27. srpnja 2016.

Brz i osvježavajuć gazpacho bez recepta

gazpacho
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hladna juha od rajčica, poznatija kao gazpacho, jedno je u nizu jela kojima se morate ohladiti ovog ljeta.

Stari kruh, sveprisutne rajčice i malo dodataka, to je sve što vam je potrebno za hladnu juhu od rajčice koja je ujedno i odlična podloga za igranje. Dodajte joj krastavce, lubenicu ili druge plodove bez kojih bi ljeto bilo nezamislivo. Trebat će vam blender u koji ćete ubaciti svoje sastojke, a oni bazični su sjeckane rajčice, luk, češnjak, krastavac, paprika i koja šnita odstajalog kruha. Količine prilagodite svojim potrebama i željama.

Ako volite osjetiti češnjak u jelu, ubacite tri ili više režnja, a ukoliko ga volite tek u laganim notama, dovoljan će biti jedan režanj. Koristite začine koje najviše volite, a za koje ste sigurni da se odlično slažu. Rajčicu i bosiljak ili peršin i gotovo svako drugo povrće. Ljubitelji jače hrane mogu ubaciti i koju ljutu papričicu, a za kiselinu istisnite sok pola limuna ili limete.

povrće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Avokado će dati na kremoznosti, lubenica i jagode donijet će vam slatkaste tonove, a tikvica nešto nove svježine. Sastojke u bledner posložite tako da kruh bude na dnu kako bi upio sve sokove iz povrća. Upravo zato je povrće i voće koje koristite u gazpachu dobro nasjeckati pa ostaviti sve da odstoji barem sat vremena.

Preostalo je još samo posoliti, blendati pa zaliti s malo maslinovog ulja. Po vrhu još možete posipati sa sitno sjeckanim svježim krastavcima i vaš gazpacho je gotov.

Upamtite recept i vratite mu se s veseljem jer upravo ova hladna juha zagrijat će vam srce na neki novi način. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.