Gazpacho je postao gotovo generički izraz za ohlađenu juhu od povrća. Vrlo je popularan u Španjolskoj, Portugalu (gdje je poznat kao gaspacho) i dijelovima Latinske Amerike, a najviše se konzumira tijekom ljetnih mjeseci - zbog niske temperature i kiselkastog okusa.
No, zapravo postoji čitav niz teorija o porijeklu ovog jela, između ostalih i kao arapska juha od kruha, maslinova ulja, vode i češnjaka koja je u Španjolsku stigla s Maurima. Druga verzija govori o tome da su je u Španjolsku donijeli Rimljani koji su joj dodavali ocat. Posebno omiljen bio je kroz povijest među seljacima i težacima jer izvrsno rashlađuje tijekom toplih dana, a ujedno koristi sve dostupne sastojke poput svježeg povrća i starog kruha.
Postoje mnoge moderne varijante gazpacha, često u različitim bojama, koje izuzimaju rajčice i kruh u korist avokada, krastavaca, peršina, lubenice, grožđa, mesnog temeljca, plodova mora i drugih sastojaka, a mi nismo mogli odoljeti verziji od paprika!
Gazpacho s paprikama
Sastojci za 4 osobe:
- 750 g žute paprika
- 150 g bijelog kruha
- 75 ml maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka (protisnuti)
- 1 rajčica
- 1 komorač
- 250 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice octa
- sol i papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu za 200 Celzijevih stupnjeva. Prepolovi žute paprike, očisti ih, operi i složi na lim s kožicom prema gore. Peci paprike oko 20 min, dok im se na površini ne počnu stvarati mjehurići.
- Nareži na kockice kruh, natapkaj ga s maslinovim uljem te ga promiješaj s potisnutim češnjakom. Očisti i operi komorač pa gomolj izreži na kockice, a zeleni dio nasjeckaj.
- Operi i nareži na sitne kockice i 1 rajčicu. Pečene paprika izvadi, prekrij ih mokrom krpom i ostavi da se malo ohlade pa ih oguli i nareži na manje komade. Sve narezani povrće (osim rajčice) usitni u blenderu s kruhom i povrtnim temeljcem.
- Gazpacho začini s 2 žlice octa, solju i paprom te ga stavi na 1 sat u hladnjak. Posluži ga s kockicama rajčice i zelenim dijelom komorača, po želji, uz bijeli kruh.