Batat, začinsko bilje i komadići piletine... Ovo jelo je sve što voliš kod jeseni, samo u mirisnom jušnom obliku
Znaš onu toplinu koju osjetiš kad te netko zagrli baš kad trebaš? E pa, ova juha je kulinarski ekvivalent toga. Na prvu možda djeluje kao još jedna u nizu pilećih juhica, ali prva žlica će ti dokazati suprotno jer ovdje glavnu riječ vodi batat. I to u savršenom balansu s aromatičnim začinima i svilenkastom piletinom.
Zamišljena kao jesenska verzija klasika, ova juha donosi baš sve što voliš kad dani postanu kraći, a džemperi deblji. Svaki sastojak ima svoju ulogu, od tjestenine koja daje teksturu do baby špinata koji dodaje svježinu i boju.
Uza sve to, limunov sok na kraju lijepo zaokružuje okuse. Ova juha je još bolja dan kasnije, kad se okusi prožmu, samo dodaj mrvu vode kod podgrijavanja jer će tjestenina upiti tekućinu. A za hrskavi kontrast, posluži uz tostirani kruh s maslacem i češnjakom. Recept je u nastavku...
Juha od piletine i batata
foto: Fullheart Nutrition /Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pileća juha s batatom
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Batat
700
g
Češnjak
3
režanj
Luk
1
kom
Svježi timijan - listići
1
žlica
Svježi ružmarin
1
žlica
Pileći temeljac
950
ml
Lovorov list
2
listići
Pileći zabatak - otkošteni
450
g
Tjestenina - ditalini
60
g
Mladi špinat
1
šalica
Sok od limuna
1
žlica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Svježi vlasac
2
žlica
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj batat oguljen i narezan na komadiće (1,5 cm) i prži uz povremeno miješanje dok ne počne dobivati boju, oko 3–4 minute.
Dodaj nasjeckane češnjak i luk te nastavi pirjati dok luk ne postane staklast, još 2–3 minute. Umiješaj nasjeckane timijan i ružmarin, kratko popirjaj dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
Ulij pileći temeljac, dodaj lovorov list i 2 šalice vode. Pusti da zavrije pa ubaci piletinu. Smanji vatru i poklopi. Kuhaj dok meso ne omekša, oko 10–12 minuta. Izvadi piletinu, usitni je vilicama i ostavi sa strane.
U juhu dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne omekša, 8–10 minuta.
Umiješaj baby špinat i kuhaj još 2 minute, dok ne povene.
Vrati natrag narezanu piletinu i dodaj limunov sok. Posoli i popapri po ukusu, pa posluži odmah. Po želji, pospi nasjeckanim vlascem.