Kroketi od leće i batata mogu biti odlično, malo drugačije predjelo, ali i odličan snack ili lagana večera. Vjeruj nam, svidjet će se i najmlađima, jedino što ćeš im morati malo prilagoditi začine
Kad ti treba neki snack ili predjelo, sigurno nećeš pogriješiti ako posegneš za ovim slasnim i zdravim zalogajima kakvi su kroketi od leće i batata. Kroketi od leće i batata idealno su hrskavi izvana i mekani iznutra, a umak od jogurta izvrsno ih upotpunjuje.
Ovaj recept za krokete od leće i batata odličan je spoj japanskog recepta za krokete od krumpira i indijske kuhinje s izborom začina i leće kao jedne od dvije glavne namirnice. Naravno, ako ti ne odgovara mješavina indijskih začina, začine si lako možeš prilagoditi, kao i ljutinu kroketa.
Za ove krokete koristi se narančasta raspolovljena leća
I da, znamo da postoje razne vrste leće i da bi netko možda rado eksperimentirao s njima u ovom receptu, no mi ti to ne preporučujemo. Narančasta raspolovljena leća odlična je za ovaj recept zbog toga što se brzo kuha, a i njezina narančasta boja uklapa se u boju batata 😉
Napomenimo i da su ove namirnice dostupne u svim supermarketima i dosta povoljne, tako da su kroketi od leće i batata, osim što su tako hrskavi i fini, i jako povoljni, a zasitni zalogaji. Donosimo najbolji recept za krokete od leće i batata!
Crvena leća - jedna od 2 glavne namirnice za krokete od leće i batata
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kroketi od leće i batata
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
KROKETI
Sastojci
Batat
450
g
Narančasta leća
0,50
šalica
Luk
1
kom
Suncokretovo ulje
Sol
1
žličica
Kumin
1
žličica
Korijander - u prahu
1
žličica
Garam masala
1
žličica
Kurkuma u prahu
0,25
žličica
Ljuta papričica
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,12
žličica
Brašno od slanutka
0,25
šalica
Jaje
1
kom
Panko mrvice
1
šalica
UMAK OD KORIJANDERA I JOGURTA
Sastojci
Jogurt
0,25
šalica
Korijander - listići
1
šalica
Ljuta papričica
0,50
kom
Češnjak
1
režanj
Sol
0,50
žličica
Sok od limuna
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,33
žličica
Kumin
0,25
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
Batate operi i ostavi ih u kori. Izbodi ih vilicom i peci u pećnici 45-60 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Napravi umak od jogurta. Izmiješaj jogurt, korijander, chili papričicu, češnjak, sol, sok od limuna, crni papar i mljevene sjemenke kumina. Sve skupa dobro zgnječi i izmiješaj u mužaru, potom stavi u hladnjak da se dobro ohladi.
Operi leću i pusti da se namače u vodi 10 minuta. Ocijedi, ubaci leću u manju posudu, dodaj oko ½ šalice vode. Kad zavrije pusti da se kuha 10-15 minuta, odnosno dok leća ne omekša.
Dodaj žlicu ulja u tavu i na njoj, na srednjoj vatri, poprži luk. Dodaj sjemenke kumina, korijander, garam masalu, kurkumu, ljutu papričicu u prahu, crni papar i 1 žličicu soli. Sve skupa prži 3-4 minute, odnosno dok se začini lagano ne tostiraju i zamirišu.
Ocijedi leću, dodaj je u poprženi luk sa začinima. Prži još 2-3 minute kako bi sva voda isparila.
Pečeni batat oguli i zgnječi u pire.
Batatu dodaj mješavinu luka, leće i začina i nastavi gnječiti i miješati sve dok ne dobiješ homogenu smjesu.
Formiraj krokete. Svaki kroket uvaljaj u slanutkovo brašno. Potom ih umoči u razmućeno jaje, a nakon toga u panko mrvice.
Ugrij ulje i u njemu isprži krokete u manjim serijama. Svaki se prži oko 2 minute, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
Posluži krokete s umakom od jogurta.
Umjesto slanutkovog možeš koristiti i 'obično' pšenično brašno.