Topla, aromatična i lagana, wonton juha utjelovljuje filozofiju azijske kuhinje: jednostavnost i sklad okusa
Kineska wontonjuha jedno je od najpoznatijih jela kineske gastronomije, a ujedno i jedno od najumirujućih. Poslužuje se u različitim varijacijama – od Hong Konga do Šangaja – ali uvijek s istim principom: tanko tijesto ispunjeno mesnim nadjevom u mirisnoj juhi.
Ono što ovu juhu čini posebnom je njezina slojevitost. Iako kineska wonton juha izgleda jednostavno, u sebi nosi savršenu ravnotežu tekstura i aroma: slanost temeljca, svježinu đumbira, nježnost svinjetine i kozica te blagu gorčinu kineskog kupusa.
Wonton juha nije samo comfort food već i hranjivi obrok koji podržava imunitet i probavu. Đumbir potiče cirkulaciju i djeluje protuupalno, sezamovo ulje daje zdrave masnoće i aromu, a pileći temeljac osigurava minerale i toplinu koja godi tijekom hladnijih dana.
Wontoni, punjeni svinjetinom i kozicama, bogat su izvor proteina, dok povrće unosi vitamine C i K te vlakna. U kineskoj tradiciji wontoni simboliziraju sklad i novi početak te se često poslužuju za lunarnu novu godinu. Recept je u nastavku!
Kineska wonton juha
foto: Lisa Kitahara, Okonomi Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Wonton juha
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
JUHA
Sastojci
Sezamovo ulje
1
žlica
Češnjak
2
režanj
Svježi đumbir
2
kriška
Soja umak
2
žlica
Šećer
2
žličica
Pileći temeljac
2
l
Mladi luk
2
kom
Postupak
U većem loncu zagrij sezamovo ulje, dodaj zgnječeni češnjak i 2 ploške đumbira te pirjaj 1 minutu. Ulij sojin umak, šećer, pileći temeljac i mladi luk narezan na tanke ploške. Kuhaj na srednjoj vatri dok pripremaš wontone.
Za wontone
Sastojci
Wonton listići
30
kom
Mljeveno meso - Svinjetina
225
g
Svježi đumbir
1
žlica
Mladi luk
1
kom
Soja umak
2
žličica
Sezamovo ulje
1
žlica
Kozice
225
g
Postupak
U zdjeli pomiješaj svinjetinu, naribani đumbir, sitno nasjeckani mladi luk, sojin umak i sezamovo ulje dok se svi sastojci ne povežu.
Wonton listiće drži prekrivene plastičnom folijom ili u zatvorenoj vrećici da se ne osuše. Položi 4–5 listića sa škrobnom stranom okrenutom prema gore. Na sredinu svakog stavi ½ žličice nadjeva i po jednu malu kozicu.
Rubove listića premaži vodom, preklopi u trokut i istisni zrak iznutra. Dobro pritisni rubove da se zalijepe.
Navlaži gornji kut trokuta, zatim preklopi suhi kut preko mokrog i pritisni. Vrh trokuta savij prema gore da dobiješ oblik tradicionalnog wontona.
Složene wontone stavljaj na tanjur dok ih ne pripremiš sve.
U lagano kipuću juhu pažljivo dodaj 3–4 wontona po osobi i kuhaj 2 minute.
Za posluživanje
Sastojci
Kineski kupus
Mladi luk
2
kom
Postupak
Kada je juha gotova, dodaj kineski kupis i kuhaj još 2 minute, dok povrće ne omekša.
Makni s vatre i posluži odmah, posuto narezanim svježim mladim lukom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
235 kcal
11 %
MASTI
5,20 g
7 %
KOLESTEROL
73,80 g
24 %
UH
26,10 g
9 %
PROTEINI
21,10 g
42 %
Wontone možeš napraviti unaprijed i zamrznuti – složi ih na pladanj u jednom sloju, zamrzni, a zatim prebaci u vrećicu. Kad ih poželiš, dodaj ih izravno u kipuću juhu. Treba im samo minuta dulje kuhanja.
Imamo još puno super inspirativnih recepata za juhe!