Za pripremu kremastog rižota s batatom i špinatom upotrijebi rižu Arborio - talijansku rižu kratkog zrna. Prije dodavanja tekućine obavezno tostiraj rižu na vrućem maslacu. Kad je vrijeme za dodavanje tekućine, dodaj ju postupno. Koristili smo povrtni temeljac, ali možeš koristiti i pileći ili goveđi temeljac. Pripazi da je temeljac vruć, hladan će zaustavit kuhanje rižota.
Još jedno pravilo u pripremi je: miješaj, miješaj i miješaj! Često miješanje pomaže otpuštanju rižinog škroba. Na kraju pripreme kremastog rižota, upotrijebi visokokvalitetni parmezan.
Sastojci:
- 2 velika slatka krumpira oguli i narežite na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- 6 šalica povrtne juhe
- 5 žlica maslaca
- 2 ljutike
- 2 češnja češnjaka, usitnjenog
- 1 i ½ šalice riže Arborio
- ½ šalica bijelog vina
- 1 šalica svježe naribanog parmezana
- 1 i ½ šalice nasjeckanog svježeg špinata
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Batat narezan na kockice stavi na lim za pečenje i prelij ga maslinovim uljem. Začini ga solju i paprom. Peci 25 do 30 minuta, dok ne omekša. Ostavi ga sa strane.
- U velikom loncu otopi maslac i pirjaj ljutiku i češnjak na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne porumene. Dodaj rižu i miješajte dok sva zrnca ne budu premazana maslacem.
- Dodaj bijelo vino i kuhaj oko 2 minute. Riži dodaj jednu šalicu vrućeg temeljca i miješaj drvenom žlicom dok se temeljac ne upije, 5 do 10 minuta. Nastavi dodavati temeljac, jednu po jednu šalicu. Nastavi s postupkom dok riža ne bude kuhana, to će trajati oko 20 minuta, ovisno o riži.
- Makni lonac s vatre. Umiješaj parmezan, špinat i pečeni batat. Miješaj dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Začini solju i paprom i posluži toplo.
U slast!