokom.
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac od batata s narančom i orasima
45 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Naranča
1
kom
Maslac
0,60
šalica
Bourbon whiskey
0,25
šalica
Timijan - listići
1
žlica
Kajenska papričica
0,25
žličica
Javorov sirup
0,25
šalica
Batat
1,25
kg
Ljutika
3
kom
Svježe mljeveni crni papar
0,75
žličica
Sol
2,25
žličica
Cimet
0,12
žličica
Pekan orasi
1
šalica
Morska sol
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. Naranču oguli tako da dobiješ dvije trake duge oko 5 cm, pazeći da ostane što manje bijelog dijela. Ostatak naribaj dok ne dobiješ 1 žličicu korice. Iscijedi 1 žlicu soka.
U maloj tavi rastopi pola šalice maslaca (ostane ti jedna žlica za kasnije) na srednje jakoj vatri. Miješaj dok ne počne lagano tamniti i dobije orašasti miris, oko 3 minute. Dodaj bourbon ili istu količinu soka od naranče ako ne voliš bourbon, timijan, papričicu i trakice narančine kore. Kad se prestane "pjeniti", makni s vatre.
Ulij smjesu u zdjelu ili mjernu posudu, dodaj 2 žlice javorovog sirupa i ostavi da se ohladi 10 minuta.
Batate nareži na kolutiće (oko 3 mm), da dobiješ otprilike 10 šalica. U velikoj zdjeli ih pomiješaj s tanko narezanom ljutikom, paprom, 2 žličice soli i žlicom mješavine od maslaca i začina koji si prethodno pripremio. Rukama lagano izmiješaj da sve bude obloženo.
Složi batate uspravno u dva koncentrična kruga unutar tave od lijevanog željeza promjera 25 cm, ostavljajući između krugova oko 5 cm razmaka. Pomozi si prstima da se kolutići malo preklapaju. Pokrij aluminijskom folijom.
Peci 45 minuta, dok ne omekšaju. Makni foliju, premaži s još 2 žlice mješavine od maslaca i začina te vrati u pećnicu na dodatnih 20 minuta. Nakon 10 minuta pečenja premaži s još malo maslaca, a preostali dio koristi tik prije nego što jelo izvadiš iz pećnice.
Dok se batati peku, pripremi orahe. Obloži lim papirom za pečenje. U tavi rastopi preostalu žlicu maslaca na srednje laganoj vatri. Dodaj cimet, narančinu koricu i sok, preostale 2 žlice javorovog sirupa i 1/4 žličice soli. Umiješaj orahe i kuhaj 5 minuta, uz miješanje, dok ne postanu zlatni i obloženi sirupom. Prebaci ih na papir da se ohlade.
Batat posluži posut glaziranim orasima i malo krupne morske soli.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
312 kcal
15 %
MASTI
18,00 g
25 %
KOLESTEROL
0,28 g
0 %
UH
33,50 g
12 %
PROTEINI
3,20 g
6 %
Ako ti ostane karameliziranih pekan oraha, pospi ih preko sladoleda od vanilije ili umiješaj u zobene pahuljice za doručak. Pristaju gdje god (u)padnu.