Mekan iznutra, hrskav izvana, batat se spaja s kremastim jogurtom i aromatičnim začinima u jelo koje je jednako utješno koliko i osvježavajuće
Pečeni batat sam po sebi donosi puno slatkoće i topline. Ali kad ga obložiš začinima poput dimljene paprike, korijandra i origana, dobiva novu dimenziju okusa. Jogurt s češnjakom i limunom unosi svježinu te balansira karameliziranu slatkoću i zato ovo jelo, hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom, funkcionira savršeno.
Začini daju slojevitost, a jogurt osvježavajuću, kiselkastu notu. Ovo jelo je dovoljno jako da bude samostalna večera, ali hrskavi batat na podlozi od jogurta s češnjakom možeš poslužiti i kao prilog uz meso s roštilja ili kao dio vegetarijanskog objeda.
Ako ostane viška, batat i jogurt odlično funkcioniraju kao punjenje za wrapove ili dodatak salatama.
Batat je bogat vlaknima i vitaminima, pogotovo kad ga pečeš s korom. Grčki jogurt donosi proteine i zdrave masti, a češnjak ima protuupalna svojstva zahvaljujući alicinu. Zajedno čine obrok koji nije samo ukusan, nego i hranjiv.
Batat ima brojne nutritivne prednosti
foto: Lamai Prasitsuwan / Vecteezy
Ne gasi ekran dok kuham
Batat na podlozi od jogurta
30 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Batat
900
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Origano
1
žličica
Dimljena paprika
1
žličica
Sol
0,70
žličica
Mljeveni korijander
0,50
žličica
Papar
0,25
žličica
Grčki jogurt
1
šalica
Voda
1
žlica
Limunova korica
1
žličica
Sok od limuna
2
žličica
Češnjak
3
režanj
Origano - svježi
Postupak
Zagrij pećnicu na 220 °C. Na veliki pleh stavi batate, oprane i narezane na kocke, 2 žlice ulja, origano, dimljenu papriku, ½ žličice soli, korijandar i papar. Promiješaj i rasporedi u ravnomjeran sloj. Peci 25–30 minuta, jednom promiješaj da se ravnomjerno karameliziraju.
U zdjeli izmiješaj jogurt, vodu, limunovu koricu, limunov sok, češnjak, preostalu 1 žlicu ulja i ⅛ žličice soli. Drži u hladnjaku do posluživanja.
Na pladanj razmaži jogurt, preko njega složi pečeni batat. Po želji ukrasi svježim listićima origana i dodatnom limunovom koricom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
232 kcal
11 %
MASTI
9,00 g
12 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
33,00 g
12 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Ako želiš malo drugačiju verziju ovoga jela, umjesto batata probaj s bučom ili mrkvom. Rezultat će biti jednako ukusan i šaren na tanjuru.
Isprobaj i ove recepte u kojima je batat glavna zvijezda: