Špajza 01. srpnja 2024.

Pogreška koju vjerojatno radiš kod kuhanja batata

batat
Batat - gomolj pun zdravlja, koji treba znati pravilno pripremiti
foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Batat, odnosno slatki krumpir, bogat je korisnim nutrijentima, on je blago prirode u kojem je dobro što češće uživati. Kako bi zadržao većinu hranjivih tvari treba znati kako ga pripremiti i izbjeći najveće pogreške

Batat je prepun korisnih hranjivih tvari. Njegova svijetla narančasta unutrašnjost ukazuje na visok udio beta karotena koji naše tijelo pretvara u vitamin A. Osim vitaminom A, odnosno beta karotenom, batat je bogat i antioksidansima, kalijem, željezom, vitaminom C i vitaminom B6.

Ovi korisni nutrijenti donose brojne koristi našem živčanom, imunološkom i probavnom sustavu. Iako određeni načini kuhanja maksimiziraju njihov nutritivni sadržaj, drugi ga značajno smanjuju. Nažalost, pečenje slatkog krumpira nije najbolji izbor ako želiš sačuvati što više hranjivih tvari.

batat Možda vas zanima... Kako pripremiti batat na 4 ukusna načina Recepti

Najčešće pogreške kod pripreme batata

Prženje i pečenje batata popularne su metode pripreme koje poboljšavaju njegov okus i teksturu, ali su najštetnije za njegove hranjive tvari. Studije su pokazale da visoke temperature u pećnici ili pak kod prženja u ulju razgrađuju većinu ključnih hranjivih tvari koje se nalaze u batatu. Velik dio antioksidansa nalazi se u kori batata, a pečenje ih većim dijelom uništava.

batat | Author: Alice Esmeralda/Unsplash Batat i cvjetača savršen su par foto: Alice Esmeralda/Unsplash

Zašto je pečenje batata loš izbor?

Prženje i pečenje izlažu batat visokoj toplini dulje vrijeme, što uzrokuje gubitak najviše hranjivih tvari, a karamelizacija koja se događa tijekom pečenja povećava glikemijski indeks slatkog krumpira.

Više od tri četvrtine vitamina A i oko dvije trećine antioksidansa u kori slatkog krumpira gubi se pečenjem. Dakle, iako ove dvije metode, prženje i pečenje batata, poboljšavaju okus i stvaraju lijepu hrskavu teksturu, to je na štetu većine hranjivih tvari.

kroketi Možda vas zanima... Kroketi od leće i batata - savršeno hrskavi zalogaji Recepti

Koja je najbolja metoda kuhanja batata?

Najbolje metode za očuvanje hranjivih tvari su kuhanje batata njegova priprema u mikrovalnoj pećnici. Kuhanjem je batat dvostruko brže gotov nego kada se prži ili peče, a priprema batata u mikrovalnoj pećnici traje samo 8 minuta.

Kuhani batat gubi manje od 10% beta karotena i antioksidansa, što je značajan napredak u odnosu na više od 50% gubitka kod pečenja. Kuhani batat također sadrži upola manje šećera nego pečeni ili prženi slatki krumpir.

batat | Author: Laura Adai/Unsplash Batat se odlično slaže i s celerom foto: Laura Adai/Unsplash

Savjeti za maksimalno očuvanje hranjivih tvari u batatu

Rezanje batata na kockice ili ploške dodatno će smanjiti vrijeme kuhanja, što rezultira najboljim očuvanjem hranjivih tvari. Također je važno zadržati koru batata ako želiš sačuvati antioksidanse.

Kuhanje i mikrovalna pećnica možda su najbolji način za maksimiziranje nutritivne vrijednosti batata, ali ove metode također rezultiraju prilično jednoličnim okusom i teksturom koji treba popraviti uz pomoć začina.

Prženi batat Možda vas zanima... Kako savršeno pripremiti batat Špajza

Kako dodati više okusa batatu?

Postoji mnogo načina kako dodati više okusa batatu, uključujući začinjavanje komplementarnim okusima. Sol je ključna za isticanje osnovnog okusa bilo koje hrane, a batat možete upariti i sa začinima poput chili praha ili tahinija za veću kompleksnost okusa.

Pire od kuhanog slatkog krumpira s maslacem i cimetom čini odličnu, pikantnu, bogatu i kremastu kombinaciju okusa te pahuljastu teksturu. Odličan dodatak kuhanom batatu je i slani sir poput fete.

Optimiziraj pripremu batata i uživaj u njegovim zdravstvenim blagodatima bez kompromisa u okusu.

batat | Author: Louis Hansel/Unsplash Batat foto: Louis Hansel/Unsplash Popečci od batata Možda vas zanima... Popečci od batata - brz, zdrav i ukusan snack Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.