Recepti 10. srpnja 2023.

Gazpacho od dinje – savršena osvježavajuća ljetna juha

Juha
15 MIN
0 MIN
4
SREDNJE
gazpacho od dinje
Gazpacho od dinje
foto: peramore-ciboinviaggio.com/Pinterest
Naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje. Tu je i naš recept...

Tradicionalni gazpacho je hladna španjolska juha koja je pravi ljetni spas, a svaka španjolska baka ima svoj omiljeni (i tajni)recept za ovo jelo! Klasični gazpacho je mješavina različitog ljetnog povrća poput rajčice, zelene paprike, krastavca, zajedno s malo češnjaka i octa od sherryja. Ali najbolja stvar kod gazpacha jest njegova svestranost.

Gazpacho od dinje - sve dobre strane španjolskog klasika na žlicu

Postoji toliko mnogo stvari koje možeš napraviti da prilagodiš svoj gazpacho - napravi gazpacho od jagoda, kupina, lubenica... lista je duga. Ali naš favorit je ovaj jednostavan recept za gazpacho od dinje. Sadrži sve dobre strane klasika, zajedno sa suptilnom i osvježavajućom slatkoćom dinje.

Predlažemo da ovaj gazpacho od dinje poslužiš u zdjelicama i preliješ s nekoliko različitih ukrasa za predjelo ili lagani ručak! Kao i sva španjolska hrana, najbolje ju je poslužiti sa španjolskom šunkom. Ako ne možeš pronaći iberijsku šunku, umjesto nje se slobodno posluži pršutom.

U nastavku donosimo recept za gazpacho od dinje:

 

 | Author: Irene Kredenets/Unsplash Dinja foto: Irene Kredenets/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Gazpacho od dinje
15 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Rajčica 2 kom
  • Dinja 1 kom
  • Zelena paprika 1 kom
  • Luk 0,50 kom
  • Kruh 100 g
  • Jabučni ocat 3 žlica
  • Šećer 1 žlica
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Chili
Postupak
  1. Dinju dobro operi i osuši. Prereži je na pola nožem s dugom, čvrstom oštricom, pa žličicom izvadi sjemenke i unutarnje niti te oguli koru. Nareži meso dinje na kockice.


  2. Papriku operi, odstrani joj peteljku, sjemenke. Rajčice operi, osuši, prereži na pola i očisti od sjemenki. Oguli luk. Sve pripremljeno povrće nareži na kockice. S kruha skini koricu i nareži ga na kockice.


  3. U zdjelu pomiješaj pulpu dinje, kruh i pripremljeno povrće te pažljivo promiješaj sa 2 žlice. Zatim u smjesu dodaj šećer, malo ulja, ocat, sol i ljutu papričicu. Gazpacho još jednom promiješaj da se dobro začini.


  4. Dovrši hladnu juhu. Na kraju dodaj 8 dcl vode, ponovno promiješaj, pokrij zdjelu prozirnom folijom i sve prebaci u hladnjak na najmanje 4 sata da se okus prožmu. Izblendaj.


  5. Izvadi gazpacho od dinje iz hladnjaka i rasporedi ga u zdjelice. Preporučujemo da ga poslužiš s kriškama sirove šunke ili pršuta.


Isprobaj i ove varijante gazpacho juhe:

gazpacho Možda vas zanima... Brz i osvježavajuć gazpacho bez recepta None gazpacho s jagodama Možda vas zanima... Gazpacho juha s jagodama je odlična ljetna ideja! Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.