Naravno da sam bila u krivu i sada željno iščekujem vrhunac sezone rajčica da napravim ovu divotu. Zaboravila sam napomenuti da juhu možete protisnuti kroz fino sito da bude potpuno glatka, ali glatke i savršene stvari su dosadne.
Ubacite sve u blender i neopterećeno uživajte u najboljim plodovima ljeta! Uvjet za uspješnost jela je korištenje samo najboljih zrelih rajčica, nemojte ni pokušavati s onima iz supermarketa.
Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Potrebno vam je:
- 5 velikih, zrelih rajčica
- 2 male paprike
- Pola krastavca
- Pola glavice ljubičastog luka
- 1 režanj češnjaka
- Šnita dan starog kruha (bez kore)
- 1.5 dl maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog octa
- Sol, papar, cayenne papar
- Svježi bosiljak
- Prstohvat kumina
Postupak pripreme:
- Sve povrće dobro ohladite u hladnjaku prije pripreme.
- Rajčicama ogulite kožicu.
- Ogulite i krastavac, luk i češnjak, a paprike očistite od stabljike, sjemenki i membrana.
- Povrće narežite na manje komade i prebacite u sjeckalicu ili posudu u kojoj ćete je izmiksati štapnim mikserom.
- Dodajte kruh, ulje, ocat, sol, papar, kumin, cayenne, bosiljak i decilitar hladne vode.
- Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu, kušajte za začine i spremite gazpacho u hladnjak na barem 2-3 sata prije konzumacije.
- Za posluživanje, nasjeckajte malo krastavaca i paprike na kockice.
- Prepržite nekoliko komadića kruha.
- Ulijte gazpacho u zdjele, pospite povrćem i kruhom, pokapajte maslinovim uljem i, po želji, dodajte kockicu leda.
Dobar tek!