Recepti 08. kolovoza 2023.

Hladna juha od avokada prema receptu slavnog chefa

Hladna juha od avokada
Hladna krem juha od avokada i krastavaca foto: Javier Disabato/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Chef Stevo Karapandža osmislio je ovaj odličan recept za hladnu juhu koja osvježava, a može se pronaći u njegovoj kuharici "Kreativna kuhinja" koja budi velik interes i 10 godina nakon izlaska

Slavnog chefa Stevu Karapandžu zrelije i srednje generacije upoznale su kroz prvu domaću kulinarsku TV emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje" u kojoj je oduševljavao gledatelje odličnim receptima koje mu je pomagao predstaviti jednako slavni voditelj Oliver Mlakar. No ni sada, kada ima priliku uživati u mirovini, chef Karapandža ne miruje – stalno ga srećemo po gastro eventima, kuha i smišlja nova jela, ali i rado kuša tuđa.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Omiljeni chef Stevo Karapandža foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Prije 10 godina ovaj neumorni 76-godišnjak objavio je knjigu "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, a u njoj je čak i 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća.

 

Možda vas zanima... Juha od celera i krušaka Steve Karapandže Recepti

 

U knjizi je obilje nadahnutih i maštovitih kombinacija, od tradicionalnih jela koja nas podsjećaju na kuhinje naših mama i baka, do onih s okusima i aromama iz cijeloga svijeta. Riječ je o nezaobilaznom štivu svakoga tko voli kuhati ili tek želi svladati tajne kulinarskog umijeća.

Zavirili smo u ovu sjajnu knjigu recepata "Kreativna kuhinja", a najviše nam je za oko zapeo osvježavajući ljetni recept za hladnu juhu od avokada i krastavaca. U svom receptu, chef Stevo Karapandža otkrio je i odličan savjet kako provjeriti jesu li krastavci gorki. Pročitaj recept do kraja i doznat ćeš ovaj odličan trik!

 | Author: Kelly Sikkema/Unsplash Avokado je glavna zvijezda ove hladne juhe foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Hladna juha od avokada

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 2 manja krastavca
  • ½ limuna
  • 4 dl povrtnog temeljca
  • 1 kiselo vrhnje (2 dcl)
  • 1 žlica worcester umaka
  • 1 rajčica
  • grančica bosiljka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Postupak:

  1. Provjeri jesu li krastavci gorki tako da ih zarežeš kod peteljke i kušaš komadić.
  2. Oguli krastavce, prereži ih po dužini, odstrani koštice i nareži ih na komade.
  3. Sok od ½ limuna pomiješaj s povrtnim temeljcem i zajedno s narezanim krastavcima miksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu.
  4. Avokado prereži napola, odstrani košticu, oguli ga i nareži na kockice. Dodaj ga smiksanim krastavcima, dodaj kiselo vrhnje, worcester umak, posoli i popapri.
  5. Sve zajedno smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Kušaj i po potrebi dodaj još limunova soka. Ostavi u hladnjaku do posluživanja.
  6. Ohlađenu juhu ukrasi kockicama čistog mesa oguljene rajčice (concassé) i nasjeckanim listićima bosiljka. Začini svježe mljevenim paprom.

 | Author: Profil knjiga Knjiga "Kreativna kuhinja" chefa Steve Karapandže i 10 godina nakon objavljivanja još uvijek budi veliki interes ljubitelja fine hrane foto: Profil knjiga

 

Povrtna krem juha Možda vas zanima... Krijepi i osvježava: Zelena juha s losos pastrvom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.