Kolumne 02. srpnja 2017.

Chimichurri umak voli se s mesom, ribom i povrćem

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Argentinski umak vaše će omiljene specijalitete odvesti na neku posve novu razinu, a kako ga pripremiti pitali smo Anitu Karaman s bloga Možeš se udat.

Chimichurri je predivan argentinski umak od češnjaka, peršina, čilija, vinskog octa i maslinovog ulja, blizak mediteranskoj kuhinji. Izvrsno paše uz sve grilano meso, ribu i povrće, a ostatke sam koristila kao dresing za ultimativnu ljetnu salatu od rajčica, krastavaca i paprike.

Možete ga pripremiti u mužaru ili samo vrlo fino, ručno nasjeckati sve sastojke. Električna sjeckalica također dolazi u obzir, ali umak s karakterom je bolji nego pasirana kašica. 

Priprema će vam oduzeti svega 20 minuta.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Potrebno vam je:

  • 3 režnja češnjaka
  • 1 sitna glavica mlade kapule ili 2-3 mlada luka
  • pola svježe crvene čili papričice (ili više, po ukusu)
  • 1 mala vezica peršina
  • 1 žličica suhog origana ili šaka listića svježeg
  • žlica limunovog soka
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 100-120 ml maslinovog ulja
  • sol i papar

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Chimichurri možete pripremiti u mužaru, u sjeckalici, ili vrlo sitno (ručno) nasjeckati sve sastojke i pomiješati ih. Ja sam ga pripremila u mužaru.

Postupak pripreme:

  1. U mužar dodajte nasjeckani češnjak i sol te ih sameljite u pastu.
  2. Ubacite nasjeckanu kapulicu i čili, zatim origano i nasjeckane listove peršina, te nastavite tući do željene finoće čestica.
  3. Umiješajte limunov sok, ocat, papar i ulje. Kušajte i po potrebi dodajte još soli i ulja.

 

Savjet: Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku dan-dva. Odlično paše uz grilano meso, ribu, povrće ili kao dresing za salate.

Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat i istoimenu Facebook stranicu
 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.