Kolumne 24. kolovoza 2017.

Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Trebalo mi je puno godina i malo Almodóvara da konačno napravim ovu hladnu andaluzijsku juhu od rajčica, krastavaca i paprika, jer zašto bi, pobogu, mljevena salata trebala biti tako posebna?

Naravno da sam bila u krivu i sada željno iščekujem vrhunac sezone rajčica da napravim ovu divotu. Zaboravila sam napomenuti da juhu možete protisnuti kroz fino sito da bude potpuno glatka, ali glatke i savršene stvari su dosadne.

Ubacite sve u blender i neopterećeno uživajte u najboljim plodovima ljeta! Uvjet za uspješnost jela je korištenje samo najboljih zrelih rajčica, nemojte ni pokušavati s onima iz supermarketa.

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici. 

 

Možda vas zanima... Chimichurri umak voli se s mesom, ribom i povrćem Kolumne Možda vas zanima... Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom Kolumne Možda vas zanima... Ljetne radosti: Zapečene tikvice punjene puretinom Kolumne
 

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Potrebno vam je:

  • 5 velikih, zrelih rajčica
  • 2 male paprike
  • Pola krastavca
  • Pola glavice ljubičastog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • Šnita dan starog kruha (bez kore)
  • 1.5 dl maslinovog ulja
  • 1 žlica vinskog octa
  • Sol, papar, cayenne papar
  • Svježi bosiljak
  • Prstohvat kumina

Postupak pripreme:

  1. Sve povrće dobro ohladite u hladnjaku prije pripreme. 
  2. Rajčicama ogulite kožicu.
  3. Ogulite i krastavac, luk i češnjak, a paprike očistite od stabljike, sjemenki i membrana.
  4. Povrće narežite na manje komade i prebacite u sjeckalicu ili posudu u kojoj ćete je izmiksati štapnim mikserom.
  5. Dodajte kruh, ulje, ocat, sol, papar, kumin, cayenne, bosiljak i decilitar hladne vode.
  6. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu, kušajte za začine i spremite gazpacho u hladnjak na barem 2-3 sata prije konzumacije.
  7. Za posluživanje, nasjeckajte malo krastavaca i paprike na kockice.
  8. Prepržite nekoliko komadića kruha.
  9. Ulijte gazpacho u zdjele, pospite povrćem i kruhom, pokapajte maslinovim uljem i, po želji, dodajte kockicu leda. 

 

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.