Recepti 16. rujna 2022.

Gazpacho - umjesto tradicionalnih rajčica, isprobaj verziju s paprikama

Gazpacho od paprike foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Premda je gazpacho uvriježeni naziv za hladnu španjolsku juha od sirovog povrća na bazi rajčice, jednostavno nismo mogli odoljeti verziji - od paprika!

Gazpacho je postao gotovo generički izraz za ohlađenu juhu od povrća. Vrlo je popularan u Španjolskoj, Portugalu (gdje je poznat kao gaspacho) i dijelovima Latinske Amerike, a najviše se konzumira tijekom ljetnih mjeseci - zbog niske temperature i kiselkastog okusa.

No, zapravo postoji čitav niz teorija o porijeklu ovog jela, između ostalih i kao arapska juha od kruha, maslinova ulja, vode i češnjaka koja je u Španjolsku stigla s Maurima. Druga verzija govori o tome da su je u Španjolsku donijeli Rimljani koji su joj dodavali ocat. Posebno omiljen bio je kroz povijest među seljacima i težacima jer izvrsno rashlađuje tijekom toplih dana, a ujedno koristi sve dostupne sastojke poput svježeg povrća i starog kruha.
 

Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne
 

Postoje mnoge moderne varijante gazpacha, često u različitim bojama, koje izuzimaju rajčice i kruh u korist avokada, krastavaca, peršina, lubenice, grožđa, mesnog temeljca, plodova mora i drugih sastojaka, a mi nismo mogli odoljeti verziji od paprika!

Gazpacho s paprikama

Sastojci za 4 osobe:

  • 750 g žute paprika
  • 150 g bijelog kruha
  • 75 ml maslinova ulja
  • 4 češnja češnjaka (protisnuti)
  • 1 rajčica
  • 1 komorač
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice octa
  • sol i papar
gazpacho Možda vas zanima... Brz i osvježavajuć gazpacho bez recepta None

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu za 200 Celzijevih stupnjeva. Prepolovi žute paprike, očisti ih, operi i složi na lim s kožicom prema gore. Peci paprike oko 20 min, dok im se na površini ne počnu stvarati mjehurići.
  2. Nareži na kockice kruh, natapkaj ga s maslinovim uljem te ga promiješaj s potisnutim češnjakom. Očisti i operi komorač pa gomolj izreži na kockice, a zeleni dio nasjeckaj.
  3. Operi i nareži na sitne kockice i 1 rajčicu. Pečene paprika izvadi, prekrij ih mokrom krpom i ostavi da se malo ohlade pa ih oguli i nareži na manje komade. Sve narezani povrće (osim rajčice) usitni u blenderu s kruhom i povrtnim temeljcem.
  4. Gazpacho začini s 2 žlice octa, solju i paprom te ga stavi na 1 sat u hladnjak. Posluži ga s kockicama rajčice i zelenim dijelom komorača, po želji, uz bijeli kruh.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.