Slavnog chefa Stevu Karapandžu zrelije i srednje generacije upoznale su kroz prvu domaću kulinarsku TV emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje" u kojoj je oduševljavao gledatelje odličnim receptima koje mu je pomagao predstaviti jednako slavni voditelj Oliver Mlakar. No ni sada, kada ima priliku uživati u mirovini, chef Karapandža ne miruje – stalno ga srećemo po gastro eventima, kuha i smišlja nova jela, ali i rado kuša tuđa.
Prije 10 godina ovaj neumorni 76-godišnjak objavio je knjigu "Kreativna kuhinja" u izdanju Profila, a u njoj je čak i 285 biranih recepata popraćenih sa 50 fotografija. Od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do nezaobilaznih slastica koje krase svaki obrok, ova je Karapandžina kuharica zbirka provjerenih recepata koji su rezultat rada duljeg od pola stoljeća.
U knjizi je obilje nadahnutih i maštovitih kombinacija, od tradicionalnih jela koja nas podsjećaju na kuhinje naših mama i baka, do onih s okusima i aromama iz cijeloga svijeta. Riječ je o nezaobilaznom štivu svakoga tko voli kuhati ili tek želi svladati tajne kulinarskog umijeća.
Zavirili smo u ovu sjajnu knjigu recepata "Kreativna kuhinja", a najviše nam je za oko zapeo osvježavajući ljetni recept za hladnu juhu od avokada i krastavaca. U svom receptu, chef Stevo Karapandža otkrio je i odličan savjet kako provjeriti jesu li krastavci gorki. Pročitaj recept do kraja i doznat ćeš ovaj odličan trik!
Hladna juha od avokada
Sastojci:
- 2 avokada
- 2 manja krastavca
- ½ limuna
- 4 dl povrtnog temeljca
- 1 kiselo vrhnje (2 dcl)
- 1 žlica worcester umaka
- 1 rajčica
- grančica bosiljka
- sol
- svježe mljeveni papar
Postupak:
- Provjeri jesu li krastavci gorki tako da ih zarežeš kod peteljke i kušaš komadić.
- Oguli krastavce, prereži ih po dužini, odstrani koštice i nareži ih na komade.
- Sok od ½ limuna pomiješaj s povrtnim temeljcem i zajedno s narezanim krastavcima miksaj u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Avokado prereži napola, odstrani košticu, oguli ga i nareži na kockice. Dodaj ga smiksanim krastavcima, dodaj kiselo vrhnje, worcester umak, posoli i popapri.
- Sve zajedno smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Kušaj i po potrebi dodaj još limunova soka. Ostavi u hladnjaku do posluživanja.
- Ohlađenu juhu ukrasi kockicama čistog mesa oguljene rajčice (concassé) i nasjeckanim listićima bosiljka. Začini svježe mljevenim paprom.