Moj prvi ovogodišnji kupanjac jučer ujutro zaslužio je i prikladan ručak: inače izbjegavam paniranje hrane, ali pohane tikvice i patlidžani nakon mora su mi esencija ljeta.
Ovo je bogatija varijanta koju možete pripremiti s kojim god sirom i/ili suhomesnatim proizvodom želite (ovog puta kombinacija buđola- edamac), a pripremljene su u pećnici umjesto u dubokom ulju.
Kako ih je najbolje jesti na sobnoj temperaturi, predlažem da ih ispečete prije odlaska na plažu i predvečer uživate umorni i slani, uz salatu i hladno pivo.
Potrebno vam je:
- 3 srednje velika patlidžana
- 10-15 šnita suhe vratine, trajne kobasice, dimljene šunke ili sličnog suhomesnatog proizvoda
- 10ak šnita polutvrdog sira po želji (edamer, gouda, cheddar, emmentaler...)
- 3-4 žlice brašna
- 2 jaja
- Krušne mrvice
- Sol, papar, cayenne papar
- 1 dl maslinovog ulja
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
- Jajima dodajte prstohvat soli i umutite ih vilicom u jednom dubokom tanjuru, a brašno začinite solju, paprom i cayenne paprom u drugom. U treći tanjur uspite krušne mrvice.
- Patlidžane narežite na ploške debljine 1 cm. Uparite po dvije 'susjedne' ploške patlidžana i napunite ih: na jednu plošku stavite 1/4 šnite sira, zatim 1 šnitu suhe vratine, pa još 1/4 sira te preklopite drugom ploškom patlidžana.
- Svaki 'sendvič' pažljivo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u krušne mrvice.
- Lim obložite papirom za pečenje i premažite ga polovicom ulja.
- Posložite pohane patlidžane, pokapajte ih ostatkom ulja i ubacite u pećnicu. Nakon 10 minuta pečenja, izvadite ih iz pećnice, preokrenite i pecite još 10 minuta.
- Pečene patlidžane pustite da se ohlade na sobnu temperaturu i poslužite uz salatu po izboru.
Za još recepata naše gastro genijalke Anite posjetite blog Možeš se udat i istoimenu Facebook stranicu.
Dobar tek!