Špajza 23. rujna 2023.

Kako savršeno pripremiti batat

Prženi batat
Prženi batat foto: Valeria Boltneva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Batat oduševljava svojim slatkasto-orašastim okusom, odličan je i zdrav prilog, a načina pripreme ima nebrojivo mnogo...

Batat je jedno od povrća s najviše hranjivih sastojaka na svijetu, a mogućnosti pripreme su zaista različite. Batat se može pržiti, peći, pirjati, kuhati na pari ili pasirati.

Prirodna slatkoća batata može se pojačati dodavanjem sastojaka  poput melase, javorovog sirupa, meda, kokosovog mlijeka. Odlično se sljubljuje i sa sokom i koricom naranče ili slatkim začinima, poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. S druge strane, slatkasti okus batata može se ublažiti zemljanim, aromatičnim začinima, poput kima, korijandera i komorača.

 

Batat Možda vas zanima... Prilog za čistu peticu: Slatki krumpir s ružmarinom Recepti

 

Kako skuhati slatki krumpir

Kuhanje je najjednostavnija metoda pripreme batata. Za početak batatu oguli koru te ga dobro operi. U velikom loncu zakuhaj vodu do vrenja pa dodaj batat. Kuhaj oko 20 minuta, ohladi ga, posoli i popapri i serviraj. 

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Batat foto: Louis Hansel/Unsplash

Lagani pire od slatkog krumpira

Kremasti pire od batata odlična je alternativa klasičnom pireu od krumpira. Za pripremu pirea prvo oguli batat i nareži ga na kockice. U loncu zakuhaj vodu te dodaj batat. Pokrij lonac i kuhaj dok jako ne omekša, 25 do 30 minuta. 

Procijeđenom batatu dodaj maslac, sol i papar. Zgnječi ga gnječilicom za krumpir, a za kremastiju teksturu možeš dodati malo slatkog vrhnja.

Pomfrit od batata

Za pripremu omiljenog pomfrita, batat nareži na tanke prutiće. Stavi ga na papir za pečenje, prelij s malo maslinovog ulja, posoli ga i popapri. Peci ga na 220 stupnjeva dok ne porumeni i ne omekša, oko 20 minuta.

 

Možda vas zanima... Čips od batata chefa Gordona Ramsayja Recepti

 

Kakav batat odabrati i kako ga čuvati

Batat je dostupan tijekom cijele godine, ali je najkvalitetniji u jesen i početkom zime. Odaberi batat koji je čvrst, glatke površine i bez mrlja i pukotina. Batat čuvaj u papirnatim vrećicama, na hladnom i suhom mjestu. Izbjegavaj skladištenje u plastičnim vrećicama te u hladnjaku - batat će se isušiti i razviti neugodan okus. 

 | Author: Alesia Kozik/Pexels Čips od batata foto: Alesia Kozik/Pexels

Nutritivna vrijednost

Batat nije samo slatka inačica običnoga krumpira. Obiluje beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu žutu ili narančastu boju te bjelančevinama koje pružaju antioksidativnu zaštitu.

Jedan batat srednje veličine ima oko 100 kalorija, nema masti,  sadrži 24 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 4 grama vlakana, 2 grama proteina, 41 miligram natrija i 542 miligrama kalija. Osim što je zdrav i hranjiv, batat pomaže i u borbi protiv umora. Sadrži složene ugljikohidrate koji našem tijelu pružaju energiju.

 | Author: Louis Hansel/Unsplash Batata iz pećnice, poput prženih krumpirića, a zdravije foto: Louis Hansel/Unsplash

Isprobaj još recepata s batatom...

 

Možda vas zanima... Bogata salata s batatom, datuljama i kikirikijem Recepti Možda vas zanima... Salata od cikorije i ljubičastog batata Kolumne Možda vas zanima... Zdrava krem juha od ljubičastog batata Kolumne Možda vas zanima... Avokado tost od batata - doručak za pamćenje! Kolumne Možda vas zanima... Jednostavna krem juha od batata i mrkve Kolumne Možda vas zanima... Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete Kolumne Možda vas zanima... Slasan kremasti rižoto s zapečenim batatom i špinatom! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.