Puretina mi je, iskreno govoreći, najmanje zanimljivo meso. Ali ako joj dodate izmrvljenu domaću pikantnu kobasicu, slatku dimljenu papriku, kumin, origano, čili, svježi timijan, bijelo vino i rajčice, priča postaje zanimljivija.
Nakon toga, smjesom napunite tikvice po želji, pospite ih parmezanom i zapecite u pećnici za savršen ljetni ručak. Ovog puta koristila sam kuglaste žute tikvice koje uzgaja jedan od 'mojih' standardnih ljudi sa splitskog pazara, a poslužila sam ih uz salatu i umak od jogurta i češnjaka.
Priprema ovog jela oduzet će vam jedan sat i trideset minuta, a navedeni sastojci dovoljni su za četiri porcije.
Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.
Potrebno vam je:
- 8 okruglih (žutih ili zelenih) tikvica
- maslinovo ulje
- 1 mala glavica luka
- 100 g domaće kobasice
- 500 g mljevene puretine
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 dl bijelog vina
- 2 velike, zrele rajčice
- 2 žlice riže
- začini: sol, papar, kumin, dimljena slatka paprika, čili, origano, svježi timijan
- ribani parmezan
Postupak pripreme:
- Tikvicama odrežite vrh i žličicom pažljivo izdubite sredinu pazeći da ne probijete stijenku. Izdubljeno meso tikvice sačuvajte. Unutrašnjost izdubljene tikvice lagano posolite i preokrenute ih složite na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev.
- Luk fino nasjeckajte i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2-3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe. Dodajte češnjak, koncentrat rajčice, po žličicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom.
- Kad vino ispari, dodajte nasjeckane rajčice i izdubljeno meso tikvica. Posolite, popaprite, dodajte 2-3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte 2 žlice riže i kuhajte još 5 minuta.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Pripremite dublju vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
- Poslužite ih uz prilog po želji i umak od jogurta i češnjaka, koji ćete dobiti tako da 200 g grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim režnjem češnjaka, žlicom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i papra.
Dobar tek!