Recepti Prilog 01. rujna 2025.

Hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom

Prilog
30 MIN
25 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom
foto: @themodernproper Pinterest
Mekan iznutra, hrskav izvana, batat se spaja s kremastim jogurtom i aromatičnim začinima u jelo koje je jednako utješno koliko i osvježavajuće

Pečeni batat sam po sebi donosi puno slatkoće i topline. Ali kad ga obložiš začinima poput dimljene paprike, korijandra i origana, dobiva novu dimenziju okusa. Jogurt s češnjakom i limunom unosi svježinu te balansira karameliziranu slatkoću i zato ovo jelo, hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom, funkcionira savršeno.

batat Možda vas zanima... Pogreška koju vjerojatno radiš kod pripreme batata Špajza

Tekstura i okus

Začini daju slojevitost, a jogurt osvježavajuću, kiselkastu notu. Ovo jelo je dovoljno jako da bude samostalna večera, ali hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom možeš poslužiti i kao prilog uz meso s roštilja ili kao dio vegetarijanskog objeda. 

Ako ostane viška, batat i jogurt odlično funkcioniraju kao punjenje za wrapove ili dodatak salatama.

Batat je bogat vlaknima i vitaminima, pogotovo kad ga pečeš s korom. Grčki jogurt donosi proteine i zdrave masti, a češnjak ima protuupalna svojstva zahvaljujući alicinu. Zajedno čine obrok koji nije samo ukusan, nego i hranjiv.

sweet potatoes | Author: Lamai Prasitsuwan / Vecteezy Batat ima brojne nutritivne prednosti foto: Lamai Prasitsuwan / Vecteezy

Ne gasi ekran dok kuham

Batat na podlozi od jogurta
30 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Batat 900 g
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Origano 1 žličica
  • Dimljena paprika 1 žličica
  • Sol 0,70 žličica
  • Mljeveni korijander 0,50 žličica
  • Papar 0,25 žličica
  • Grčki jogurt 1 šalica
  • Voda 1 žlica
  • Limunova korica 1 žličica
  • Sok od limuna 2 žličica
  • Češnjak 3 režanj
  • Origano - svježi
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220 °C. Na veliki pleh stavi batate, oprane i narezane na kocke, 2 žlice ulja, origano, dimljenu papriku, ½ žličice soli, korijandar i papar. Promiješaj i rasporedi u ravnomjeran sloj. Peci 25–30 minuta, jednom promiješaj da se ravnomjerno karameliziraju.


  2. U zdjeli izmiješaj jogurt, vodu, limunovu koricu, limunov sok, češnjak, preostalu 1 žlicu ulja i ⅛ žličice soli. Drži u hladnjaku do posluživanja.


  3. Na pladanj razmaži jogurt, preko njega složi pečeni batat. Po želji ukrasi svježim listićima origana i dodatnom limunovom koricom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

232 kcal

11 %

MASTI

9,00 g

12 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

33,00 g

12 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Ako želiš malo drugačiju verziju ovoga jela, umjesto batata probaj s bučom ili mrkvom. Rezultat će biti jednako ukusan i šaren na tanjuru.

Isprobaj i ove recepte u kojima je batat glavna zvijezda:

palačinke od batata Možda vas zanima... Od ostataka batata pripremi prefine palačinke Recepti batat Možda vas zanima... Kako pripremiti batat na 4 ukusna načina Recepti Krem juha od batata i poriluka Možda vas zanima... Krem juha od batata i poriluka Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.