Zalogaji od batata ne pokušavaju biti zdrav desert ili lažni čips, oni su stvarno jelo, s teksturom i okusom
Batat se obično priprema kao pire, peče se, prži ili je pak glavna (ili sporedna) zvijezda neke okrepljujuće juhe. Ali ovo je nešto drugo: mali zalogaji - hrskave kuglice, začinjene dimljenom paprikom i češnjakom, pržene u dubokom ulju (sigurno smo da ih je kuglice od batata moguće pripremiti i u air fryeru!) dok ne postanu hrskavi kao čips.
A iznutra te čeka glatka, meka sredina koja je prava utjeha. Najprije skuhaš batat u mikrovalnoj, pa umiješaš malo škroba, začina i korice (da, koristi se i kora) i od svega napraviš kuglice koje su gotove u par minuta.
Zanimljivo je kako ovako jednostavan sastojak kao što je batat postaje posve nova priča kad ga oblikuješ na ovaj način. Kao što smo već rekli, kora se ne baca nego se nasjeckana vraća se u smjesu, dodajući vlakna i teksturu. Batat, osim što je punog okusa, donosi magnezij, kalij i beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A.
Recept za genijalne kuglice od batata je u nastavku...
Oprane i osušene batate izbodi vilicom sa svih strana. Stavi ih na tanjur za mikrovalnu i kuhaj 12 minuta na najjačoj snazi, dok ne omekšaju. Pusti da se ohlade 5 minuta.
Oguli batate i stavi koru na dasku, a meso u zdjelu. Zgnječi vilicom ili gnječilicom dok ne postane glatko.
Koricu nasjeckaj na sitno i umiješaj u pire. Dodaj 3 žlice škroba, češnjak, papar, papriku i ¼ žličice soli. Sve dobro promiješaj.
U široku tavu s debljim dnom ulij 3 šalice ulja. Termometar pričvrsti na rub tave. Grij ulje na srednje jakoj vatri dok ne dosegne 165 °C.
Obloži lim papirom za pečenje. Od smjese uzimaj po 1½ žličicu i oblikuj kuglice. Slaži ih na lim. Svaku lagano pritisni vilicom da nastanu brazde – vilicu po potrebi umoči u škrob da se ne lijepi.
U ugrijano ulje pažljivo stavi 12–15 kuglica po turi. Prži ih 2–3 minute, okrećući, dok ne postanu zlatne i hrskave. Vadi ih na tanjur s papirom i pospi s malo preostale soli. Ponavljaj dok ne ispržiš sve.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
167 kcal
8 %
MASTI
12,00 g
16 %
KOLESTEROL
0,02 g
0 %
UH
14,00 g
5 %
PROTEINI
1,00 g
2 %
Ako želiš dodatnu dimenziju, u smjesu ubaci prstohvat čilija ili majčine dušice. A za umakanje pomiješaj žlicu majoneze s malo senfa, limunova soka i prstohvatom paprike.