Što se količina tiče, ja sam koristila dva batata i četiri veće mrkve. Jela sam to par dana. Ali sama, doduše. To bi značilo da je ova količina dovoljna za otprilike šest porcija.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Sastojci:
- 2 batata
- 4 mrkve
- 1 glavica luka
- 1 litra povrtnog temeljca
- 100 ml kiselog vrhnja
Napomena: mjera za temeljac nije striktna, već ovisi o tome koliko gustu juhu volite.
Priprema:
- Narezati batat i mrkvu na ploške. Pošpricati s malo maslinovog ulja i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Što tanje narežete sastojke, kraće će biti vrijeme pečenja. No pazite. Ako je tanko, brže će tamniti. Ne dopustite da zagori jer tamni dijelovi nisu poželjni.
- Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i ostavite dok ne izdinstate glavicu luka. Luku dodajte malo povrtnog temeljca i ostavite da se kuha nekoliko minuta.
- U multipraktiku ili uz pomoć štapnog miksera usitnite mrkvu i batat te luk s temeljcem. Vratite sve u lonac i dodajte još temeljca. Dodajte temeljac dok ne postignete željenu gustoću krem juhe.
- Dodajte sol, papar i kiselo vrhnje. Dobro promiješajte.