Recepti 15. listopada 2021.

Slasan kremasti rižoto s zapečenim batatom i špinatom!

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rižoto s batatom i špinatom jednostavan je za pripremu, izuzetno je kremast, ukusan i zdrav! Svojim neobičnim, slatkastim okusom, batat daje posebnu notu ovom jelu!

Za pripremu kremastog rižota s batatom i špinatom upotrijebi rižu Arborio - talijansku rižu kratkog zrna. Prije dodavanja tekućine obavezno tostiraj rižu na vrućem maslacu. Kad je vrijeme za dodavanje tekućine, dodaj ju postupno. Koristili smo povrtni temeljac, ali možeš koristiti i pileći ili goveđi temeljac. Pripazi da je temeljac vruć, hladan će zaustavit kuhanje rižota.

Još jedno pravilo u pripremi je: miješaj, miješaj i miješaj! Često miješanje pomaže otpuštanju rižinog škroba. Na kraju pripreme kremastog rižota, upotrijebi visokokvalitetni parmezan.

Možda vas zanima... Jesenska salata s pečenim batatom i mrkvom Kolumne

Sastojci:

  • 2 velika slatka krumpira oguli i narežite na kockice 
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • 6 šalica povrtne juhe
  • 5 žlica maslaca
  • 2 ljutike
  • 2 češnja češnjaka, usitnjenog
  • 1 i ½ šalice riže Arborio
  • ½ šalica bijelog vina
  • 1 šalica svježe naribanog parmezana
  • 1 i ½ šalice nasjeckanog svježeg špinata

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Priprema:
 

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Batat narezan na kockice stavi na lim za pečenje i prelij ga maslinovim uljem. Začini ga solju i paprom. Peci 25 do 30 minuta, dok ne omekša. Ostavi ga sa strane.
  3. U velikom loncu otopi maslac i pirjaj ljutiku i češnjak na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne porumene. Dodaj rižu i miješajte dok sva zrnca ne budu premazana maslacem. 
  4. Dodaj bijelo vino i kuhaj oko 2 minute. Riži dodaj jednu šalicu vrućeg temeljca i miješaj drvenom žlicom dok se temeljac ne upije, 5 do 10 minuta. Nastavi dodavati temeljac, jednu po jednu šalicu. Nastavi s postupkom dok riža ne bude kuhana, to će trajati oko 20 minuta, ovisno o riži.
  5. Makni lonac s vatre. Umiješaj parmezan, špinat i pečeni batat. Miješaj dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Začini solju i paprom i posluži toplo.

U slast!

Možda vas zanima... Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.