Naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje. Tu je i naš recept...
Tradicionalnigazpacho je hladna španjolska juha koja je pravi ljetni spas, a svaka španjolska baka ima svoj omiljeni (i tajni)recept za ovo jelo! Klasični gazpacho je mješavina različitog ljetnog povrća poput rajčice, zelene paprike, krastavca, zajedno s malo češnjaka i octa od sherryja. Ali najbolja stvar kod gazpacha jest njegova svestranost.
Gazpacho od dinje - sve dobre strane španjolskog klasika na žlicu
Postoji toliko mnogo stvari koje možeš napraviti da prilagodiš svoj gazpacho - napravi gazpacho od jagoda, kupina, lubenica... lista je duga. Ali naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje.
Predlažemo da ovaj gazpacho od dinje poslužiš u zdjelicama i preliješ s nekoliko različitih ukrasa za predjelo ili lagani ručak! Kao i sva španjolska hrana, najbolje ju je poslužiti sa španjolskom šunkom. Ako ne možeš pronaći iberijsku šunku, umjesto nje se slobodno posluži pršutom.
U nastavku donosimo recept za gazpacho od dinje:
Dinja
foto: Irene Kredenets/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Gazpacho od dinje
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Rajčica
2
kom
Dinja
1
kom
Zelena paprika
1
kom
Luk
0,50
kom
Kruh
100
g
Jabučni ocat
3
žlica
Šećer
1
žlica
Maslinovo ulje
Sol
Chili
Postupak
Dinju dobro operi i osuši. Prereži je na pola nožem s dugom, čvrstom oštricom, pa žličicom izvadi sjemenke i unutarnje niti te oguli koru. Nareži meso dinje na kockice.
Papriku operi, odstrani joj peteljku, sjemenke. Rajčice operi, osuši, prereži na pola i očisti od sjemenki. Oguli luk. Sve pripremljeno povrće nareži na kockice. S kruha skini koricu i nareži ga na kockice.
U zdjelu pomiješaj pulpu dinje, kruh i pripremljeno povrće te pažljivo promiješaj sa 2 žlice. Zatim u smjesu dodaj šećer, malo ulja, ocat, sol i ljutu papričicu. Gazpacho još jednom promiješaj da se dobro začini.
Dovrši hladnu juhu. Na kraju dodaj 8 dcl vode, ponovno promiješaj, pokrij zdjelu prozirnom folijom i sve prebaci u hladnjak na najmanje 4 sata da se okus prožmu. Izblendaj.
Izvadi gazpacho od dinje iz hladnjaka i rasporedi ga u zdjelice. Preporučujemo da ga poslužiš s kriškama sirove šunke ili pršuta.