Chimichurri je predivan argentinski umak od češnjaka, peršina, čilija, vinskog octa i maslinovog ulja, blizak mediteranskoj kuhinji. Izvrsno paše uz sve grilano meso, ribu i povrće, a ostatke sam koristila kao dresing za ultimativnu ljetnu salatu od rajčica, krastavaca i paprike.
Možete ga pripremiti u mužaru ili samo vrlo fino, ručno nasjeckati sve sastojke. Električna sjeckalica također dolazi u obzir, ali umak s karakterom je bolji nego pasirana kašica.
Priprema će vam oduzeti svega 20 minuta.
Potrebno vam je:
- 3 režnja češnjaka
- 1 sitna glavica mlade kapule ili 2-3 mlada luka
- pola svježe crvene čili papričice (ili više, po ukusu)
- 1 mala vezica peršina
- 1 žličica suhog origana ili šaka listića svježeg
- žlica limunovog soka
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 100-120 ml maslinovog ulja
- sol i papar
Chimichurri možete pripremiti u mužaru, u sjeckalici, ili vrlo sitno (ručno) nasjeckati sve sastojke i pomiješati ih. Ja sam ga pripremila u mužaru.
Postupak pripreme:
- U mužar dodajte nasjeckani češnjak i sol te ih sameljite u pastu.
- Ubacite nasjeckanu kapulicu i čili, zatim origano i nasjeckane listove peršina, te nastavite tući do željene finoće čestica.
- Umiješajte limunov sok, ocat, papar i ulje. Kušajte i po potrebi dodajte još soli i ulja.
Savjet: Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku dan-dva. Odlično paše uz grilano meso, ribu, povrće ili kao dresing za salate.
Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat i istoimenu Facebook stranicu.